Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prienų ūkininkams J.Vilionio atsikratyti gali ir nepavykti

Prienų ūkininkų sąjungoje – pokyčiai. Keitėsi ne tik pirmininkas – iš sąjungos pašalintas ilgametis narys ūkininkas ir politikas Jonas Vilionis. Ūkininkams kantrybė trūko, kai J.Vilionis Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje nepalaikė opozicijos siūlymo mažinti žemės mokestį. Savo ruožtu J.Vilionis atkerta, kad jam kaip politikui buvo daromas spaudimas, o dėl Prienų ūkininkų sąjungos sprendimo šalinti jį iš narių jis jau kreipėsi į teismą.

Nerūpi smulkieji ūkininkai

Šiais metais Prienų kraštas spaudoje buvo dažnai linksniuojamas kaip vienas iš rajonų, kuriame nustatytas bene didžiausias Lietuvoje žemės mokestis. Dar vasarį centrinėje Prienų aikštėje prie savivaldybės protestavę ūkininkai kalbėjo, kad 1,4 proc. tarifas yra gėdingai didelis ir dusinantis ūkininkus. Kai kurie žemdirbiai skundėsi, kad jiems už žemę teko sumokėti dvigubai daugiau nei ankstesniais metais.

Rajono tarybos opozicija siūlė mokestį mažinti perpus, tačiau dauguma tokiam siūlymui nepritarė. Prienų rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintas 1,2 proc. žemės mokesčio tarifas, kuris bus taikomas nuo 2025 m. žemės ūkio paskirties žemei. Tai sukėlė didelį ūkininkų pyktį, mat tokį sprendimą palaikė ir jiems iki tol buvęs savas žmogus J.Vilionis, atstovaujantis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS), ilgametis Prienų ūkininkų sąjungos narys.

„Šiandieną matome, kad jis labiau žiūri savų, o ne ūkininkų interesų. Visi žino, koks didelis mūsų rajone yra žemės mokestis. Per tarybos posėdį, kuriame buvo galima įvesti korekcijų, tai nebuvo padaryta. J.Vilionis su visa LVŽS partija ūkininkams palankaus sprendimo nepalaikė ir taip parodė, kad jiems žemės ūkis ir juolab ūkininkai nerūpi. <...> Galbūt jam padidinti mokesčiai nieko nereiškia, bet Prienų rajone yra daug smulkių šeimos ūkių, kuriuos skaudžiai palietė mokesčio didinimas“, – kritiškai apie buvusį bendražygį atsiliepia naujoji Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkė Asta Gluoksnienė.

Pašalintas balsų dauguma

Balandžio 5 d. vykusiame Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Prienų skyriaus ataskaitiniame rinkiminiame suvažiavime prieniškiai suteikė galimybę J.Vilioniui pasiaiškinti ir paprašė išdėstyti savo argumentus, kodėl jis apsisprendė nepalaikyti žemdirbių, sprendžiant jiems aktualius klausimus rajono taryboje. Tačiau J.Vilionio kalba klausytojų neįtikino.

Spaudoje skelbiama, kad nusprendus, jog J.Vilionis pažeidė įstatus, Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje nepalaikęs opozicijos paruošto sprendimo projekto dėl pagalbos ūkininkams, padidėjus žemės mokesčio tarifui, slaptu balsavimu balsų dauguma apsispręsta J.Vilionį pašalinti iš Prienų ūkininkų sąjungos. Balsavimo pabaigos J.Vilionis nelaukė, iš susirinkimo pasišalino.

„Šiandien jis mums labiau kenkia nei duoda naudos“, – atvirai kalbėjo naujoji Prienų ūkininkų lyderė ir pridūrė, kad žemės mokesčio klausimas – ne vienintelė priežastis, dėl kurios prieniškiai nusprendė atsiriboti nuo J.Vilionio. Jos teigimu, dalis ūkininkų pavargo, kad jis atstovauja stambiųjų ūkininkų interesams, bet visiškai pamiršta smulkius ūkius kuriančius savo kraštiečius. Ji taip pat neslėpė, kad iš sąjungos patraukus J.Vilionį, į organizaciją atėjo daugiau jaunų ūkininkų, kurie anksčiau dėl jo nenorėjo jungtis į organizaciją.

