Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Metų ūkis 2018: pabūta kartu ir padėkota

Kiekvienas tradicinis renginys visada balansuoja ties pavojinga nuobodulio riba, nes neišvengiamai kartojasi ritualai, žodžiai, kalbėtojai ir t. t.

Manau, kad šiais metais tikrai pavyko Biržų ūkininkams pasakyti, kad jie yra gerbiami, vertinami. Labiausiai džiugino, kad tai buvo šeimų renginys. Prie balto šventiško stalo baltų žvakių šviesoje, sklindant krištolinio tyrumo balsui, klegėjo kelios kartos. Ir kaip sentimentaliame senoviniame atviruke viskas atrodė taip teatrališkai tobula... o prieš tai konkurso „Metų ūkis 2018“ komisija (Irutė Varzienė, Steponas Staškevičius, Sandra Balčiūnienė, Jūratė Ratnikienė, Zenonas Prašmantas ir Kęstutis Armonas) aplankė vienuolika ūkių, kuriuos rekomendavo seniūnijos.Kiekvienas kaimas – tai atskiras gyvenimas.

Rūpėjo ne tik skaičiuoti naujus pastatus, techniką, saugyklas, derlių, praradimus dėl sausros, bet ir įminti tų žmonių paprasto – nepaprasto gyvenimo mįslę: kiek kainuoja ištikimybė žemei, tradicijoms, apie kurias tiek kalbam, dainuojam. Rūpėjo suvokti kasdienybės ritmą, žemės perdavimo savo vaikui džiaugsmą (ar vargą?). Taigi kalbėjomės ilgai, beldėmės į praeitį, susipažinom su vaikais ir anūkais. Išgirdom pašėlusiai įdomių ir unikalių istorijų, bet svarbiausia, kad visi patvirtino esminę tiesą – jų vieta čia. Ir vaikai sugrįš iš visų užsienių, kai ateis laikas. Tikrai sugrįš. O kai kurie jau ir kuriasi šalia. Justas Paliukas su žmona Egle statosi modernų namą netoli tėvų senelių žemėje.

Mažoji jų dukrelė Goda padovanoja išminties perlą visoms moterims – jeigu skauda galvą, reikia pasidažyti lūpas.

Gėlininkas Laimutis Baradinskas, kurio išaugintos gėlės puošia ir Biržus, išdėstė visą gėlininkystės filosofiją, labai jau pritinkančią ir žmogui. „Kiekvienai gėlei reikia asmeninės erdvės nuo pumpuro iki žiedo, kitaip jos pradeda konkuruoti ir nutįsta, „pabėga“. Bet svarbiausia – augalo neapgausi!“

O pirkdama kokį viščiuką prekybos centre, vis šypteliu, prisiminusi Ričardo Kauniečio, ūkininko iš Valiuliškių kaimo, žodžius, kai paklausėm, kiek vištų turi. „Nedaug, nes tos pirktinės kvailos, prigėrė kūdroj…“

Žinau, kad atmintis dar ilgai saugos tų žmonių gyvenimo detales, kaip susipažino, kaip pasikeisdami su tėvuku vienu traktorium arė dieną ir naktį, kaip bliūdeliai skraidė… Kiekvienas aplankytas ūkis nusipelno atskiros istorijos (idėja ateičiai!). Ūkio unikalumą mėginome nors šiek tiek atskleisti nominacijose ir Sandros Balčiūnienės foto pristatymuose. Penkiose kategorijose buvo apdovanoti visi vienuolika ir išrinkti penki nugalėtojai.

Kadangi „Metų ūkio“ konkurso pradininkai yra Ūkininkų sąjunga, į respublikinį turą deleguoti Petras Aukštikalnis, Ričardas Kaunietis ir Justas Paliukas.

Šių metų prizai – Daivos Zalogienės keraminiai obuoliai su dedikacija ir pinti krepšiai.

Taigi Biržų pilyje baigiamajame renginyje „Metų ūkis 2018“ padėkos žodžius tarė Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas, linkėjęs klestėjimo ir sutarimo, žemės ūkio viceministras Venantas Griciūnas, įteikęs dar ir Padėkos raštus P. Aukštikalniui, A. Jasinevičiui, K. Armonui. Sveikino rėmėjai, vertinimo komisijos nariai, LR Seimo nario V. Rinkevičiaus padėjėja.

Manau, svarbu priminti, kad Biržų rajono savivaldybė, kaip pagrindinė organizatorė, skyrė šiam konkursui iš Kaimo rėmimo programos 1300 eurų, rėmė ir kitos organizacijos bei rėmėjai.

O Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos dainininkės (mokytoja Ieva Morkūnaitė) ir renginio vedėjos „Sėlos“ muziejaus muziejininkės Rima Binkienė ir Inga Jasėnienė sukūrė tokią iškilmingą, gyvą, besikeičiančią atmosferą, kad nei nuobodu, nei sarmata nebuvo.

