Panevėžio rajono laukuose besigananti karvė kasmet tampa vis didesne retenybe. Pieno upės senka – jo supirkėjams pristatoma kasmet vis mažiau.
Nebeištveriantys
žemų supirkimo kainų, ūkininkai masiškai vienas po kito kelia rankas ir
likviduoja savo bandas.
Dar nuo 2017-ųjų pieno supirkimo kainoms trypčiojant vietoje, per tą
laiką Panevėžio rajone iš pienininkystės gyvenančių ūkių sumažėjo
perpus.
Dar neseniai į pavyzdinį Stasės Puodžiukienės ūkį Smilgių seniūnijoje
tiek žemdirbių, tiek kitų smalsuolių ekskursijos vyko ne tik iš
Lietuvos, bet ir užsienio. Tačiau šiandien 73-ejų moteris su trejais
metais vyresniu sutuoktiniu tvirtina likę prie suskilusios geldos.
Per
70 ha turėtos žemės ir 130 melžiamų karvių teko parduoti, kad ūkis
galėtų padengti skolą kredito unijai.
„Kažkada buvo geri laikai, per dieną pristatydavome po 4 tonas pieno. Pas mus dirbo 11 žmonių, iš jų 3–4 melžėjos, keli gyvulių prižiūrėtojai, traktorininkai. Turėjome technikos, modernios įrangos darbui, renovuotą fermą“, – pasakoja nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atgavimo ūkininkaujanti S. Puodžiukienė.
Suklestėti šiam ūkiui dar esant lito valiutai labai padėjo milijoninė
paskola. Tačiau ji taip pat ir galutinai sužlugdė pienininkus.
Ūkį prarijo paskola
„Atlyginimai darbuotojams augo, o pieno supirkimo kaina krito. Galiausiai karvės iš pieno nebeišsilaikė, joms lėšų teko papildomai ieškoti verčiantis grūdininkyste. Viskas važiavo žemyn, kol neliko nieko“, – ašaras vos tramdo buvusio stipraus ūkio šeimininkė.
Pirmiausia teko vieną paskui kitą parduoti gyvulius. Kai prieš pusantrų
metų jų liko vos iki dešimties, karves už susikaupusias skolas pasiėmė
kredito unija. Paskui ant prekystalio ėjo ūkio žemės, kurių didelė dalis
buvo ganyklos.
Dabar parduoti ruošiama ir S. Puodžiukienės ferma, tam beliko sutvarkyti
turto nuosavybės dokumentus.
„Kai parduosim fermą, būsim atsiskaitę už paskolą ir viską pradėsim vėl
nuo nulio. Labai liūdna apie tai kalbėti“, – patikina ūkininkė.
Iki pandemijos, kai dar laikė kelias karves, S. Puodžiukienė dar
prekiavo turguje. Šiame pieną pardavinėjo 15 metų. Dar iki pernai liepos
po pusę tonos gabeno bendrovei „Rokiškio sūris“.
Šiuo metu ūkis jau tik nuomoja šiek tiek žemės, užsiima augalininkyste,
turi tris darbuotojus.
S. Puodžiukienės dukra tvarko buhalteriją, dar
samdomas vienas traktorininkas ir ūkio darbininkas.
„Savo žemės beturime 18 arų prie namų. Nieko neliko, bet ir gerai –
nieko ir nebereikia. Vaikai nebenori tokių vargų. O mums su vyru laikas
pasidžiaugti pensija – kaime neprapulsim“, – viliasi buvusi garsi
ūkininkė.
Sumažėjo perpus
Kad pienininkystės ūkių sparčiai mažėja, pripažįsta ir Lietuvos ūkininkų
sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė Danguolė Kuzmienė.
„Pradėtus modernizavimo investicinius projektus ūkiai pabaigia ir
„užsilenkia“. Tragiškas reikalas su pienininkyste Panevėžio rajone:
pašarai brangsta, o pienas lieka pigus“, – teigia žemdirbių atstovė ir
priduria, jog brangsta tik pieno produktai parduotuvėse.
Panevėžio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus duomenimis, palyginti
su 2017-aisiais, šiemet pieno ūkių rajone perpus mažiau. Prieš ketverius
metus tokių būta 933, o lapkričio 1-ąją – tik 406.
