Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvos sodininkai stebuklų nesitiki

Šie metai sodininkams – ne itin dėkingi. Dar pavasarį šalnos nušaldė dalį obelų žiedų, vasara – taip pat nebuvo palanki – kai reikėjo drėgmės, jos nebuvo, o pradėjus nokti obuoliams, juos ėmė čaižyti kruša. Todėl obuolių derlius šiemet gali būti menkesnis nei įprastai. Tačiau realus vaizdas paaiškės tik po poros mėnesių, kai sodų derlius jau bus saugyklose.

Dzūkai pradėjo skinti  

Alytaus rajono UAB „Luksnėnų sodai“ vasaros paskutinėmis dienomis prasidėjo rudens darbymetis – obuolių skynimo metas. Anot šios bendrovės direktorės Gitanos Jonuškaitės, jie įdarbino 20 žmonių, bet vėliau priims dar 60 talkininkų. Kol kas kelios dešimtys jų triūsia prie ankstyvųjų veislių obelų. Jų augina ne tiek daug, tad darbo rankų turėtų pakakti.  

„Pas mus ankstyvųjų obuolių derlius šiemet labai prastas. Mūsų sodas labai nukentėjo nuo pavasarinių šalnų. Vasarą obelis stipriai paveikė užsitęsusios sausros, todėl ir ankstyvųjų obuolių derlius – labai mažas. Vėlyvesnių veislių obuolių derlius labai skirtingas – skiriasi pagal veisles. Vienų veislių obuolių yra šiek tiek daugiau, kitų – mažiau. Žemesnėse sodo vietose žiedai nušalo labai stipriai, ten ant šakų praktiškai nieko nėra. Aukštesnėse vietose šalnos mažiau pakando, todėl ten obuolių yra šiek tiek daugiau. Bet derlius kuklus. Šiemet nesitikime kažkokio stebuklo“, – aiškino sodų Luksnėnuose vadovė.

UAB „Luksnėnų sodai“ rūpinasi beveik 200 hektarų obelų sodu. 65 ha sudaro ekologiškas sodas, o kita dalis – sertifikuotas sodas, atitinkantis nacionalinės kokybės produkcijos (NKP) reikalavimus. Tarp auginamų – ir populiarūs „Auksiai“. Anot direktorės, kaip tik „Auksius“ pirmiausia pradėjo skinti. Jie šiokį tokį derlių užaugino, bet šiemet didelių kiekių nesitikima, nes „Auksis“ – ankstyva veislė, stipriai nukentėjusi nuo šalnų žydėjimo metu. Tuo tarpu vėlyvesnių veislių „Šampion“, „Gloster“, „Alva“ obuolių bus šiek tiek daugiau, bet žieminių veislių „Lobo“ ir „Cortland“ obuolių – beveik neturės.      

Kai tik nuskins obuolius nuo ankstyvųjų veislių obelų ir surinks krituolius, kibs į darbus prie vėlyvesniųjų. Tuomet jau triūs apie 80 talkininkų. Pasak vadovės, obuoliai noksta greitai ir jeigu laiku nespėtų nuskinti ir susandėliuoti, dalį derliaus dar gali prarasti. Todėl jų planuose visus darbus atlikti per du artimiausius mėnesius – rugsėjį ir spalį. Krituolių ateitis irgi aiški – juos pažadėjo išsivežti perdirbimui viena tuo užsiimanti įmonė. Jie bus panaudoti koncentrato arba sulčių gamybai. Patys spaudėjai atvažiuos ir išsiveš.  

Įsirengs saulės baterijas

Bendrovės direktorė pasakojo, kad jiems laiku pavyko įšokti į „traukinį“ – dar spėjo gauti palankesnę elektros kainą, todėl kol kas ji stipriai jų veiklos neveikia. Galės laikyti obuolius saugyklose ir nesibaiminti, kad išlaidos elektrai juos išbrangins. Netolimoje ateityje „Luksnėnų sodai“ ant savo sandėlių stogų planuoja statytis saulės baterijas, tam jau suderintos ir sąlygos.

„Tokiu būdu išrankiam Lietuvos pirkėjui bandysime lietuviškus obuolius pasiūlyti kiek įmanoma optimalesne kaina. Aišku, turime konkurentus už sienos – Lenkijoje. Pas juos šiemet nusimato gausus derlius, bet ir jiems gamta pateikė išbandymų. Rugpjūčio 30 dieną apie Krokuvą ir nuo jos link Varšuvos praslinko kruša. Ledukai buvo golfo kamuoliuko arba teniso kamuoliuko dydžio. Galėjo paveikti ir sodų derlių. Šia naujiena kaimynai jau pasidalino elektroninėje erdvėje“, – pasakojo G.Jonuškaitė, teigdama, kad negalima džiaugtis kaimyno nelaime, tačiau Lenkijos sodininkai kasmet diktuoja kainas, todėl Lietuvos sodininkai itin atidžiai stebi situaciją kaimyninėje šalyje.

Sodininkams už išaugintą produkciją visada norisi geresnės kainos negu prieš tai buvusiais metais, bet, kaip teigė UAB „Luksnėnų sodai“ vadovė, ankstyvųjų veislių obuolių supirkimo kaina, deja, liko tokia pati, kokia buvo pernai, nors obuolių kiekis – kur kas mažesnis. Tiesa, kiekvienas pardavėjas derasi dėl savo produkcijos kainos, todėl kiekvienas sodininkas gali suderėti skirtingą kainą.