Ačiū visiems, kurie išgirdo nuoširdų kvietimą, nes baisiausios minutės yra paskutinės, kai salė tuščia ir tu vis dar nežinai, ar tikrai įvyks tai, dėl ko tiek stengtasi. Tą vakarą buvo šviesu. Ir ne nuo žvakių…

 

Konkurso „METŲ ŪKIS 2018“ nominacijoms pristatyti dalyviai ir nugalėtojai

I. Stambus ūkis arba žemės ūkio bendrovė, arba įmonė, vykdanti žemės ūkio veiklą (200 ha ir daugiau)

1. Ričardo Kauniečio ūkis, Papilio sen., Valiuliškių k. nuo 1998 m. gruodžio 29 d. Tradicinis augalininkystės 232,54 ha ūkis.

Dirba kartu su žmona Daiva, dukra Deimante ir sūnumi Rimvydu.

2. Biržų rajono Medeikių žemės ūkio bendrovė Parovėjos sen., Medeikių k. nuo 2004 m. vasario 28 d. Tradicinis augalininkystės 1945,22 ha ūkis. Ūkyje dirba 26 darbuotojai.

3. Petro Aukštikalnio ūkis (nugalėtojas), Vabalninko sen., Lamokų k. nuo 2000 m. gegužės 31 d. Mišrus tradicinis 253,14 ha. ūkis, kuriame yra kontroliuojama karvių banda, kurią sudaro 197 galvijai, iš jų 112 melžiamų karvių ir 80 telyčių.

Dirba kartu su žmona Danute ir seserimi Vitalija bei jos vyru Gediminu Kopūstais.

II. Smulkus šeimos ūkis (iki 29 ha)

1. Alvido Čygo ūkis, Nemunėlio Radviliškio sen., Kočėnų k. nuo 2004 m. vasario 28 d. Mišrus tradicinis 14,54 ha ūkis. Ūkyje laikoma 11 galvijų, iš jų 7 melžiamos karvės ir 3 telyčios bei buliukas.

Žmona Lida sėkmingai pardavinėja sūrius Biržų turguje.

2. Laimučio Baradinsko ūkis (nugalėtojas), Vabalninko sen., Mieliūnų k. nuo 2003 m. kovo 28 d. daržovių ir gėlių auginimas. Ūkis užima 2,57 ha. Augina daržoves ir gėles.

Dirba kartu su žmona Olga, sūnumi Tomu ir dukromis Kristina bei Goda.

III. Vidutinis ūkis (nuo 30 iki 200 ha).

1. Dangutės Ratkevičienės ūkis (nugalėtojas), Pabiržės sen., Gulbinų k. nuo 2003 m. kovo 28 d. Pieninių galvijų auginimas. Tradicinis 100,6 ha. ūkis. Ūkyje yra 51 galvijas, iš jų 32 karvės, 17 telyčių ir 2 buliukai.

Dirba kartu su vyru Antanu.

2. Dainiaus Dambrausko ūkis, Pačeriaukštės sen., Juostaviečių k. nuo 2005 m. vasario 9 d. Tradicinis augalininkystės ūkis 128,39 ha.

Dirba kartu su tėčiu Povilu.

IV. Ūkiai, vykdantys užaugintos produkcijos perdirbimą

1. Aušros Ratkevičienės ūkis, Širvėnos sen., Daudžgirių k. nuo 2005 m. balandžio 20 d. Pieninių galvijų auginimas. Tradicinis 167,49 ha ūkis. Ūkyje yra 82 galvijai, iš jų 44 pieninių ir 11 mėsinių veislių karvių, 18 telyčių ir 9 buliukai.

Dirba kartu su vyru Kęstučiu, sūnumi Robertu ir dukromis Deimante bei Sonata.

2. Vaido Viederio ūkis (nugalėtojas), Širvėnos sen. Nausėdžių k. nuo 2013 m. balandžio 26 d. Šaltalankių auginimas. Ekologinis 10,63 ha ūkis. Žmona Šarūnė ir sūnelis Jokūbas.

V. Jaunasis ūkininkas

1. Lauryno Janulionio ūkis, Vabalninko sen., Baibokų k. nuo 2016 m. spalio 6 d. Mišrus tradicinis 95,91 ha ūkis. Ūkyje yra 40 galvijų: iš jų 27 karvės, 11 telyčių ir 2 buliukai bei 5 kiaulės.

Ūkį perėmė iš senelio. Dirba kartu su dėdėmis.

2. Justo Paliuko ūkis (nugalėtojas), Nemunėlio Radviliškio sen., Bliūdžių k. nuo 2007 m. kovo 23 d. Augalininkystės tradicinis 138,89 ha ūkis. Žmona Eglė, dukrytė Goda, sūnelis Ričardas. Dirba kartu su tėčiu Sigitu.

 

Irutė Varzienė, konkurso  „Metų ūkis 2018“ vertinimo

komisijos pirmininkė

 

Biržų krašto laikraštis Šiaurės rytai

Rekomenduojami video