Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Moliūgams trūko saulės glamonių

Šiemet Lietuvos daržininkai sulaukė gerokai menkesnio moliūgų derliaus nei ankstesniais metais. Ryškiaspalvėms lietuvių pamėgtoms daržovėms šių metų vasara pagailėjo saulės ir šilumos.

Derlius – menkas

Anykščių rajono ūkininkas Juozas Kvedaras moliūgus augino antrus metus, tad jau galėjo palyginti. Pernai šių pietų kraštų augalų derlius buvo tikrai neblogas – svėrė 3 tonas, turėjo, iš ko ir sultis spausti. Šiais metais moliūgai subrandino menką derlių.

Ūkininkas pasakojo, kad geriausiai užaugo iš daigų pasodinti moliūgai, bet ir tie ne visi pasiekė tinkamą dydį. Daigų ankstyvą pavasarį išsiaugino šiltnamyje. Iš viso į dirvą pasodino 150 moliūgų daigų. Tie, kuriuos bandė užauginti tiesiai į dirvą pasėdamas sėklas, dar ir dabar auga laukuose. „Moliūgai tėra kumščio dydžio, telpa ant delno. Nežinau, ar iš jų dar kas nors bus, ar jau teks užarti“, – svarstė J.Kvedaras. Kol kas jam dar nepavyko uždirbti iš moliūgų auginimo.

Anot pašnekovo, vasara buvo šalta, lietinga, todėl moliūgai nespėjo užaugti ir subręsti. Jiems labai trūko saulės ir šilumos. „Nieko gero šiemet su moliūgais. Jų poreikis auga, bet neturiu ko pasiūlyti“, – pasakojo Anykščių rajono ūkininkas ir pridūrė, kad ir artėjančiam Helovynui šiemet jau tikrai nebus tinkamų moliūgų.

Augintojas sakė, kad moliūgų ieško ir sulčių spaudėjai, ir sriubų virėjai. Jam ir pačiam jų reikia, nes iš obuolių, morkų ir burokėlių išspaustas sultis moliūgų sultimis. Ūkininkas šiuo metu spėjusius užaugti moliūgus jau realizavo, sau pasiliko septynis.

Ėmęsis auginti moliūgus, J.Kvedaras manė, kad su jais vargo nebus, jie nereikalaus didelės priežiūros, bet planus įgyvendinti vis neduoda oras, o labiausiai stinga saulės. Be to, nors pernai šių daržovių derlius džiugino, bet vėliau jos pradėjo pūti. Todėl nieko nelaukdamas Juozas turėjo moliūgus išdalyti. Šiemet drėgmėje augusius vaisius tikriausiai taip pat bus sunku išlaikyti.

Rankų nenuleis

Nors dvejus metus moliūgai laukto pelno nedavė, jaunas ūkininkas J.Kvedaras nežada nuleisti rankų ir kitais metais vėl bandys juos auginti. Juozas tiki, kad jeigu saulės ir šilumos bus, ši šeimininkui daug rūpesčių nekelianti kultūra atneš naudos.

Be sulčių, ūkininkas iš savo laukuose išaugintų moliūgų verda sriubas, pabandė pagaminti ir saldainių, bet tik savo šeimos poreikiams ar svečiui pavaišinti. „Tokie pažaidimai buvo pabandymui“, – sakė jis.

Anot ūkininko, šiemet visi augalai nuskriausti. Tie, kurie ant kalno augo, dar pusė bėdos, o pakalnėje pasėtieji plaukia. Tačiau Jonas nenusimena. „Išgyvensime“, – sakė jis.

Redakcijos archyvo nuotr.

Rekordininkas

Anykščių krašte prisimenamas atvejis, kai šiose žemėse išaugintas moliūgas tapo Lietuvos rekordininku. Liepdegėnų kaimo (Anykščių r.) ūkininko Povilo Patumsio prieš šešerius metus išaugintas moliūgas svėrė net 158 kilogramus ir buvo 306 cm apimties.

„Moliūgų pardavimui neaugindavau, tik savoms reikmėms“, – sakė 2011 metų milžino moliūgo savininkas, anksčiau su broliu ekologiškai augindavęs net apie 40 skirtingų moliūgų rūšių.

Nepalankūs metai

Dr. Jurgita Kulaitienė, A.Stulginskio universiteto docentė

Moliūgams šiemet buvo labai prasti metai, kaip ir visoms daržovėms. Geri metai buvo tik lapinėms ir prieskoninėms kultūroms. Šios vešėjo, nes drėgmės netrūko. Botanikos sode organizuojamoje moliūgų dienoje ,galima sakyti, nebuvo, ko parodyti, – iš kiekvienos moliūgų veislės pavyko užauginti tik po vieną du vaisius.

Derliui įtakos turi gamtinės sąlygos. Kai daug lyja, šilumos mažokai būna. O moliūgai mėgsta, kad būtų šilta ir daug saulės. Be to, turėjome daug vėjuotų dienų – vėjo jie nemėgsta, nebent užuovėjoje auga, tuomet geriau. Jiems tinka, jeigu auga ant komposto krūvos, tada mažiau drėgmės jaučia, nes viskas susigeria gilyn.

Užaugo tik Big Max rūšies moliūgai. Muskusiniai, vadinami kvapieji, išvis nesubrandino vaisių. Jiems vegetacija buvo per trumpa. Suprantama, moliūgus išlaikyti šiemet bus taip pat sunku.

Labai brangūs moliūgai šiemet neturėtų būti, nors kaina šiek tiek pakils. Manau, kad tiek, kiek ūkininkai augina Lietuvoje, mūsų kraštui pakanka. Be to, daug moliūgų atvežama iš šalių kaimynių.

Nors šiemet derlius buvo menkas – vos po vieną du vaisius užderėjo nuo augalo, nemanau, kad ūkininkai atsisakys juos auginti kitais metais. Daržininkai žino, kad su Dievu nesusitarsi: duoda orą, kokį duoda. Pirmi tokie prasti metai moliūgams pasitaikė, ištisai jie nesikartos.

Kaip išlaikyti moliūgus

Anot specialistų, norint kuo ilgiau išlaikyti moliūgus, reikia aukštesnės laikymo temperatūros nei kitoms per žiemą saugomoms daržovėms – 10–13 laipsnių šilumos ir 50–70 proc. oro drėgnumo.

Geriausia laikyti dėžėse su oro tarpais ar specialiuose konteineriuose, kuriuose gerai cirkuliuoja oras. Galima sudėti lentynose arba ant medinių grindų. Po daržovėmis reikia patiesti šieno arba pakloti popieriaus. Šiek tiek pažeistus moliūgus reikia pavartyti – paguldyti ant kito šono. Juos galima laikyti pakabintus ant rėmo plono audinio maiše arba surištus pėdkelnėse. Taip moliūgus galima išlaikyti iki pavasario.

Rekomenduojami video