Iš beveik 10 tūkst. 2017 m. rajono tvartuose ir fermose laikytų karvių
dabar juose mūkia trimis tūkstančiais mažiau raguotųjų.
Didžiausiame
pieno ūkyje žiemai ruošiasi 918 karvių.
„Šiuo metu 300 rajono pieno gamintojų laiko tik po 1–3 karves, iš jų po vieną karvę turi 203 laikytojai.
Tokiuose ūkiuose iš viso laikoma 420
karvių. Per devynis šių metų mėnesius 155 pieno gamintojai parduoti
pateikė 38 567 tonas pieno iš 7 280 karvių“, – pienininkystės statistiką
rajone vardijo Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Zita Bakanienė.
Išsilaiko iš paramos
Nors parduotuvėse už litrą pieno klojama apie eurą, ūkininkas už jo
kilogramą negauna nė ketvirtadalio euro.
„Už pieno kilogramą ūkininkui mokami 23 centai yra visiškas menkniekis.
Žemės ūkio ministerija turi atkreipti rimtą dėmesį į šitą sektorių“, –
pabrėžia D. Kuzmienė.
Vidutiniškai 27 centus už kilogramą parduoto pieno gauna dar tik porą
metų pienininkyste užsiimantis 22-ejų ūkininkas Valentinas Vidugiris iš
Miežiškių seniūnijos. Jaunas vyras laiko savo 15 melžiamų karvių ir tame
pačiame ūkyje padeda dar 35 karves auginančiam tėvui Jonui Vidugiriui.
„Kartu ūkininkaujame, turime dar tris darbininkus. Šiuo metu kartu
auginam apie 50 karvių, su prieaugliu ir visas šimtas išeina“, –
pasakoja Valentinas.
Naujokas pripažįsta, kad pieno ūkyje šiais laikais sunku, bet nuleisti
rankų dar nepasiruošęs. Savo bandą V. Vidugiris kaip tik didina. Anot
jo, kažką kitą galvos nebent tuomet, jei būtų jau visai prastai.
„Visada norėtųsi geriau. Degalai brangsta, technika dėvisi, o pienas
pigus. Nors dabar jo kaina kiek kyla, bet vasarą vėl kris – taip visada
būna. Didelio pelno neturiu, bet dar laikausi“, – patikina jaunasis
ūkininkas.
Jei ne piniginė parama žemės ūkiui, anot V. Vidugirio, gal ir
nebepavyktų išsilaikyti.
„Dabar niekas nesidžiaugia šita žemės ūkio šaka, visi aplink tik dejuoja
ir skundžiasi“, – sako V. Vidugiris.
Jis pats pastarąjį mėnesį pieno gamintojams savo produkcijos neteikė,
nes viršijo savo pardavimus pagal programos, kurioje dalyvauja, sąlygas.
Ūkininkas įsipareigojęs pieno supirkėjams pristatyti po 100 kg per
dieną.
Tačiau šiame ūkyje primelžiama ir daugiau. Produkcijos likutis
sunaudojamas vietos poreikiams.
Parduotuvėse pienas brangsta
Žemės ūkio ministerijos duomenimis, šių metų rugpjūtį vidutinė
natūralaus pieno supirkimo kaina siekė 309,31 Eur už toną. Tai 6,2 proc.
daugiau nei ankstesnį mėnesį.
Per metus toks pienas pabrango 18,2 proc. Tačiau šių metų rugpjūtį supirkta beveik 2 proc. mažiau pieno nei prieš metus. Tiek pat šios produkcijos mažiau supirkta per pirmus aštuonis šių metų mėnesius, lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu.
Kainas
Lietuvoje stebintis internetinis portalas „Pricer.lt“ skelbia, kad pieno
produktai šį lapkritį gerokai brangesni nei praėjusiais metais tokiu
metu. Pienas pateko į labiausiai brangusių maisto produktų penketuką
Lietuvoje.
Antai pigiausio jogurto kaina, „Pricer.lt“ duomenimis, per metus pakilo
ketvirtadaliu, pienas, kefyras, sviestas, grietinė ir grietinėlė – apie
14 – 16 proc. Varškė ir sūris brango apie penktadalį.
Ingrida NAGROCKIENĖ