Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pieno ūkiams – naujos galimybės pasinaudoti investicine parama

Pienininkystės ūkiams šiuo metu palankios galimybės pasinaudoti investicine parama. Nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 29 d. ūkininkai kviečiami teikti paraiškas gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, kuriai finansuoti skirtos Europos sąjungos ekonomikos gaivinimo priemonės (EURI) lėšos. Parama bus teikiama tik pieninės galvijininkystės sektoriaus pareiškėjams. Tam skirta beveik 15 mln. eurų.

Priimamos paraiškos

Veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ – viena populiariausių tarp šalies žemdirbių. Ji svarbi stiprinant žemdirbių ūkius bei suteikiant konkurencingumo ir modernumo visam žemės ūkiui. Daugiausia paramos nuo 2014 m. iki 2023 m. skirta gyvulininkystei – per 383 mln. eurų. Šių metų pavasarį pagal veiklą „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ buvo sulaukta 372 paraiškų, kurios atitinka atrankos kriterijus gauti paramą.

Siekiant kaime kurti didesnę pridėtinę vertę, ūkininkai toliau skatinami ne tik gaminti, bet ir perdirbti savo gaminamą produkciją. Pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, remiama žemės ūkio produktų ir prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų ar išaugintų ūkyje, gamyba.

Remiamos sritys: apdorojimas, rūšiavimas, pakavimas, surinkimas, perdirbimas ir tiekimas rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo tik iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimas ir realizavimas. Taip pat remiamas iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimas.

Kas gali teikti paraiškas?

Teikti paraiškas gali fiziniai (ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus) ir juridiniai pieninės galvijininkystės sektoriaus asmenys. Parama vienam projektui negali viršyti 1,5 mln. eurų. Gamyba užsiimančios pieninės galvijininkystės ūkininkams finansuojama 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Paramos intensyvumas padidinamas 20 proc. jauniesiems ūkininkams, t.y. fiziniams asmenims, kurie paramos paraiškos pateikimo dieną yra ne vyresni kaip 40 metų amžiaus ir turi reikiamų profesinių įgūdžių bei kompetencijos. Taip pat svarbu, kad paraišką jaunieji ūkininkai pateiktų penkerių metų laikotarpiu nuo įsisteigimo dienos.

20 proc. didesnis paramos intensyvumas numatomas ir pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, įgyvendinantiems kolektyvines investicijas. Šie kooperatyvai privalo užtikrinti, kad kolektyvinių investicijų pagrindu pagal projektą įgytu turtu projekto įgyvendinimo ir kontrolės laikotarpiu naudosis pripažintas žemės ūkio kooperatyvas ir tik pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariai.

Paramos intensyvumas padidinamas 20 proc. pareiškėjams, ūkininkaujantiems vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių. Pareiškėjo ūkis laikomas esančiu vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, jei ne mažiau kaip 50 proc. jo žemės ūkio paskirties žemės ploto arba kooperatinės bendrovės (kooperatyvo) narių žemės ūkio paskirties žemės ploto yra šiose vietovėse. Sužinoti, ar ūkis yra šioje vietovėje, galima Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. priemonės „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ įgyvendinimo taisyklėse.

Perdirbantiems produkciją – didesnis paramos intensyvumas

Jei projekte planuojamas prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų ar išaugintų valdoje, apdorojimas (rūšiavimas, pakavimas, surinkimas ir pan.), perdirbimas ir tiekimas rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo tik iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimas ir realizavimas, supirktų iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimas, finansuojama 50 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Paramos intensyvumas padidinamas 20 proc. pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba supirktus iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus, įgyvendinantiems kolektyvines investicijas. 20 proc. didesnis paramos intensyvumas skiriamas ir tiems, kurie patys užsiima žemės ūkio produktų gamyba ir įgyvendina kolektyvines investicijas. Svarbu pažymėti, kad ši taisyklė taikoma tik gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės sektoriuose.

Pavyko modernizuoti ūkį

Rokiškio rajono ekologinio pieno ūkio šeimininkė Vilija Šedienė neseniai sėkmingai užbaigė „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ projektą. Jo vertė – maždaug 200 tūkst. eurų. Gautos investicijos ūkininkei padėjo ne tik modernizuoti ūkį, dirbti našiau, bet ir pagerinti gyvulių laikymo sąlygas, prisidėti prie gyvūnų gerovės, sveikatingumo ir saugumo. Už gautą paramą ūkininkė įsigijo naują traktorių, šienavimo techniką, atnaujino melžimo aikštelę, gyvulių laikymo angarus, nusipirko gyvulių transportavimui pritaikytą furgoną.

„Atsinaujinau visą melžimo įrangą. Esu labai patenkinta, o ir karvėms ji patogi, nesukelia diskomforto. Po kiekvieno melžimo aparatas išsiplauna, todėl karvėms neperduodamos ligos. Pastebėjau, kad gerokai sumažėjo somatinių ląstelių piene. Taip pat labai džiaugiuosi, kad turėjau progą įsigyti gyvuliams transportuoti skirtą furgoną. Nors mano pievos nėra labai plačiai išsimėčiusios po rajoną, mūsų pievas kerta pagrindinis kelias, vedantis į Latviją. Plentu gyvulius varyti nepatogu ir nesaugu. Todėl bet kada telyčaites ar karves susikrauname ir pervežame į ganyklas“, – sako patenkinta pieno ūkio šeimininkė.

Kaip pateikti paraišką?

Paramos paraiška ir su paramos paraiška teikiami dokumentai Nacionalinei mokėjimo agentūrai turi būti pateikiami užpildant Žemės ūkio ministerijos informacinės sistemos (ŽŪMIS) elektroninę dokumento formą asmeniškai ar per įgaliotą asmenį ŽŪMIS portalo interneto prieigoje adresu zumis.lt Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos administravimo taisyklių nustatyta tvarka. Paramos paraiška turi būti pateikta ne vėliau kaip iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 valandos. Užpildžius elektroninės formos ŽŪMIS portale, o paramos paraišką pateikus nuskenuotą, naudojantis ŽŪMIS portalu, paramos paraiška nepriimama.

Strateginio plano parama investicijoms

Lėšos paramai investicijoms į žemės ūkio valdas numatytos ir įgyvendinant Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginį planą (toliau – Strateginis planas). Jame šiai paramai teikti numatyta intervencinė priemonė „Investicijos į žemės ūkio valdas“. Jai įgyvendinti skirta 230 mln. eurų, iš kurių 30 mln. eurų suplanuota paskoloms.

Parama ūkių plėtrai bus teikiama ir pagal Strateginio plano intervencines priemones „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, „Labai smulkių ūkių plėtra“, „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“.

Išsamesnė informacija www.nma.lt.

Rekomenduojami video