Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prienų politikai ūkininkų girdėti nebuvo linkę

Protesto akciją traktoriais surengusiems Prienų rajono žemdirbiams nepavyko iš rajono valdžios išsireikalauti, kad jau pernai daugiau nei dvigubai išaugęs žemės mokestis už šiuos metus būtų sumažintas 50 proc. Vietos politikai žemės mokesčio tarifą sutiko sumažinti nuo 2025 metų, tačiau tik už žemės ūkio paskirties žemę, ir kur kas mažiau, nei prašė protestuotojai. Tokie sprendimai protestavusių ūkininkų netenkino ir šią savaitę jie spręs, kaip elgsis toliau.

Surikiavo 40 traktorių

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Prienų skyriaus pirmininko Martyno Butkevičiaus teigimu, su savivaldybės vadovais dėl išaugusio žemės mokesčio buvo diskutuojama ne vieną mėnesį. Vis žadama, kad bus ieškoma sprendimų, kaip jį sumažinti. Mat praėjusiais metais Registrų centrui perskaičiavus žemės sklypų vertę, ji išaugo, kartu išaugindama ir žemės mokesčio sumas. Todėl kai kuriems ūkininkams pernai žemės mokestis padidėjo 2–2,5 karto.

Rajono vadovams vis žarstant pažadus, bet nepriimant jokių sprendimų, dalis Prienų rajono tarybos narių parengė tarybos sprendimų projektus, kuriuose buvo numatoma Prienų rajono savivaldybėje žemės turintiems ir vykdantiems žemės ūkio veiklą subjektams 2024 metais taikyti 50 proc. žemės mokesčio lengvatą, o nuo 2025 metų dabartinius žemės mokesčio tarifus mažinti beveik per pusę – pavyzdžiui, tarifą už žemės ūkio paskirties žemę sumažinti nuo 1,4 iki 0,7 proc.

Palaikyti tokius siūlymus į Prienų Laisvės aikštę, priešais savivaldybės administracijos pastatą, suvažiavo apie 40 traktorių, nešini plakatais, vėliavomis susirinko apie 100 ūkininkų. Anot M.Butkevičiaus, gal protesto dalyvių būtų susirinkę ir daugiau, bet automobilių stovėjimo aikštelėse ties Laisvės aikšte daugiau traktorių nebūtų tilpę, o ir iš protestuotojų buvo reikalaujama vilkėti liemenes su skiriamaisiais ženklais. Tad kiek liemenių turėjo, tiek akcijos dalyvių ir buvo.

Būtų žymi parama

Prienų rajono tarybos posėdyje ūkininkė Laima Balsevičienė iš Stakliškių krašto teigė, kad Prienų rajonas yra agrarinis, jame vyrauja nedideli ūkiai, todėl pernai 2–2,5 karto padidėjęs žemės mokestis daugeliui buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus, privertęs abejoti savo ūkių perspektyva. Smulkūs ir vidutiniai ūkiai savo pelningumu negali lygintis su stambiais ūkiais, todėl ir padidėjęs žemės mokestis jiems buvo gana skausmingas.

„Vis dar tęsiasi pieno krizė, pernai prasidėjo grūdų krizė, 2,5 karto padidėjo žemės mokestis. Išgyventi sunku. Todėl norime, kad bent žemės mokestis būtų adekvatus ir palankus visoms pusėms, kad nespaustų ūkininkų pečių“, – visų rajono ūkininkų vardu prašė L.Balsevičienė.

Jos teigimu, ūkininkai kaime dažnai savo lėšomis kuria infrastruktūrą, moka įvairius mokesčius ne tik už save, savo šeimos narius, bet ir už samdomus darbuotojus, kuriuos dažnai dar prieš pradedant dirbti reikia apmokyti. Tokiu būdu ūkininkai prisideda prie kaimo socialinės gerovės, nes įsidarbinę ūkiuose, žmonės neina į savivaldybės administraciją prašyti pašalpų. Taip pat ūkininkai nemažai padeda seniūnijoms, prisideda prie renginių organizavimo, finansavimo.

