Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Paramai gauti privaloma laikytis GAAB reikalavimų

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (Strateginis planas) teikiama parama susieta su Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimais, kurių reikės laikytis visiems šalies ūkininkams.

GAAB reikalavimai – ne naujiena

Praėjusiame finansavimo laikotarpyje ūkininkaujant reikėjo laikytis septynių GAAB reikalavimų, o šiame reikės laikytis jau devynių. Šie reikalavimai numato veiksmus, skirtus klimato kaitos švelninimui ir prisitaikymui prie klimato kaitos (GAAB1, GAAB2, GAAB3),  vandens išteklių būklės apsaugai (GAAB4), dirvožemio apsaugai ir būklės gerinimui (GAAB5, GAAB6, GAAB7) bei biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsaugai (GAAB8, GAAB9).

Šiandien valstietis.lt supažindina skaitytojus su pirmaisiais trimis GAAB reikalavimais.

„GAAB reikalavimai privalomi visiems ūkininkams, jie yra susieti su bazine tiesiogine išmoka, o už jų nesilaikymą bus taikomos sankcijos,“ – sako Žemės ūkio  ministerijos (ŽŪM) Augalininkystės ir žaliųjų technologijų skyriaus vyresnysis patarėjas Tadas Švilpauskas. Tačiau, jei ūkininko žemėje nėra, tarkime, šlapynių ar durpžemių, erozijai jautrių teritorijų, jam ir jų apsaugą reglamentuojantys reikalavimai nėra taikomi.

Kaip teigia T. Švilpauskas, kiekvienas ūkininkas pagal viešai paskelbtus žemėlapius nesunkiai nusistatys, kuriuos GAAB reikalavimus jis privalo vykdyti.

GAAB1 - klimato kaitai mažinti

Vienas daugiausia diskusijų sukėlusių reikalavimų – daugiamečių pievų apsauga – GAAB1. Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, įsipareigo nemažinti daugiamečių pievų ploto daugiau nei 5 proc., palyginti su 2018 m. Šis reikalavimas užkirs kelią reikšmingam dirvožemio organinės anglies kiekio mažėjimui ir ŠESD augimui, kuris neišvengiamai atsiranda ariant daugiametes pievas.

Todėl, jeigu einamaisiais metais daugiamečių pievų plotas Lietuvoje sumažėjo daugiau nei leidžiama, pareiškėjams gali tekti jas atstatyti tame pačiame ar kitame plote. Neįvykdžiusiems šio įpareigojimo bus taikomos paramos sąlygų pažeidimo sankcijos. Atkūrimo reikalavimas – 0,1 ha ir didesniems plotams. GAAB1 reikalavimo privalo laikytis pareiškėjai, kurių deklaruotose plotuose yra nustatytos daugiametės pievos.

Tačiau daugiamečių pievų atkūrimo reikalavimas netaikomas, jei daugiametės pievos buvo pakeistos į kitus žemės plotus, nepatenkančius į bl1 bloką (namų valda, komercinės, visuomeninės paskirties žemė). Taip pat GAAB1 reikalavimas netaikomas, jei žemė paimta valstybės nuosavybėn ir panaudota viešajam interesui ar visuomeniniais tikslais.  Dar viena šio reikalavimo išimtis yra kai daugiametės pievos apsodinamos mišku (išskyrus trumpos rotacijos želdinius, kalėdines eglutes ar energetinius medžius).

Naujas standartas – GAAB2

GAAB2 – Šlapynių ir durpžemių apsauga – naujas standartas, papildantis 2023–2027 m. laikotarpio paramos sąlygas. Jo atsiradimas siejamas su pasaulyje ir Lietuvoje prastėjančia šlapynių ir durpžemių būkle. Per pastaruosius 50 metų natūralios šlapynės pasaulyje nyksta tris kartus sparčiau nei miškai. Ilgus metus į šlapynes buvo žiūrima kaip į nenaudingus plotus, todėl nuo 1900 metų išnyko 64 proc. planetos šlapynių, kurios, kaip nustatė mokslininkai, kaupia organinę anglį, formuoja mikroklimatą, valo orą ir vandenį, yra specifinių, dažniausiai retų augalų ir gyvūnų prieglobstis, teikia žaliavas pramonei ir žemės ūkiui.

Lietuvoje vien per 2014–2018 m. laikotarpį 11,3 proc. padidėjo durpžemiuose deklaruoti ariamosios žemės plotai. Tikėtina, kad išarti durpžemiai anksčiau buvo padengti žoline augmenija ir dėl arimo išaugo ŠESD emisijos.  

Pagal naująjį GAAB2 reikalavimą ūkininkams draudžiama sausinti šlapynių ir durpžemių plotus bei įrengti naujas drenažo sistemas. Senas melioracijos sistemas leidžiama rekonstruoti tik tais atvejais, kai tai nepakenkia durpžemių ar šlapynių aplinkosauginei būklei. Taip pat pagal GAAB2 standartą draudžiama arti ir deginti durpžemių plotus.

GAAB2 reikalavimas įsigalioja nuo 2024 m., kadangi EK, atsižvelgdama, kad tai visiškai naujas reikalavimas, sudarė sąlygas valstybėms narėms pasirengti jo įgyvendinimui.

Ūkininkams, pažeidusiems GAAB2 reikalavimą, bus taikomos sankcijos. Jos nebus taikomos tik tuo atveju, jei durpžemių plotai lauke yra mažesni nei 10 proc., bet ne didesni kaip 1 ha.

GAAB2 standarto privalo laikytis pareiškėjai, kurių deklaruojama žemė patenka į nustatytus durpžemių ir šlapynių plotus.

Draudimas deginti ražienas ir žoles

Strateginiame plane išlieka draudimas deginti ražienas – jau ir anksčiau buvęs reikalavimas GAAB3. Išimtis taikoma tik tais atvejais, kai tai būtina dėl augalų sveikatos priežasčių ir kurie numatyti Aplinkos apsaugos reikalavimuose deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas.. Mokslininkų teigimu, deginant ražienas nukenčia paviršinis humuso sluoksnis, žūsta jame gyvenantys smulkieji gyvūnai ir augalai. Net per vieną deginimą dirvos derlingumas sumažėja 5–8 procentais.

GAAB3 standartas galioja visoje Lietuvos teritorijoje ir jo privalo laikytis visi pareiškėjai.


Kituose rašiniuose supažindinsime su kitais GAAB reikalavimais.

Rekomenduojami video