Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Paaiškėjo geriausi Kėdainių rajono ūkiai

Lietuvos ūkininkų sąjungos inicijuojamas konkursas „Metų ūkis“ šiemet buvo surengtas jau 26-ąjį kartą. Kasmet kiekvieno šalies rajono ūkininkų sąjungos išsirenka geriausius ir didžiausią pažangą padariusius savo krašto ūkius.

Kėdainių rajone šiemet į „Metų ūkio“ vardo nominaciją pretendavo 4 rajono ūkiai. Konkurso vertinimo komisija, sudaryta iš Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos, Kėdainių rajono savivaldybės, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos ir Kėdainių krašto kredito unijos atstovų, lankėsi visuose 4 nominuotuose rajono ūkiuose, juos vertino ir išrinko tris geriausius bei didžiausią pažangą per pastaruosius metus padariusius ūkius. Šių metų nugalėtojai – augalininkystės ūkiai. Bendras visų ūkių dirbamas žemės plotas sudaro 1105 hektarus.

„Kandidatus konkursui „Metų ūkis“ parinko ir siūlė seniūnijų ūkininkai. Šių metų Kėdainių rajono kandidatai į „Metų ūkis“ nominaciją buvo tikrai labai stiprūs bei gana panašūs. Visi keturi nominuoti augalininkystės ūkiai, valdomi pakankamai jaunų žmonių ir padarę nemenką pažangą. Tačiau turime aiškią ir konkrečią konkurso vertinimo sistemą, tad susumavus visus rezultatus ir paaiškėjo šių metų Kėdainių rajono „Metų ūkis“ nugalėtojai“, – sako Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Virmantas Ivanauskas.

Pirma vieta Kėdainių rajono konkurse „Metų ūkis“ atiteko Ievos ir Dainiaus bei Virgilijos ir Gedimino Sabulių ūkiams. Broliai ūkininkauja Pelėdnagių apylinkėse. Sabuliai užaugę ūkininkų šeimoje, nuo mažumės sukosi ūkio darbuose, o sulaukę pilnametystės abu oficialiai tapo ūkininkais ir iki šiol dirba kartu. Bendras brolių Sabulių deklaruojamų pasėlių plotas sudaro 490 hektarų.

Vidos ir Nerijaus Sadauskų ūkis iš Krakių seniūnijos yra antros vietos nugalėtojas. Nerijus savo augalininkystės ūkyje dirba 440 hektarų žemės. Ūkis modernizuotas, atnaujinta technika, pastatyti grūdų saugojimo bokštai, sutvarkyta aplinka. Nerijus ūkininkauja jau 27 metus.

Trečia vieta atiteko Linos ir Nerijaus Draudvilų ūkiui iš Šlapaberžės kaimo, Dotnuvos seniūnijos. Nerijus ūkininkauja dar tik penktus metus, dirba 175 hektarus žemės.

„Lietuvos ūkininkų sąjunga didžiuojasi savo tradiciniu ir pačiu seniausiu tokio pobūdžio organizacijų konkursu „Metų ūkis“. Jis yra organizuojamas jau daugiau nei 25 metus. Matome, kaip per pastaruosius dešimtmečius smarkiai keitėsi Lietuvos ūkiai, ūkininkų požiūris į savo veiklą. Ir kaskart „Metų ūkio“ nugalėtojai stebina savo veiklumu, darbštumu, inovatyvumu.

Ne tik rinkdami konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojus, bet ir apskritai vykdydami savo veiklą stebime Lietuvos ūkių tendencijas – ūkininkų amžiaus, ūkio dydžio, auginamų kultūrų, taikomų technologijų ir panašiai kaitą. Tad konkursas „Metų ūkis“ yra puiki galimybė ne tik išskirti geriausius šalies ūkius, bet ir su jais susipažinti iš arčiau“, – pastebi Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas, Kėdainių krašto ūkininkas Jonas Talmantas.

Rajono konkurso „Metų ūkis“ nugalėtojai bei visi dalyviai bus pagerbti Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos vakaronėje, kuri numatyta lapkričio 22 d.

 

Kristina MIRVIENĖ

Rekomenduojami video