Po emocingų diskusijų Prienų rajono tarybos nariai nutarė atmesti siūlymą šiais metais taikyti žemės mokesčio lengvatą, o nuo 2025 metų sumažinti tik žemės ūkio paskirties žemei taikomą žemės mokesčio tarifą. Ji bus apmokestinama taikant ne 1,4 proc., o 1,2 proc. tarifą.

„Prašome priimti mus kaip rajono bendruomenės dalį. Neatsisakome mokėti mokesčius, tik jie turi būti adekvatūs, o ne dusinantys ūkininkus ypač sunkiais metais“, – kvietė L.Balsevičienė.

Jai pritarė tarybos narė Loreta Jakinevičienė, linkėjusi kolegoms būti sąžiningiems, o tarybos narys Jovydas Juocevičius, paanalizavęs, kodėl pernai taip išaugo žemės mokestis, kvietė kolegas pripažinti padarius klaidą, kai laiku – dar pernai nebuvo suskubta koreguoti žemės mokesčio tarifo, ir taip ištaisyti klaidas, nes dabar Prienų rajone yra taikomas vienas didžiausių tarifų šalyje.

Sumažino tik simboliškai

Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas teigė, jog dėl žemės mokesčių tarifų kalbėta jau daug, išlieta daug emocijų, bet klaidų padarė ne tik savivaldybės administracija, laiku neparengusi siūlymų tarybai, bet ir patys ūkininkai. „Ūkininkų sąjunga pramiegojo šį procesą, todėl diskusija neįvyko, bet nevėlu ir šiandien kažką daryti“, – tvirtino meras.

Anot jo, tam tikri žingsniai, siekiant pagelbėti ūkininkams, jau yra padaryti – tvirtinant savivaldybės biudžetą daugiau lėšų numatyta Kaimo rėmimo programoje. Jos pinigais bus galima paremti ūkininkus ir padėti tiems, kuriems pagalbos labiausiai reikia. „Tačiau tai, ką siūlo tarybos nariai – perpus sumažinti šiemet žemės ūkio mokestį, vargu ar priimtina. Taip biudžetas netektų beveik pusės milijono eurų“, – pastebėjo A.Vaicekauskas.

Rajono tarybos narys Deividas Dargužis taip pat siūlė nepalaikyti sumanymo mažinti žemės mokestį, nes taip esą būtų nuolaidžiaujama vienai socialinei grupei, juk įvairius mokesčius, taip pat nemenkus, moka ir verslas, kuris irgi susiduria su daugybe problemų.

„Niekam nėra lengva kvėpuoti. Gyvenimo standartai didėja – norime geresnių kelių, gatvių, gražiai įrengtų įstaigų. Jeigu mes viską susimažinsime, kas bus toliau? Į kokias mokyklas, kokius darželius leisime vaikus? Visi žino, kokios būklės yra kai kurie pastatai“, – tvirtino jis.

Po emocingų diskusijų Prienų rajono tarybos nariai nutarė atmesti siūlymą šiais metais taikyti žemės mokesčio lengvatą, o nuo 2025 metų sumažinti tik žemės ūkio paskirties žemei taikomą žemės mokesčio tarifą. Ji bus apmokestinama taikant ne 1,4 proc., o 1,2 proc. tarifą.

Dar tarsis

Per tarybos posėdžio pertrauką Prienų rajono meras A.Vaicekauskas išėjo pasikalbėti su protestuojančiais ūkininkais. Vėl žadėjo tartis su ūkininkais, dažniau kalbėtis. Tačiau šie išsiskirstė nepatenkinti. „Mūsų tarybos sprendimai netenkina. Išėjo toks savotiškas pasityčiojimas iš mūsų“, – VL sakė LŪS Prienų skyriaus pirmininkas.

Anot jo, šią savaitę ūkininkai vėl rinksis ir spręs, ką toliau daryti. „Mums nepatinka toks veikimo būdas – paimti iš mūsų pinigus, mesti juos į fondą ir iš jo dalinti po kelis šimtus eurų. Bet tik tiems, kas atitiks tam tikrus kriterijus. Mes ir toliau būsime vieningi, nes tik susivieniję galime eiti pirmyn“, – tvirtino M.Butkevičius.

Rekomenduojami video