Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuosprendis po ministro apsilankymo: mažins stumbrų populiaciją

Penktadienį Krekenavos regioniniame parke lankėsi Lietuvos Respublikos aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Dar sostinėje Seimo nariui Dariui Kaminskui užsiminus apie šių stambių žinduolių Kėdainių krašto bei apylinkių gyventojams keliamas problemas, K. Navickas pripažino, kad stumbrų populiacijai didėjant reikia nedelsiant imtis rimtesnių priemonių šiems gyvūnams suvaldyti nei tai buvo daroma iki šiol.

Yra skaičiuojama, kad šiuo metu stumbrų populiacija yra išaugusi iki maždaug 250 individų. Didžioji dalis šių gyvūnų koncentruojasi Panevėžio bei Kėdainių rajonuose, tačiau bene sudėtingiausia situacija dėl stumbrų yra susidariusi būtent Kėdainių rajone. Tai pripažįsta tiek gamtos apsaugos specialistai, tiek valdžios atstovai.

Gausi stumbrų banda mūsų rajone gyvena jiems nebūdingame ir visiškai netinkamame biotope. Šiems gyvūnams čia trūksta erdvės ir maisto, todėl jie, ieškodami kuo maitintis, nuolat niokoja ūkininkų pasėlius, miškuose apgraužia medžių žieves ir pan.

Be to, stumbrai mūsų krašte įsikūrė stambių eismo magistralių ir geležinkelio linijų apribotoje teritorijoje, tad kyla nemenkas pavojus, kad šie didingi gyvūnai gali netikėtai atsidurti važiuojamojoje kelio ar geležinkelio dalyje, o tai gali sukelti tragiškas pasekmes. Vien pernai bemaž dešimtis stumbrų žuvo partrenkti transporto priemonių. Laimei, kad tuomet apsieita be žmonių aukų.

Tad akivaizdu, kad didėjantis stumbrų skaičius ne tik atneša daugiau nuostolių ūkininkams, bet ir kelia pavojų eismo saugumui.

Kėdainių valdžia nesidomi?

Penktadienį vykusiame sustikime su Aplinkos ministru mūsų kraštui atstovavo Seimo narys Darius Kaminskas ir jo padėjėjas Arūnas Kacevičius.  Progos susitikti su ministru bei išsakyti savo bėdas nepraleido ir nemažai rajono ūkininkų, kasmet nukenčiančių nuo stumbrų.

Taip pat susitikime dalyvavo Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis bei kiti kaimyninio rajono valdžios atstovai, Krekenavos regioninio parko vadovybė, Valstybės saugomų teritorijų tarnybos atstovai ir kt. Trumpiau tariant, beveik visi, kuriems aktualus stumbrų klausimas Lietuvoje, šįryt buvo Krekenavos regioniniame parke.

Vis tik susitikimo dalyviai stebėjosi, kodėl nei vienas Kėdainių rajono savivaldybės atstovas nepasirodė šiame reikšmingame susitikime, kuriame buvo aptariamos itin svarbios bei išskirtinės stumbrų problemos.  Susitikimo metu aukščiausiems šalies valdžios atstovams buvo siūlomi šios problemos sprendimo būdai, diskutuojama ir tariamasi šiuo klausimu, išklausomos kiekvieno bėdos, kad sprendimus priimantys asmenys apie susidariusią situaciją dėl stumbrų galėtų susidaryti kuo aiškesnį vaizdą. Juk stumbrų keliamos problemos bene aktualiausios bei sudėtingiausios ir yra būtent mūsų krašte. Gal mūsų rajono valdžios atstovai paprasčiausiai nežinojo apie ministro vizitą ir susirūpinimą stumbrų padėtimi mūsų rajone? O gal nematė reikalo?

Tačiau, kad ir kaip ten bebūtų, pasitarimo metu ministerijos atstovai supažindino su planais mažinti stumbrų individų skaičių Panevėžio regione – juos planuojama perkelti į kitas šalies teritorijas. Siekiama, kad čia turėtų likti ne daugiau nei 70 šių stambių ir į Raudonąją knygą įtrauktų žinduolių. Taip pat ruošiamasi skirti daugiau dėmesio stumbrų kontrolei – juos šerti, stebėti ir pan.

 

Kristina MIRVIENĖ

Rekomenduojami video