Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pakeistos ūkininkams svarbios taisyklės

Gera žinia Lietuvos ūkininkams, pretenduojantiems šiais metais gauti tiesiogines išmokas. Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko įsakymu pakeistos "Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklės".

„Keisti ir papildyti taisykles buvo nuspręsta atsižvelgiant į Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginį planą ir siekiant detaliau, suprantamiau išdėstyti reikalavimus pareiškėjams, pretenduojantiems gauti tiesiogines išmokas. Pakeistose taisyklėse aiškiau išdėstyta reikalavimų administravimo bei kontrolės tvarka, taip pat yra naujovių, kurias ūkininkams verta žinoti. Kalbant paprastai, pareiškėjai turės mažiau įsipareigojimų, jie bus paprastesni ir paramą gauti bus lengviau“, – pažymi Žemės ūkio ministerijos Išmokų už plotus skyriaus vyr. specialistas Skirmantas Ramoška.

Pasak jo, šie pokyčiai aktualūs aktyviems ūkininkams, pretenduojantiems gauti bazinę pajamų paramos tvarumui didinti išmoką; papildomą perskirstomąją pajamų paramos tvarumui didinti išmoką; papildomą pajamų paramos jaunajam ūkininkui išmoką; klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingos sistemos išmoką, susietosios pajamų paramos už plotą ir (arba ūkinius gyvūnus) išmoką.

Kovo 15 d. pakeistose tiesioginių išmokų administravimo taisyklėse numatyti nauji kriterijai, apibrėžiantys aktyviam ūkininkui taikomus žemės ūkio veiklos vykdymo reikalavimus. Nuo šiol automatiškai aktyviais ūkininkais bus laikomi ūkio subjektai, kurie už praėjusius metus gavo ne daugiau kaip 2 000 Eur (buvo 5 000 Eur) tiesioginių išmokų, t. y. nevertinant jų atitikties „aktyvaus ūkininko“ kriterijams.

Keičiasi reikalavimai daugiametėms pievoms

Taisyklėse patikslinti bendrieji šienavimo reikalavimai tiesioginėms išmokoms gauti iki einamųjų metų rugsėjo 1 d. Numatyta, kad ūkininkai, turintys mažiau kaip 0,3 sutartinių gyvulių/ha ar visai jų neturintys ganyklas ir pievas, gali ne tik nuganyti ar nušienauti, nušienautą žolę išvežant iš lauko ar supresuojant, ar sudedant į kūgius, bet ir žolę susmulkinti ir paskleisti ar palikti suguldytą vietoje. O šienauti visai nereikalaujama iš ūkio subjektų, turinčių daugiau kaip 0,3 sutartinių gyvulių/ha, kurie gano pievose.

„Atitikus nustatytus reikalavimus daugiametės pievos galės būti tinkamos paramai ir tada, kai jose yra medžių, krūmų ir kitų gamtinių objektų, taip pat – saulės elektrinių teritorijose, jei jose yra ganomi gyvuliai“, – pažymi S. Ramoška.

Svarbiausi pokyčiai kompleksinės ekologinės sistemos veiklose

Nemažai pakeitimų tiesioginių išmokų taisyklėse numatytasiekiant pagerinti veiksmingumą ir efektyvumą taikant įvairias kompleksines ekologines sistemas. Pasak S. Ramoškos, keičiama Veiksmingumo ir efektyvumo metodika, kuri numato, kad pareiškėjas privalo dalyvauti bent vienoje gamybinėje veikloje („Augalų kaita“, „Tarpiniai pasėliai“, „Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“) ir bent vienoje negamybinėje veikloje (laisvai pasirenkant iš kompleksinės ekologinės sistemos negamybinių veiklų, tokių kaip „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“, „Trumpaamžių medingųjų augalų juostos“ ir kt.). Taip pat nustatyti atvejai, kai papildomai skirti ne mažiau kaip 1 proc. deklaruotos ariamosios žemės ploto negamybinėms veikloms iš ūkininkų nėra reikalaujama.

