Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nemiga dėl žemės

Kirdonių kaime gyvenantis Petras Gružauskas naktimis nemiega jau daugiau nei savaitę. Sunerimti privertė kilusios problemos dėl nuosavos žemės.

Petras ir Zita Gružauskai daugiau nei prieš septyniolika metų įsigijo vieną hektarą žemės Pabiržės seniūnijos Kirdonėlių kaime. Ją dirbo taip, kaip nurodyta žemės valdos ribų paženklinimo plane. Viskas buvo gerai iki tol, kol žmonės sugalvojo pasidaryti savo sklypo geodezinius matavimus. Tuomet paaiškėjo, kad neseniai buvo atlikti geodeziniai matavimai kaimyniniame valstybinės žemės sklype. Juos atlikus prie Gružauskų sklypo esantis trečios kategorijos kelias stumiamas ir projektuojamas ant jų žemės sklypo.

Gružauskai teigė su tokiu matavimu kategoriškai nesutinkantys ir savo sklypo vietos nekeisiantys. Tačiau labiausiai juos įskaudino tai, kad kaimyniniame sklype matavimus atliekant jų, kaip šalia esančio sklypo savininkų, niekas neįspėjo ir nepakvietė dalyvauti.

„Kiek yra tekę turėti reikalų dėl žemės, matininkai mus visada pasikviesdavo dalyvauti. Šįkart nei laiško, nei jokio pranešimo negavome“, - piktinosi P. Gružauskas. Jei žmonės nebūtų sugalvoję daryti geodezinių matavimų, nebūtų net sužinoję, kad kaimyninis sklypas yra pamatuotas ir kad jie lieka be dalies savo žemės, kuri pagal Konstituciją yra neliečiama. Tai jiems kelia nerimą.

P. Gružauskui pikta ir dėl to, kad po pamatavimų jam nebelieka nuovažos į lauką. Be to, kaimyninį sklypą dirbantis asmuo jau ir taip dalį jo sklypo yra nuaręs.

Kadangi sklypų ribos kertasi, Gružauskai nebegali atlikti savo sklypo geodezinių matavimų.

Dėl šių problemų kirdoniškiai parašė skundą Nacionalinės žemės tarnybos Biržų skyriui. Neseniai jie gavo atsakymą, kad Biržų skyrius, siekdamas patikrinti informaciją dėl galimo žemės naudojimo tvarkos pažeidimo ir pateiktos informacijos pagrįstumo, vasario 1 dieną atliks žemės naudojimo valstybinę kontrolę.

Nacionalinės žemės tarnybos Biržų skyriaus vadovė Aldona Stankevičienė sakė, kad pastaruoju metu kyla daug klausimų dėl sklypų ribų. Prieš kelis dešimtmečius matininkų atlikti žemės sklypų planai nebuvo tikslūs. Daug metų žmonės buvo įpratę dirbti žemę pagal ankstesnius planus. Tačiau atliekant geodezinius matavimus sklypų ribos dažnai keičiasi. Jei kaimynai su tuo nesutinka, tenka bylinėtis.

„Ar teisingai pamatuota kaimynų Gružauskų žemė, mes matysime, kai matininkas atneš bylą. Jei teisingai, mes įregistruosime, ir tuomet žmonės dėl sklypo ribų galės aiškintis teisme“, - sakė A. Stankevičienė. Vedėja teigė žinanti, kad atliekant geodezinius kaimyninio sklypo matavimus Gružauskų nekvietė, nes nuo kaimynų juos skiria bendro naudojimo keliukas. Tokiu atveju, pasak A. Stankevičienės, to daryti neprivaloma.

Pasak vedėjos, ar sklypo ribos nustatytos teisingai, paaiškės vasario 1 dieną atliekant valstybinės žemės sklypo naudojimo kontrolę.

Rekomenduojami video