Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuviškas obuolys žiemą gali tapti retenybe

Obelų šakos net ir versliniuose soduose šiemet nesvyra nuo vaisių gausos. Jei ir yra kur nors obuolių, jie nedideli ir gausaus derliaus nebus. O kai kurie sodininkai net skinti šį rudenį neturės ką. 

Surinks tik perdirbimui

Rugpjūčiui baigiantis suvalkiečių akys nuo sodo gėrybių neraibsta. Net ir turguje slyvos –atvežtinės, todėl daugelis pagalvoja, ar nebus panašiai su obuoliais?

„Valstiečių laikraščio“ pakalbintas Gudkaimyje (Vilkaviškio r.) sodininkyste užsiimančio žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) „Olrevita“ direktorius Vitas Kušlys buvo atviras – šiemet jų puoselėjami sodai beveik tušti. Vadovas aiškino, kad taip nutiko dėl pavasarinių šalnų. Jos buvo kelios ir tęsėsi dvi naktis iš eilės.

V.Kušlys gerai prisimena, kad viena šalna buvo ypač skaudi – nušaldė obelų žiedus. Kita naktis pridėjo dar vieną šalčio porciją ir jau nukentėjusioms obelims sudavė antrąjį smūgį. Tai ir lėmė nederliaus metus Gudkaimyje.

Pasak V.Kušlio, vaikščiojant po sodą dar kai kur galima aptikti grupelę ar pavienę vieną kitą obelį su vaisiais. Tačiau kas po tą vieną obuolį sode skins? Juk darbininkas rankiodamas po keletą obuolių nuo obelų nieko neuždirbs. „Kur bus įmanoma,obuolius surinksime. Žiūrint, kokia veislė. Yra kur ir labai daug obuolių, bet jų žmogus į burną dėti nenorės, tie irgi keliaus perdirbimui“, - rūpesčiais dalinosi ŽŪK „Olrevita“ direktorius.

Sodininkų nuotaikos poilsinės, bet ne gerąja prasme. Mat kooperatyvas išgyvena tik iš obuolių, alternatyvaus verslo neturi. „Kai parduodi derlių, iš to, ką uždirbi, turi išgyventi iki kito rudens. Šiemet nelabai bus iš ko laukti pajamų“, – aiškino V.Kušlys.

Tokių sudėtingų metų, kai sodai tušti, sako, Vilkaviškio rajone dar nebuvę. Vilkaviškiečių sodininkų nedžiugina ir tai, kad šiemečius obuolius bus galima parduoti aukštesne kaina. Mat kaina dabar jau nieko labai nepakeis – derlius itin menkas.

Nebus pertekliaus

Šiaudiniškių kaimo (Vilkaviškio r.) ūkininkas ir sodininkas Valentinas Vieraitis mano, kad jo ūkyje obuolių derlius bus perpus mažesnis nei įprastai. Ūkininkas dėl to per daug nesisieloja. Jis prisimena ankstesnius derlingus metus, kai situacija būdavo priešinga – būdavo itin sunku derlių sudoroti, jį surinkti kokybišką. Atšalus orams saugoti ir parduoti nebūdavo lengva, nes jautė ir valgytojų mažėjimą. Tad šiemet viskas bus daug lengviau.

Valentinas Vieraitis

„Situacija dar pakenčiama. Aš neturiu rimtos pagalbininkų komandos. Mes viso derliaus net nepajėgdavome sudoroti. Daug jo likdavo, daug sunykdavo“, – šiais metais nesiskundžia V.Vieraitis.

Jo nuomone, kai derlius nedidelis, kaina būna gera. Gal net geriau, kai jo nedaug – rinkoje nebūna produkcijos pertekliaus. Derlių šeimininkas sugeba sutvarkyti, jis tampa paklausiu ir dar kaina būna geresnė.

„Pas mus, Šiaudiniškiuose, obelis šalnos nelabai palietė – gal tik per pusę sumažino derlių. Yra sode vietų, kur šalnų poveikio net nebūta ir derlius bus toks, kaip ir kitais metai. Kitose vietose šalnos padarė savo, tačiau ir ten gal tik trečdaliu sumažino derlių“, – pastebėjo sodininkas iš Vilkaviškio rajono, stebėdamasis, kad kur menkiau prižiūrėtas, negenėtas sodas,  ten ir šalčiai sunkiau prasiskverbė pro šakas, mažiau apšaldė žiedus.

V.Vieraitis pripažino, kad vargu ar verta kasmet tikėtis itin didelio obuolių derliaus, nes negali visada viskas būti gerai – reikia patirti ir nuosmukių, ir nuostolių. Mat jei šiemet soduose nebus obuolių, kitais metais vaismedžiai atiduos ir už šiuos metus.

„Išretino“ derlių

Pasvalio rajono UAB „Aukštikalnių sodai“ direktorius Arvydas Paškevičius „Valstiečių laikraščiui“ sakė, kad tikslų derliaus kiekį, kurio šiemet sulaukė, galės pasakyti tada, kai nuskins obuolius. Tačiau jau dabar mano, kad jis sudarys tik apie 20–25 proc. nuo gaunamo daugiamečio vidurkio. „Jeigu gausime ketvirtadalį to, kiek skindavome, bus labai, labai gerai“, – prognozavo A.Paškevičius.

