Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nagų vonelės gali užkirsti kelią karvių raišumui

Su karvių raišumu susiduria dauguma ūkių, tačiau neretai ši problema sprendžiama brangiai ir sudėtingai. Kartais pamirštama, kad šiam negalavimui galima užbėgti už akių, naudojant profilaktines priemones ir metodus. Vienas iš tokių – nagų vonelės. Į ką reikėtų atsižvelgti, siekiant gero rezultato?

Kodėl reikalingos nagų vonelės?

Nagų vonelės gali būti paprastos arba automatinės. Jos yra viena iš nagų (pirštakaulių) dermatito (dermatitis digitalis) kontrolės priemonių pienininkystės ūkiuose. Manoma, kad nagų vonelės gali išgydyti karvių raišumą, tačiau tai netiesa. Nagų vonelės veiksmingos tik esant nagų dermatitui, be to, nagų vonelės tik pristabdo infekciją tam tikroje jos vystymosi stadijoje, tačiau jos negydo. Reguliarus nagų vonelių naudojimas užtikrina, kad infekcijos sukėlėjas nepatektų į aplinką, kurioje gali užsikrėsti kitos karvės. Būtent dėl šios priežasties labai svarbu nagų voneles naudoti ūkiuose, kuriuose karvės serga nagų dermatitu, siekiant apriboti jo plitimą tarp kitų karvių ir ilgainiui išgydyti visą bandą. Nenaudojant nagų vonelių, nagų dermatitas bandoje plinta labai sparčiai. Jei karvės jau užsikrėtusios, jas vaistais turi individualiai gydyti veterinarijos gydytojas arba nagų priežiūros specialistas.

Pažymėtina, kad nagų vonelė bus efektyvi tik tuomet, kai ūkyje sutvarkyti pagrindiniai dalykai – švarios ir sausos guoliavietės, švarūs takai (be susikaupusio mėšlo ar srutų vaikščiojimo takuose ar karvidės galuose). Nagų dermatito sukėlėjas Treponema spp. iš užsikrėtusių karvių patenka į mėšlą, kur išlieka gyvybingas iki 24 valandų (esant 17 C temperatūrai) ir per tą laiką užkrečia kitas karves. Nagoms nuolat liečiantis su šlapimu ir mėšlu, drėgna oda tarp nagų suminkštėja, padidėja infekcijos grėsmė.

Kokie yra nagų vonelių veiksmingumo principai?

Nagų vonelėms dažniausiai naudojamos dezinfekavimo priemonės (vario sulfatas, formalinas, komercinės priemonės), kurios naikina žaizdos paviršiuje esančius nagų dermatito sukėlėjus. Dauguma dezinfekavimo priemonių yra aktyvios esant tam tikram tirpalo pH (3,5–5,5). Nerekomenduojama didinti priemonės dozės, kad nagų vonelės tirpalas taptų rūgštesnis ar šarminis ir netgi kenksmingas – tai neturės jokios įtakos žaizdų dezinfekcijai, tik padidės nagų vonelės sąnaudos. Natūralus odos pH yra 4–5,5, naudojant pernelyg rūgščius ar šarminius produktus, žaizdos gyja lėčiau. Palyginimui – citrinų sulčių pH yra 2–3. Ar norėtumėte ant atviros žaizdos lašinti citrinų sulčių? Pernelyg koncentruotos nagų vonelės sukelia skausmą ir skatina nagų dermatito bei proliferacinio nagų dermatito (sunkesnės ligos formos) vystymąsi. Todėl rekomenduojama laikytis etiketėje nurodytų priemonės naudojimo taisyklių.

Kiek karvių galima perleisti per nagų vonelę?

Nagų vonelė savo veiksmingumą išlaiko, kol per ją pereina 150–300 karvių, po to tirpalą reikia atšviežinti. Dauguma dezinfekcijos priemonių savo veiksmingumą praranda veikiamos organinių medžiagų (mėšlo), todėl karvėms, kurių nagos labai nešvarios, voneles reikia keisti dažniau (po 150–200 karvių), o jei karvių nagos švarios, vonelės išlieka veiksmingos iki 300 galvijų. Reikia atsižvelgti ir į nagų vonelės tūrį – skaičiuojant apytiksliai, kiekvienai karvei numatoma po litrą tirpalo, taigi, 200 l nagų vonelės tirpalą rekomenduojama keisti po 200 karvių.

Skirtingos nagų dezinfekavimo priemonės veikia skirtingai – vienos geriau atlaiko užterštumą mėšlu, kitos – prasčiau. Pavyzdžiui, vario sulfatas greitai reaguoja su mėšlu ir nešvariame vandenyje praranda veiksmingumą.

Kaip dažnai rekomenduojama naudoti nagų vonelę?