Sodininkams už išaugintą produkciją visada norisi geresnės kainos negu prieš tai buvusiais metais, bet, kaip teigė UAB „Luksnėnų sodai“ vadovė, ankstyvųjų veislių obuolių supirkimo kaina, deja, liko tokia pati, kokia buvo pernai, nors obuolių kiekis – kur kas mažesnis.

„Už ekologiškų „Bogatyr“ obuolių kilogramą praėjusiais metais davė apie 1 eurą, o nacionalinei kokybės produkcijai priskiriamų kainos labai svyravo – jeigu fasuoti obuoliai, tai irgi šiek tiek brangesni – nuo 0,60 iki 0,70 euro/kg, priklausomai nuo susitarimo su prekybos tinklu. Jeigu nefasuoti, tai kaina svyravo nuo 0,60 iki 0,68 euro/kg. Prekybos tinklai kol kas panašiai moka ir dabar“, – lygino vadovė.  

Anykštėnai metų nepeikia 

Nuo pirmadienio (rugsėjo 4 d.) obuolių skynimo sezoną pradėjo ir AB „Ažuožerių sodai“ (Anykščių r.). Bendrovės direktoriaus Jono Janišiaus duomenimis, jų soduose subrendo vidutinio dydžio derlius – obuolių užaugino tiek ankstyvosios, tiek rudeninės, tiek žieminių veislių obelys. Tad bus jų ir skynimui, ir nukrėtimui. J.Janišiaus tikinimu, jų sodai Ažuožeriuose yra palankioje vietoje, todėl šiemet pavasarį obelų žiedai beveik nenušalo. Nors vasarą 150 hektarų obelys drėgmės trūkumą ir pajautė, bet vaisių užaugino nemažai. 

„Rugsėjį pradedame skinti obuolius pilnu tempu. Pirmiausia skiname „Auksius“. Mums šiemet dėkinga veislė – yra daug užderėjusių obelų, o ir daugelis valgytojų juos labai mėgsta“, – pasidžiaugė bendrovės vadovas.

Pagal sodininkų planus, šį sezoną Ažuožerių soduose dirbs apie 100 sezoninių bei 30 nuolatinių darbuotojų. Jie skins obuolius, nukrės ir surinks krituolius. Kaip ir kasmet, dalį obuolių bendrovė žada parduoti perdirbimui – iš jų Anykščiuose bus gaminamas vynas.   

Kita dalis obuolių derliaus keliaus į saugyklas. Nors obuolių saugojimas jose didina obuolių savikainą, bet kai kiekiai nemaži, sodininkai tikisi išgyventi. „Matysime, kokios bus obuolių supirkimo kainos, kiek už krituolius obuolius mums mokės perdirbėjai. Tada konkrečiau žinosime savo finansines galimybes“, – atviravo J.Janišius, pasidžiaugęs, kad vasaros pabaigoje siautėjusi vėtra su ledais ir vėl juos aplenkė.

Yra tuščių kvartalų

Vitalija Kuliešienė, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ prezidentė

Jau nuo pat pavasario buvo aišku, kad obuolių derlius Lietuvoje šiemet bus mažas. Preliminariais duomenimis, užderės maždaug 20–30 proc. viso gaunamo normalaus derliaus. Ar tiek tikrai nuskinsime, paaiškės, kai obuoliai bus nuskinti. Taip atsitiko, nes pavasarį nušalo žiedai, o užmegzti vaisiai vasarą neužaugo, todėl tikėtinas 70 proc. derliaus praradimas. Kai kur – ir dar daugiau. Nors užauginti obuolių kiekiai maži, bet obuolių kokybė kai kur labai prasta, todėl skirtų sultims gal bus daugiau negu gerų, kokybiškų. Kadangi palietė šalnos, obuoliai nusėti „lopais“.

Tiesa, atskiruose šalies regionuose situacija yra labai skirtinga. Yra sodų, kur užderėjo – gal vėliau žydėjo, ten kažkiek derliaus bus. Bet tikslių duomenų kol kas dar neturime. Bet visuose soduose jau pasilankė specialios komisijos ir konstatavo, jog obuolių derlius šiemet nėra normalaus dydžio.  Pavyzdžiui, Dembavos medelyne yra ir visai tuščių kvartalų, yra ir tokių, kuriuose obelys šiek tiek dera. Pas kai kuriuos pažįstamus sodininkus soduose iš viso mažai yra obuolių, nes ant sodų buvo užslinkęs šalnų liežuvis, o pas kitus pažįstamus obuolių šiek tiek yra.

Nesvarbu, kad šiemet užauginti mažesni obuolių kiekiai, be to, ir lietuviškų obuolių auginimo sąnaudos visą laiką didesnės nei kaimyninėje Lenkijoje, bet obuolių supirkimo kainas vis tiek diktuoja lenkai. Žinoma, už pas mus išaugintus gal ir prašysime kažkiek daugiau, bet ar duos, dar nežinia, nes neaišku, kokia situacija bus rinkoje.  

Rekomenduojami video