Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Plungėje – jaunieji artojai iš Lietuvos ir Latvijos

Spalio 4 d. Plungės technologijų ir verslo mokykloje (TVM) startavo jaunuolių iš visos Lietuvos ir Latvijos konkursas „Jaunasis artojas 2023“. Prie konkurso, kuriame dalyvavo profesinio mokymo institucijų mokiniai, prisijungė ir savo gebėjimus pademonstravo Plungės rajono ūkininkų vaikai.

Tikrinasi savo gebėjimus

„Smagu organizuoti konkursą, kai matai, kad jis tikrai reikalingas jaunimui – tiek mokiniams, tiek mūsų rajono ūkininkų vaikams, kurie didelio smalsumo vedami vis tikrinasi savo gebėjimus, nes talkina tėvams ūkyje. Džiugina ir tai, kad sulaukėme Latvijos atstovo dalyvavimo. Žinoma, koks gi būtų konkursas be apdovanojimų ir prizų. Todėl šiais metais dėkojame konkurso rėmėjams AB „Lytagra“, UAB „Baltic Agro Machinery“, AB „Linas Agro“, ūkininkui Gediminui Bartkevičiui, „Valstiečių laikraščiui“, Žemės ūkio rūmams. Kai turi gerų bičiulių ir kolegų, tai ir visi darbai nebaisūs“, – kalba Plungės TVM Sektorinio praktinio mokymo centro vadovas Arūnas Bitaris.

Į jaunojo artojo konkursą dalyvius išlydėjo, organizatorius ir dalyvius sveikino Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, palinkėjęs visiems deramai parodyti savo praktinio mokymosi pasiekimus.

Konkurso dalyviai

Konkurse dalyvavo 16 dalyvių: Aukštaitijos PRC Alantos filialui konkurse atstovavo Vainius Uščiauskas, kurį lydėjo vyr. profesijos mokytojas Vytautas Limba; Aukštaitijos PRC Anykščių filialui – Povilas Kalasauskas, lydintis mokytojas – profesijos mokytojas Mantas Snukiškis; Plungės TVM – Martynas Mačiulskis, lydintis mokytojas – vyr. profesijos mokytojas Antanas Gedgaudas, Biržų technologijų ir verslo mokymo centrui – Mantvydas Niaura, lydintis mokytojas – vyr. profesijos mokytojas Povilas Byla; Kupiškio technologijų ir verslo mokyklai – Modestas Grižas, lydintis mokytojas – vyr. profesijos mokytojas Vygantas Užkuras; Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriui – Kajus Ovsianikovas, lydintis mokytojas – vyr. profesijos mokytojas Vytautas Venys; Ernesto Galvanausko PMC, Kretingos filialui atstovavo ūkininko vaikas – Orestas Adomavičius ir Titas Zabitis, kurį lydėjo Romas Laurinaitis; Marijampolės PRC Vilkaviškio skyriui – Edvinas Durneika, lydintis mokytojas – profesijos mokytojas-metodininkas Alvydas Šimanskas; Kelmės PRC Tytuvėnų skyriui – Rokas Kapačinskas, lydintis mokytojas – profesijos mokytojas Sigitas Deikus; Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriui – Vilius Veselis, lydintis mokytojas – vyr. profesijos mokytojas Algimantas Beniušis.

Latvijai artojo varžybose atstovavo Kandava žemės ūkio technikos mokyklos mokinys Mairis Mihailovs, o jį atlydėjo profesijos mokytojas Janis Jansons.

Prie artojų varžybų prisijungė ir jose dalyvavo keturi Plungės rajono ūkininkų vaikai: Paulius Sirius iš Alsėdžių k., Paulius Grikštas iš Nausodžio k., Deivydas Valančius iš Marcių k., Ramūnas Šaulys iš Labardžių k.

Plungės technologijų ir verslo mokykloje įgijęs Technikos priežiūros verslo darbuotojo specialybę ir pasirinkęs būtent šioje mokykloje mokytis suvirintojo specialybę, M.Mačiulskis nusiteikęs itin optimistiškai.

„Plungės TVM mokytis įdomu, tikrai nemažai laiko praleidžiame mokydamiesi praktikos, kuri, manau, yra labai svarbi būsimam specialistui. Padedu tėvams ūkininkauti, todėl mokykloje įgytos žinios, praktika praverčia ir ūkyje. Aš ir pats ateityje planuoju ūkininkauti, o pavyzdys man yra mano dėdė Antanas Mačiulskis, kurio patarimai man yra ypač naudingi. Dalyvavimas arimo varžybose man labai patinka, nes čia daug traktorių, jaučiama gera įtampa, kai stengiesi kuo geresnių arimo rezultatų, labai įdomu“, – puikiai nusiteikęs kalba M.Mačiulskis.