„Bet kokioje organizacijoje, nesvarbu ar tai verslas, ar kitokia organizacija, būtina atsinaujinti. Reikia naujų vėjų. Turime išrinktą naują tarybą, džiaugiuosi, kad sudėtyje yra daug aktyvaus jaunimo. Jie pritraukia naujų narių, kurie nori dirbti, būti suprasti ir išgirsti. Manau, kad pasieksime daug, nors patirties neturime, rezultatai bus, bet reikės dar jų palaukti“, – tvirtino pašnekovė.

Persigrupavo

Dėl susiklosčiusios situacijos iš savo pareigų turėjo trauktis ir ilgametis Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Butkevičius. A.Gluoksnienė pabrėžė, kad jis taip pat buvo LVŽS narys, o ši partija, pašnekovės žodžiais, nebepuošia jų kaip ūkininkų.

M.Butkevičius pripažino, kad jam teko trauktis, mat Prienų ūkininkų sąjungoje esantis jaunimas siuntė signalus, kad jei jis liks pirmininku ir nebus pašalintas J.Vilionis – jie gali išsivaikščioti. „Jaunieji mūsų ūkininkai reikalavo persigrupavimo valdyme, todėl pasitraukiau. Mano adresu buvo daug priekaištų, kad būdamas LVŽS partijos nariu ūkininkus nuvedžiau į tokią padėtį. Iš partijos išstojau, nes jie neatstovauja žemdirbių reikalams. Ką man veikti tokioje partijoje?“ – tvirtai apsisprendė palikti partiją M.Butkevičius. Tiesa, nuo valdymo pats buvęs Prienų ūkininkų lyderis labai nenutolo. Vertinant jo ilgametę patirtį, jis buvo išrinktas į skyriaus tarybą.

Kitos savivaldybės tarėsi daugiau

M.Butkevičius sakė sekęs, kaip kitos savivaldybės sprendė žemės mokesčio klausimus. Jį stebino tai, kad kitur vyko aktyvūs susitikimai savivaldybėse su ūkininkais, su žemdirbiais konsultuotasi ir priimti abi puses daugiau ar mažiau tenkinantys sprendimai. Pašnekovas nesupranta, kodėl su Prienų rajonu besiribojančių Kauno rajono žemių rinkos kaina yra daug didesnė, bet žemės mokestis ten mažesnis.

Dar vasarį centrinėje Prienų aikštėje prie savivaldybės protestavę ūkininkai kalbėjo, kad 1,4 proc. tarifas yra gėdingai didelis ir dusinantis ūkininkus. Kai kurie žemdirbiai skundėsi, kad jiems už žemę teko sumokėti dvigubai daugiau nei ankstesniais metais.

Prienų ūkininkų sąjungos nariai balandžio 5 d. išsiuntė savivaldybei rezoliuciją, kurioje reikalavo dar šių metų balandį patvirtinti 50 proc. žemės mokesčio lengvatą visiems žemės naudotojams Prienų rajone, o kitiems metams patikslinti žemės mokesčio koeficientą iki 0,9 proc. Tačiau visi žemdirbių prašymai taip ir liko neišgirsti. Jiems atsiųstame atsakyme lakoniškai išdėstyta, kad žemės mokesčio lengvatos 2024 m. rajono ūkininkams bus suteikiamos pagal Prienų rajono savivaldybės kaimo plėtros rėmimo lėšų skyrimo tvarkos aprašą.

Negerbia ūkininkų

Prienų rajono pieno ūkio šeimininkė Laima Balsevičienė laiko apie 70 melžiamų karvių, dirba 130 ha, Prienų ūkininkų sąjungoje ji jau nuo 2013 m. Ji atvirai kalbėjo, kad ne jos krašto ūkininkus vienijanti sąjunga nusigręžė nuo J.Vilionio, o jis nuo jos.

