Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Perdirbėjai žaliavinio pieno nesuperka iš viso Alytaus rajono ūkininkų

Spalio 31 d. Alytaus rajono savivaldybėje įvyko mero Algirdo Vrubliausko iniciatyva sušauktas skubus ūkininkų, pieno supirkėjų, atsakingų valdžios institucijų vadovų, Seimo narių pasitarimas dėl pagalbos ūkininkams. Ūkininkai ir pieno supirkėjai teigia, kad pieno perdirbimo įmonės žaliavinio pieno nesuperka ne tik iš gaisro paveiktos zonos (25 kaimų), bet ir iš kitų rajono teritorijų. Pieno supirkimo punktų šaldytuvai perpildyti, ką daryti – nežinia.

Žemės ūkio ministerijos atstovai patikino, kad patirti nuostoliai dėl gaisro bus  atlyginti visiems, tačiau būtina turėti pagrindžiančius dokumentus. Lapkričio 4 d., pirmadienį, dėl kompensavimo tvarkos ūkininkams Vyriausybėje vyks posėdis.

Šiuo metu nuostolius jau patiria ne tik pagal oficialų žemėlapį užterštose teritorijoje gyvenantys ūkininkai. „Alytaus rajonas – kaip po atominio karo, pamatę vien pavadinimą perdirbėjai atsisako žaliavinio pieno”, – pagalbos šaukėsi pieno supirkimo punktų atstovai.

Alytaus rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija pasiūlė, kaip apskaityti nepriduotą ir išpiltą pieną, kad už jį būtų kompensuota. Ekstremalių situacijų komisija patvirtino apskaitos žurnalo formą, kurią pildyti turi ne tik Alytaus seniūnijos, bet ir kitų rajono seniūnijų ūkininkai, iš kurių pienas nesuperkamas. Dėl žurnalo galima kreiptis į rajono Žemės ūkio skyrių arba specialistus seniūnijoje.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika pakomentavo naujausių pieno tyrimų duomenimis. Dioksinas leistiną normą viršija 7 iš 12 pieno mėginių. Jie paimti Genių ir Karklynų kaimuose, leidžiamas teršalų kiekis piene viršijamas iki 7 kartų. Keturis kartus dioksinų kiekis viršija Vytautiškių kaime.

Pieną draudžiama supirkti iš 25 Alytaus rajono kaimų.

Papildomi pieno tyrimai atliekami ir aplinkinėse vietovėse, link Balbieriškio, Birštono, Punios, kur tikėtina labiausiai nusileido gaisro dūmų šleifas. Tačiau atsakingų institucijų atstovai vis dar negali tiksliai pasakyti, kuri konkrečiai teritorija Alytaus rajone yra užteršta – atliekami tyrimai, o dabartinės teritorijos ribos nustatytos tik pagal prognostinius oro srautų judėjimo modelius.

Iš viso Alytaus seniūnijos teritorijoje 95 ūkininkai laiko 769 karves. Stambesnių ūkininkų, kurie laiko daugiau kaip 3 karves, yra 24.

„Buvau pas premjerą, buvau pas prezidentą, aiškinausi, kažkas man tapo aiškiau, tačiau kai aplankiau ūkininkus, kurie pieno negali priduoti tonomis, supratau, kad nieko nesuprantu“, - vakar (spalio 31 d.) savivaldybėje susirinkusiems ūkininkams kalbėjo meras A. Vrubliauskas. Pasak mero, jeigu vyriausybė nuostolių nekompensuos, tai bus priversta daryti pati savivaldybė. „Iš kultūros paimsim, savivaldybės ir tarybos nariai atlyginimus susimažinsim, tačiau žalą kompensuosim“, – tokius rajono meras svarstymus ūkininkai palydėjo plojimai. Tačiau visumoje jų nuotaikos – daugiau negu neramios, čia pat skambėjo siūlymai atvežti ir išpilti pieną, pavyzdžiui, prie savivaldybės.

A.Vrubliauskas sakė, kad, negalėdami priduoti pieno, ūkininkai per 7 dienas jau patyrė 60 tūkst. eurų nuostolį. Iškyla klausimas, kur dėti nesuperkamą pieną iš užkrėstų teritorijų. Pasak D.Remeikos, jį galima išpilti į mėšlides, tačiau bus bandoma kuo skubiau organizuoti logistiką, kad pieną ūkininkai galėtų išvežti ir priduoti įmonei, kuri jį naudoja perdirbimui, tačiau ne maisto produktų gamybai.

 

 

Saulė Pinkevičienė

Rekomenduojami video