Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Patarimai prieš įsigyjant keturratį

Jeigu kalėdinių dovanų sąraše yra, pavyzdžiui, žiemai labai tinkantis keturratis, būtina žinoti keletą dalykų, jog galėtumėte be rūpesčių įregistruoti įsigytą transporto priemonę. Atidesniais turėtų būti perkantieji iš trečiųjų šalių.

Šiandien dauguma keturračių yra gaminami skirtingose pasaulio šalyse ir vieni jų yra pritaikyti Europos rinkai, o kiti – ne. Lietuvoje gali būti įregistruojamos tik tos transporto priemonės, kurios atitinka Europos Sąjungos keliamus saugumo bei taršos reikalavimus.

Tad dar prieš perkant keturratį labai svarbu išsiaiškinti, kokiai tiksliai rinkai jis yra skirtas. Iš užsienio atkeliavusių keturračių registracijai iš esmės keliami reikalavimai priklauso nuo to, iš kokios šalies yra įvežta transporto priemonė – ES ar trečiųjų šalių. Svarbu ir tai, ar ji yra nauja, ar naudota.

„Patariame prieš perkant keturratį iš užsienio įsitikinti, jog Jums bus pateikti visi reikalingi dokumentai, įrodysiantys, kad transporto priemonė yra saugi, patikima ir ją bus galima įregistruoti“, – sako „Regitros“ transporto priemonių registracijos ekspertas Darius Jurgutis.

Perkant naują keturratį reikėtų pasidomėti, ar jis turi atitikties sertifikatą, vadinamąjį CoC (angl. „Certificate of Conformity“), kuriame nurodoma informacija apie transporto priemonę, jos techninius parametrus, patvirtinama, kad transporto priemonė atitinka ES saugumo, taršos standartus, gali dalyvauti viešajame eisme. Toks sertifikatas išduodamas tik naujoms transporto priemonėms, o jį suteikia gamintojai arba jų atstovai.

Jei perkate naudotą keturratį, kuris prieš tai buvo registruotas ES šalyje, bus reikalingas tik atitinkamos šalies registracijos dokumentas.

„Kiek kitokia situacija yra su trečiosiomis šalimis – bus reikalingas ne tik kilmės dokumentas. Papildomai reikės pateikti atitikties įvertinimo dokumentą, kuris patvirtintų, jog įregistruojama transporto priemonė atitinka nacionalinius, t. y. Lietuvos, reikalavimus. Tokiu dokumentu gali tapti techninės ekspertizės pažyma, kurią teikia techninių apžiūrų centrai“, – sako D.Jurgutis.

Be to, iš Norvegijos, Šveicarijos, Islandijos ir Lichtenšteino ir visų trečiųjų šalių atkeliavusioms transporto priemonėms taip pat reikės pateiki muitinės procedūrų atlikimą patvirtinantį dokumentą.

VL

Rekomenduojami video