„Negi būsi valtyje su žmogumi, kuris tave išduoda? Juk jis paskandins tą valtį, – nusivylimo neslėpė pienininkė. – Mums žemės mokestis pakilo daugiau nei du kartus. Pieno krizė tęsiasi, o mums reikia išlaikyti samdomus darbuotojus, visą ūkio infrastruktūrą. Ūkiui reikalingos paslaugos, pašarai nepigo. Pernai pas mus buvo didelė sausra, stigo pašarų, primilžiai mažesni. Bet koks didinamas mokestis mums labai skaudžiai atsiliepia. Mūsų ūkio balansas neigiamas. Tokie ūkiai kaip mūsų dirba iš idėjos, mokesčiai mums jautrus klausimas. Pagal viską ūkį turėtume uždaryti, bet gaila visų investuotų pinigų.“

L.Balsevičienė neslėpė, kad bendrauti su J.Vilioniu kai kuriems ūkininkams buvo sunku, esą jis bendravo nepagarbiai, elgėsi kaip narcizas. „Tokios nepagarbos savo krašto ūkininkams, kurią jis skleidė, negali būti. Jei esi žemdirbių atstovas ir mums paskui atsuki nugarą – turi pasišalinti iš organizacijos. Taip nenutiko, balsavome ir nusprendėme jį pašalinti. Per posėdį iš jo neišgirdome atsiprašymo ar pasiaiškinimo, kodėl jis taip pasielgė. Galvoju, kad jo ego neleidžia jam pripažinti padarytų klaidų“, – svarstė Prienų rajono pieno ūkio šeimininkė.

Problemos dėl žemės nuomos

Prienų krašto grūdų augintojas Darius Vaičiukynas valdo 90 ha augalininkystės ūkį. Jis sako jau spėjęs susipažinti su J.Vilioniu, o sprendimą jį šalinti iš jo krašto ūkininkų sąjungos skyriaus vertina palankiai, nes daliai žemdirbių kilo abejonių dėl minėto ūkininko ir politiko sąžiningumo.

Pašnekovą pasiekė žemės savininkų skundai, kad iš J.Vilionio tenka išsireikalauti nuomą, kurios jis neskuba sumokėti. Jiems tenka gaišti laiką vis primenant apie skolas, o kartais net patiems važinėti į jo ūkį, kad būtų galima atsiimti savo uždarbį. Žemės savininkai nepatenkinti, nes nuomos mokestis ir taip nedidelis, kartais jį atsiimant tenka kurui išleisti panašiai tiek, kiek gaunama už nuomą.

„Turėjau vargo ir aš su juo“, – atsidūsta D.Vaičiukynas. Jis pasakoja, kad užpernai ir pas jį atėjo vienas žmogus, kuris pasiūlė iš jo nuomotis žemę, mat jam Vilionis už nuomą nesumokėjęs, nors žeme naudojasi. Jaunasis ūkininkas perimti žemę sutiko, kiek vėliau ražieną įdirbo, norėjo įspėti J.Vilionį, kad nuo šiol sklypu rūpinsis jis. Tačiau nei jam, nei žemės savininkui J.Vilioniui niekaip prisiskambinti nepavyko. Kiek vėliau važiuodamas pro minėtą lauką nustėro pamatęs, kad žemė pakartotinai įdirbta ir joje jau pasėti pasėliai.

Kadangi J.Vilionis ir toliau nekėlė ragelio, D.Vaičiukynui teko išsiaiškinti, kur jis gyvena, ir nuvykti pasikalbėti akis į akį. Pasikalbėti pavyko tik jo kieme, vyrai susitarė, kad žiemkenčius J.Vilionis gali auginti, tačiau nuo kito sezono minėtame sklype jis šeimininkauti nebegalės.

Kreipėsi į teismą

Tuo tarpu J.Vilionis teismui apskundė Prienų ūkininkų sąjungos sprendimą jį šalinti iš narių. „Nežinau, už ką mane pašalino, nežinau... Matote, aš esu tarybos narys, esu LVŽS partijoje, o ji nepavaldi LŪS. Esu valdančiojoje koalicijoje, mes pamažinome žemės mokesčio koeficientą ir dar viską kompensuosime. Aš už opozicijos siūlymą balsuoti negalėjau. O Prienų ūkininkų sąjungos sprendimą padaviau į teismą“, – teigė J.Vilionis ir paaiškino, kad jo vieno balsas, net jei ir būtų susilaikęs, nieko nebūtų lėmęs.

