Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ožkų augintojai pasiruošti žiemai turi itin kruopščiai

„Į ką ožkų augintojai turėtų šiuo metu atkreipti didžiausią dėmesį, kad gyvuliai būtų sveiki?“ – klausia Vladas Jurkus iš Šiaulių r.

Atsako Lietuvos pieninių ožkų augintojų asociacijos vadovė Andžela Dalia Ėmužytė.

Šie metai ožkoms nebuvo geri. Pievos tai šlapo, tai džiūvo. Visa tai lėmė ankstyvą šių gyvulių rują, parazitų protrūkį ir kitus nemalonumus. Taigi ožkų augintojai šiai žiemai turėtų pasiruošti geriau nei įprastai.

Visų pirma, reikia atlikti ožkų išmatų tyrimus ir išsiaiškinti, kokių parazitų jos turi. Nuo to, kokių kirmėlių bus rasta, priklausys gyvulių gydymas. Labai svarbu gydyti ožkas ir nuo ektoparazitų, t. y. parazitų, gyvenančių odoje ir kailyje. Jiems naikinti puikiai tinka naujas preparatas „Deltonil“. Rudenį patartina ožkoms duoti vitamino E su selenu. Šis vitaminas naudojamas ožkų stresui mažinti, lytinėms ir reprodukcinėms funkcijoms gerinti bei organizmo imunitetui stiprinti.

Reikėtų nepamiršti apžiūrėti tvartų, kad juose netrauktų skersvėjis, būtų pliusinė temperatūra ir palankios sąlygos ožkuotis. Gimus pirmiesiems ožiukams, po trijų dienų reikia sugirdyti medikamentų nuo eimerijų, o vėliau pasidomėti vakcinomis.

Labai svarbu prieš žiemą pasirūpinti ožkų racionu – pašarais. Tvarte visada turi būti laižomosios druskos, kurioje yra geležies. Vanduo gyvuliams privalo būti tiekiamas nuolat. Šienas reikalingas nemelžiamoms ožkoms, tačiau jei jau jos pradėjo duoti pieno, šieną būtina kaitalioti su šienainiu. Labai svarbu dvi savaites iki ožkiavimosi sumažinti kaloringų pašarų kiekį, kad ožkoms būtų lengviau atsivesti jauniklių.

Šeriant ožkas sultingais ir koncentruotais pašarais, svarbu išlaikyti balansą. Jei kurių nors pašarų bus per daug, kils grėsmė susirgti ketoze ar acidoze. Labai gerai ožkų žiemos racioną papildyti cukraus ir magnio turinčiais pašarais. Jų gausu melasoje, cukrinių runkelių išspaudose, kuriose dar yra ir daug ląstelienos, gerinančios ožkų virškinimą.

Labai gerai žiemos metu ožkų racioną papildyti vitamininga ląsteliena. Tam puikiai tinka eglių, pušų šakos, žalių medžių malkos, kurias ožkos mielai nužievins. Visai nebūtina rišti vantų, nes ožkos suės tik lapelius.

Reikėtų nepamiršti, kad ožkos yra kalnų gyventojos. Todėl net žiemą jos turi turėti galimybę laisvai bėgioti, lakstyti lauke. Tegu džiaugiasi ir sniegu, svarbu, kad būtų stiprios ir sveikos.

 

 

Rekomenduojami video