Pakeistose taisyklėse numatyta, jog kompleksinės ekologinės sistemos veiklose („Augalų kaita“, „Tarpiniai pasėliai“, „Sertifikuotos sėklos naudojimas“, „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“) tais atvejais, kai ūkininkai pagal kiekvieną iš šių veiklų deklaruos didesnį kaip 300 ha plotą, už plotą iki 300 ha bus skiriama 100 proc. ekologinės sistemos išmokos, o už plotą, viršijantį 300 ha, bus skiriama 85 proc. ekologinės sistemos išmokos.

Pasak S. Ramoškos, dar viena naujovė, kuri atsirado atnaujintose tiesioginių išmokų taisyklėse – tai nauja ekologinė sistema „Ariamosios žemės keitimas pievomis, jų išlaikymas ir priežiūra“. Joje numatytos dvi veiklos: „Ariamosios žemės keitimas daugiametėmis pievomis“, pagal kurią parama bus skiriama už ariamosios žemės plotų pavertimą daugiametėmis pievomis ir „Daugiamečių pievų išlaikymas ir priežiūra“, kuri numato paramą už daugiamečių pievų išlaikymą ir jų priežiūrą.

Kitoje kompleksinės ekologinės sistemos veikloje  – „Augalų kaita“ – numatyta, kad įsipareigojimų laikotarpiu nereikalaujama deklaruoti tų pačių plotų, tačiau privaloma išlaikyti bendrą pagal šią veiklą plotą. Kai pagal šią veiklą pirmaisiais metais deklaruotas plotas padidinamas daugiau kaip 10 proc. arba daugiau kaip 1 ha. ūkininkai privalės prisiimti naujus įsipareigojimus 4 metų laikotarpiui visam pagal šią veiklą paraiškojedeklaruotam plotui.

Didesnis augalų pasirinkimas ir ilgesni sėjos terminai

Didesnis augalų pasirinkimas ir ilgesni sėjos terminai numatyti ūkininkams, dalyvaujantiems kompleksinės ekologinės sistemos veikloje „Tarpiniai pasėliai“. Atnaujintose taisyklėse numatytas platesnis augalų, kurie buvo auginami kaip tarpiniai pasėliai ir kuriuos kitais metais galima auginti kaip pagrindinius augalus, sąrašas. Taip pat patikslintas galimas auginti tarpinių pasėlių per žiemą sąrašas. Be to, nebus posėlyje ir įsėlyje reikalaujama auginti bent dviejų augalų mišinį, ūkininkams bus leidžiama auginti bent vieną augalą iš pateikto sąrašo. Taisyklėse numatyti ilgesni sėjos terminai: tarpinius pasėlius per žiemą privaloma pasėti iki einamųjų metų rugsėjo 15 d. (buvo rugsėjo 1 d.) ir juos išlaikyti iki kitų metų kovo 15 d. (buvo kovo 1 d.).

Keletas esminių pokyčių numatyta kompleksinės ekologinės sistemos veikloje „Neariminės tausojamosios žemdirbystės technologijos“. Kaip pažymi S. Ramoška, šioje veikloje dalyvaujantiems ūkininkams nuo šiol bus taikomi du kompensacinės išmokos dydžiai ir skirtinga įsipareigojimų laikotarpio trukmė. Tiesioginę sėją taikantys ūkininkai turės prisiimti įsipareigojimus 2 metų laikotarpiui, o taikantys  bearimę technologiją – 1 metų laikotarpiui. Be to, siekiant, kad dirvožemis nebūtų paliktas tuščias pažeidžiamiausiu laikotarpiu, patikslinti žemės dirbimo be plūgo ir dirvos dangos išlaikymo laikotarpiai, pakeičiant datą iš gruodžio 1 d. į lapkričio 15 d.

Su visais pokyčiais ir visomis Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklėmis galite susipažinti ČIA

Rekomenduojami video