Nors Latvijos atstovui M.Mihailovs ir nepavyko iškovoti prizinės vietos, jis per daug nenusiminė, nes gavo Plungės TVM ir rėmėjų paguodos prizą. Jis prižadėjo pasimokyti, o kitais metais, jei sulauks kvietimo, sudalyvauti arimo varžybose.

Ūkininkų, auginančių net keturis sūnus, Laimos ir Mindaugo Grikštų sūnus P.Grikštas – jauniausias konkurso dalyvis. Jam tik 15 metų, todėl konkurse dalyvavo tėvelių lydimas. Jaunuolis yra puikus pagalbininkas ūkyje, todėl jo pasiekimas – garbinga antroji vieta – puikus rezultatas. Ūkininkai vysto mišrų ūkį su 110 melžiamų karvyčių, yra Lietuvos galvijų veisėjų asociacijos (LGVA) nariai, daug dėmesio skiria švietimui.

„Arimo varžybos jaunimui – puiki galimybė pasitikrinti praktinius gebėjimus, pastebėti savo ar kito padarytas klaidas, o kartu ir pasidžiaugti pasiektais rezultatais. Šiandien daug girdime apie neariminių technologijų, kurios dabar „ant bangos“, naudą, nors dar prieš keletą metų buvo kalbama, kad taikant šias technologijas prireikia naudoti daugiau pesticidų. Neariminės technologijos plačiau taikomos JAV, kur plyti didžiuliai ūkiai, o dabar dėl šių technologijų diegimo – kardinalus pokytis ir ES.

Tikinama, kad neariminė žemdirbystė atliepia Žaliajam susitarimui, kuris yra BŽŪP dalis. Iš savo ilgametės praktinio darbo patirties galiu pasakyti, kad žemės arimas taip pat turi daug privalumų, todėl pasirenkant vieną ar kitą žemės dirbimo būdą, visų pirma, reikėtų pasigilinti į dirvožemio būklę, pasidomėti technologijomis. O žemę arti mokėti privalo kiekvienas ją dirbantis, todėl arimo varžybos – puiki priemonė, kuri motyvuoja mokinius ir ūkininkų vaikus. Smagu, kad varžybų dalyviai aktyviai ir su azartu įsijungė į konkursą“, – sako Plungės TVM jau 36 metus dirbantis vyr. profesijos mokytojas A.Gedgaudas.

Nugalėtojai

Konkurso komisijos pirmininkas Gintautas Narmontas ir nariai: Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas Vytautas Januška ir ūkininkas Gediminas Bartkevičius, susumavę rezultatus, perdavė žodį Plungės TVM direktoriui Audriui Misiūnui, kuris, pasveikinęs visus dalyvius, asmeniškai kiekvienam įteikė padėkos raštus už dalyvavimą.

Ūkininkas G.Bartkevičius specialiaisiais prizais apdovanojo savarankiškai pasiruošusius artojus: Orestą Adomavičių, Paulių Sirių, Paulių Grikštą, Ramūną Šaulį.

Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininko dr. Arūno Svitojaus padėkos raštais ir prizais apdovanoti: Deivydas Valančius, Paulius Grikštas, Edvinas Durneika ir Latvijos atstovas Mairis Mihailovs.

AB „Lytagra“, UAB „Baltic Agro Machinery“, AB „Linas Agro“ ir „Valstiečių laikraščio“ specialiaisiais prizais apdovanoti: Povilas Kalasauskas, Rokas Kapačinskas, Mantvydas Niaura, Ramūnas Šaulys.

Laureatu paskelbtas Deivydas Valančius iš Plungės TVM, daugiausiai vertinimo komisijos balų surinkęs artojas.

Artojų varžybų apverčiamo tipo plūgu nugalėtojais tapo:

I vieta – Povilas Kalasauskas, Aukštaitijos PRC Anykščių filialas;

II vieta – Paulius Grikštas, Nausodžio k.;

III vieta – Mantvydas Niaura, Biržų technologijų ir verslo mokymo centras.

Artojų varžybų tradicinio tipo plūgu nugalėtojais tapo:

I vieta – Edvinas Durneika, Marijampolės PRC Vilkaviškio skyrius;

II vieta – Ramūnas Šaulys, Rietavo sav., Labardžių k.;

III vieta – Rokas Kapačinskas, Kelmės PRC Tytuvėnų skyrius.

Rekomenduojami video