Gerų nagų vonelės rezultatų garantas yra reguliarumas. Jei karvių kojos kasdien nešvarios arba įvyksta ligos protrūkis, voneles reikia naudoti 7  dienas. Nešvarumai ant žaizdos paviršiaus trukdo patekti deguoniui, todėl žaizdos gis ilgiau. Kuo žaizdos švaresnės, tuo greičiau gis nagos. Jei veikia mėšlo grandikliai, reguliariai valomi takai ir guoliavietės, karvių nagos švarios ir sausos, nagų (pirštakaulių) dermatitą galima sėkmingai suvaldyti 2–3 nagų vonelėmis per savaitę. Geresnį efektą galima pasiekti mirkant nagas ne kas antrą dieną, o keletą dienų paeiliui. Prieš pradedant naudoti nagų voneles, patartina pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju ar nagų priežiūros specialistu ir nustatyti, kurios karvės serga nagų dermatitu. Vėliau, atsižvelgiant į tai, ar užsikrėtusių gyvulių skaičius didėja, ar mažėja, įvertinti priemonės naudojimo dažnumą ir veiksmingumą.

Kokias priemones pasirinkti?

Šiandien rinkai siūlomos naujausios kartos komercinės priemonės, kurios pasirodė esančios tokios pat veiksmingos kaip vario sulfatas, tačiau nedaro žalingo poveikio žmonėms, gyvūnams ir aplinkai.

Renkantis priemones, reikia atsižvelgti į jų veiksmingumą ir sąnaudas. Ne visos dezinfekavimo priemonės yra vienodai veiksmingos, jas reikėtų išbandyti įvertinus naudojimo savo ūkyje rezultatus (panaudojus 2–3 mėnesius). Verta atsiminti, kad šios priemonės sustabdys nagų (pirštakaulių) dermatito vystymąsi, tačiau jo neišgydys, todėl sunkiau sergančias karves teks gydyti individualiai.

UAB ,,DeLaval“ siūlo Jums pasikliauti laiko patikrintais ir  klientų pamėgtais produktais. Tai „DeLaval“ nagų plovikliu HC40, kuriuo nagos apiplaunamos prieš dezinfekuojamąją vonelę, ir „DeLaval 4Hooves“, kuris labai veiksmingai kovoja su tokiomis užkrečiamosiomis karvių ligomis kaip nagų (pirštakaulių) dermatitas.

„DeLaval“ nagų ploviklis HC40 – muilo tirpalas, specialiai sukurtas pilti į vandenį, kuriuo nagos apiplaunamos prieš dezinfekuojamąją vonelę. Tai švelni ir veiksminga plovimo priemonė, padedanti pašalinti nešvarumus nuo nagų ir išplauti tarpunagės sritį. Naudojant HC40, pailginama dezinfekcinio tirpalo naudingo veikimo trukmė. Naudojant reguliariai, neleidžia mėšlui kauptis ant nagų. Veiksmingas net ir nedidelės koncentracijos – vos 0,4 proc., – todėl labai skalsus ir ekonomiškas sprendimas. Skirtas naudoti prieš pagrindinę nagų vonelę, kad išsaugotų tirpalo veiksmingumą ir užtikrintų geresnę karvių kojų higieną. Galima naudoti kasdien.

„DeLaval 4Hooves“ – sudėtyje pagal patentuotą receptūrą suderintų sudedamųjų dalių mišinys, labai veiksmingai kovojantis su tokiomis užkrečiamosiomis karvių ligomis kaip nagų (pirštakaulių) dermatitas. „4Hooves“ viena sudedamųjų dalių yra ketvirtiniai amonio junginiai, kurie yra žinomi kaip geras dezinfekantas. „4Hooves“ veiksmingas naudojant ir nedidelės koncentracijos – 1 proc. tirpalas (2 l produkto 200 l vonelei). Taigi, labai skalsus naudoti. Naudokite 1 proc. koncentracijos „4Hooves“ tirpalą du kartus per savaitę įprastam nagų dezinfekavimui. Infekcijos protrūkio atveju koncentraciją padidinkite iki 2,5 proc. ir naudokite 3–4 kartus per savaitę. Kas 200 karvių tirpalą pakeiskite. Tinka ir automatinėms nagų vonelėms.

Siekiant gero nagų vonelių naudojimo rezultato, reikia atsižvelgti į tris veiksnius: naudojimo dažnumą, tinkamą priemonės dozę ir visos bandos (tarp jų – telyčių bei užtrūkusių karvių) nagų apdorojimą. Tikslingu darbu galima apriboti ir net išnaikinti bandoje nagų (pirštakaulių) dermatitą, tačiau tam reikia laiko ir kruopštaus požiūrio į darbą.

Dėl išsamesnės informacijos apie ,,DeLaval“  ūkio produktus
kviečiame kreiptis į Jūsų regioną aptarnaujantį ūkio prekių pardavimų vadybininką.

www.delaval.com  

DeLavalLT 

Tel. 8-37 4570 77

Rekomenduojami video