Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Padaugėjo piktybiškų išpuolių prieš ūkininkų turtą

Ūkininkai šiais metais išgyveno ne tik stichinius karščius, bet ir savotiškų išpuolių piką, tikina draudimo bendrovė BTA. Jos žalų analitikai skaičiuoja, kad piktybiškų kenkimo atvejų prieš ūkininkų turtą šiemet padaugėjo apie 70 proc., palyginti su 2018 metais, o vidutinės žalos išaugo net triskart – beveik iki 2,8 tūkst. eurų.

Pasak draudimo ekspertų pranešimo, baigus sureguliuoti visas šiemetines bylas, bendras galutinis turto sugadinimo atvejų augimas gali būti ir dar didesnis. Bendrovės Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis pranešime sako, kad užfiksuoti atvejai stebina įžūlumu: kenkti žemdirbių turtui buvo siekiama tikslingai, nesibaiminta net vaizdo kamerų, aptvertų teritorijų, apsaugos sistemų ir sarginių šunų.

Pernai tokių turto gadinimo atvejų augimas sudarė 7 proc., o vidutinė ūkininkų patirta žala svyravo apie 1,1 tūkst. eurų.

Pabrėžiamas skirtumas tarp atsitiktinių ir tikslingų išpuolių prieš gyventojų turtą. Kaip teigiama pranešime, žemdirbiams dažnai kenkiama turint konkretų tikslą: išvesti iš rikiuotės techniką, nepataisomai sugadinti ar net sunaikinti kitą turtą. Fiksuojama vis daugiau atvejų, kai į degalus ar tepalus pripilama teršalų, kurie gali pasklisti po visą mechanizmo sistemą ir ją nepataisomai sugadinti.

Nesibodima ir padegimų, kurie visuomet padaro milžinišką žalą turtui ir kelia grėsmę aplinkinių gyvybei.

Pasak pranešimo, draudikų užfiksuotų ūkininkų turto žalų atvejų neabejotinai būtų dar daugiau, jei žemdirbiai draustų visą turimą turtą. Bet daugeliu atvejų yra draudžiama už ES paramos lėšas įsigyjama nauja technika, kurią pagal paramos taisykles privaloma apdrausti.

Rekomenduojami video