Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvoje nėra auginama GMO

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba) kasmet vykdo žemės ūkio augalų, kuriuose yra didelė tikimybė aptikti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) priemaišų, pasėlių stebėseną. 2019 m. Augalininkystės tarnybos specialistai paėmė 81 mėginį iš įvairiose Lietuvos vietose auginamų kviečių, rapsų, kukurūzų, pupų, bulvių, cukrinių runkelių, liucernų ir sojų pasėlių.

Pasėlių mėginiai genetinės modifikacijos tyrimams buvo imami iš 2019 m. žemdirbių deklaruotų žemės ūkio augalų plotų. Grūdinių augalų auginimas vyrauja derlingiausiuose šalies regionuose, kur intensyviai vystoma augalininkystė, o ūkiuose auginama po 50 ir daugiau hektarų kviečių, kukurūzų ar rapsų, todėl daugiau kaip po 10 mėginių iš atokiau vienas nuo kito esančių vienarūšių pasėlių ėmė Šiaulių, Kauno ir Panevėžio regioniniai skyriai. Pasyvesniuose regionuose genetinės modifikacijos tyrimams imta po kelis mėginius.

Mėginius tyrę Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai nustatė, kad Lietuvos augalininkystės ūkiuose genetiškai modifikuoti augalai neauginami.

Valstybinės augalininkystės tarnybos inform.

Rekomenduojami video