Jis taip pat užtikrino, kad Prienų ūkininkų sąjungos įstatų jis nepažeidė, o buvęs jų rinkiminis susitikimas buvo neteisėtas. Paprašius patikslinti, kodėl vykęs posėdis yra neteisėtas, J.Vilionis aplinkybių nedetalizavo, tik užsiminė, kad apie tai galėsime išgirsti vėliau. Jis aiškino taryboje dirbantis kaip LVŽS narys, o ne kaip LŪS atstovas.

„Suprantate, man kaip politikui darė spaudimą“, – tvirtino pašnekovas. Jis mįslingai užsiminė, kad Prienuose gali būti suburta nauja ūkininkų sąjunga. Tiesa, jis pripažino, kad tai priklausys nuo to, kokį nuosprendį paskelbs teismas.

J.Vilionis su išsakyta kritika, kad jis atstovauja tik stambiųjų ūkininkų interesams, nesutiko. Jis akcentavo, kad visur dalyvavo tiek su smulkiais, tiek su didesniais ūkiais, stengėsi atstovauti visų interesams vienodai. „Dirbom kartu daug metų, nė vienam jų nejaučiu jokio pykčio“, – pridūrė jis.

Kalbas, kad jis laiku žemės savininkams nesumoka už nuomą, J.Vilionis laiko apkalbomis. „Jei nemokėčiau, iš manęs atsiimtų žemę“, – atkirto jis ir VL užduodamus klausimus vadino tendencingais.

Ant dviejų kėdžių sunku

Pasiteiravus, kaip LŪS pirmininkas Raimundas Juknevičius vertina tai, kad Prienų ūkininkų sąjunga pašalino ilgametį bendražygį iš savo rato, jis pabrėžė, kad LŪS ir Prienų ūkininkų sąjunga – savarankiškai veikiantys juridiniai vienetai ir kiekviena rajoninė sąjunga veikia pagal jų suformuotus įstatus.

„Negaliu Prienų ūkininkų sąjungos sprendimo komentuoti kaip LŪS pirmininkas, nes tai gali būti traktuojama, kad centrinė LŪS bando kištis į jų vidinius reikalus“, – dėstė R.Juknevičius, tikėdamasis, kad priimtas sprendimas yra pamatuotas.

R.Juknevičius sutinka, kad sėdėti ant dviejų kėdžių – politiko ir ūkininko – nelengva, nes kartais žemdirbiai nesupranta, kurie interesai atstovaujami labiau, dėl to kyla nesutarimų. „Laviruoti sudėtinga ir ant to yra paslydęs ar „sudegęs“ ne vienas lyderis, kai dėl politikos iš ūkininkų bendruomenės vienas ar kitas žmogus buvo išmestas“, – pažymėjo LŪS vadovas.

Jis su J.Vilioniu susitinka ir Lietuvos žemės ūkio taryboje, kurios narė yra Lietuvos pieno gamintojų asociacija. R.Juknevičius neslėpė, kad pasitaiko atvejų, kai jų nuomonės išsiskiria, tačiau susitarti jiems pavyksta.

Įsivėlė ir į „čekiukų“ skandalą

VL primena, kad J.Vilionis nuo praėjusių metų gruodžio 6 d. yra suspendavęs narystę LVŽS, kol vyksta tyrimas dėl „čekiukų“ skandalo, kai visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino, kad jis itin dažnai lankėsi degalinėse, o vieną dieną kuro pylėsi net aštuonis kartus.

„Prienų politikai pateikė daug skirtingų mokėjimo kortelių, tačiau dar vieną rekordą gerina LVŽS priklausantis J.Vilionis, kuris sugebėjo per vieną dieną „piltis“ kuro toje pačioje degalinėje net aštuonis kartus – penki kuro čekiai išmušti per pusantros valandos“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė A.Tapinas.

Šiuo metu pradėtas tyrimas dar tęsiasi ir LŽVS sekretoriato atstovė Kristina Kirslienė paaiškino, kad pagal tyrimo rezultatus partija svarstys ir priims sprendimą dėl J.Vilionio narystės partijoje. Aplinkybė, kad jis suspendavo savo narystę partijoje, anot K.Kirslienės, darbui Prienų savivaldybės taryboje netrukdo.

Rekomenduojami video