Ir šiame krašte sodus labiausiai nuskriaudė pavasarinės šalnos. Jo teigimu, palyginti su kitais metais, šalnos nebuvo labai didelės, bet tęsėsi ne vieną naktį ir labai „išretino“ derlių. Pasak A.Paškevičiaus, tos obelys, kurios anksčiausiai žydėjo – lietuviškos veislės „Noris“, „Auksis“, lenkiška veislė „Delikatesas“ – obuolių šiemet nenokina. Be to, sodininkas pastebi ir dar vieną keistenybę – eilėse po penkių ar daugiau „tuščių“ obelų eina viena, pasidabinusi obuoliais, po jos – vėl keletas „tuščių“ ir vėl – su obuoliais. Taigi obuolių yra ten, kur pavasarį susidarė gamtinės užuovėjos. Jis pastebėjo, kad obelims pagelbėjo ir greta esanti sūrių gamykla, ties ja augančios obelys pilnesnės, nes pastatas apsaugojo nuo šalnos.

Visko mačiusius Pasvalio krašto sodininkus stebina gamtos paveiktas sodas – jame derlius išsidėstęs tartum „liežuviais“.

Pabendravęs su kitais sodininkais, A.Paškevičius susidarė vaizdą, kad panaši situacija pas visus jų krašto sodininkus – lietuviškų obuolių bus, bet derlius sudarys tik apie 25 proc. įprastinio derliaus. „Mes patys rudenį vidutiniškai skiname tarp 3–4 tūkst. tonų obuolių. Vienais metais būna 3,2 tūkst., kitais metais 3,8 tūkst. tonų arba dar daugiau. Šiais metais kad bent iki 1 tūkst. tonų priskintume su skirtais perdirbimui, jau būtų gerai“, – teigė UAB „Aukštikalnių sodai“ vadovas.

Anot jo, šiemet menkas ne tik rudeninių ar žieminių obuolių derlius, bet ir vasarinių, desertinių, kuriuos jau visus pardavė. Jų taip pat priskynė tik apie ketvirtadalį įprasto kasmetinio derliaus.Tokie nederliaus metai Pasvalio krašto soduose, anot A.Paškevičiaus, buvo 2004 metais. Tuomet derlių taip pat sumažino pavasarinės šalnos. Po 15 metų pertraukos situacija pasikartojo.

Derasi dėl prastesnės išvaizdos

Anot sodininkų, šiais metais itin stiprios pavasarinės šalnos ne tik nušaldė žiedus, taip sumažindamos obuolių derlių, bet ir pakenkė „išgyvenusių“ vaisių kokybei – nuo didelių šalnų ant obuolių yra atsiradusios tamsesnės dėmės. Tokius prastesnės išvaizdos obuolius yra sunkiau įsiūlyti ne tik prekybininkams, į tokius obuolius nepatikliai žvelgia ir pirkėjai.

Tačiau tikimasi, kad jų požiūris kiek pasikeis – nuo šių metų vaisiams ir daržovėms leidžiama netaikyti specialiųjų prekybos standartų, jei jie skirti perdirbti, pavyzdžiui, spausti sultis. Tai turi būti nurodyta parduotuvės etiketėse. Todėl sodininkai tikisi susitarti su prekybos tinklais, kad šie priimtų pardavimui ir ne tokius išvaizdžius lietuviškus obuolius.

„Visą laiką rudenį lauki ilgiau, kad kas byra, nubyrėtų. Tada likusių obuolių spalvingumas truputį gražesnis būna, kai vėliau skini. Bet šiemet taip nesielgsime, nes iš viso nieko neturėsi, jeigu išbrokuosi, išmėtysi – tada tuščios saugyklos paliks. Tad nori nenori, juos visus šiemet reikia nusiskinti ir parduoti“, – tvirtino UAB „Aukštikalnių sodai“ direktorius A.Paškevičius.

Teks tenkintis tuo, kas bus

Darius Kviklys

Darius Kviklys, Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ direktorius.

Šiais metais iš tiesų lietuviškas obuolys gali tapti retenybe, nes šių metų pavasarines šalnas aš ne šalnomis vadinčiau, o šalčio bangomis, nes kai kuriose vietose naktimis buvo ir 8 laipsniai šalčio. Ir ne viename kuriame nors Lietuvos regione, o per visą Lietuvą tas buvo. Todėl ir sodai nukentėjo visoje Lietuvoje. Pavasarį, kai fiksavome šalnų pažeidimus, galvojome, kad iš viso jokių vaisių neturėsime. Bet taip nenutiko.

Paskutiniais duomenimis, šiemet priskinsime 50–60 proc. mažiau negu normaliais metais – kasmet versliniuose soduose būdavo priskinama iki 40–50 tūkst. tonų obuolių, o šiemet jeigu pririnksime apie 20 tūkst. tonų, jau bus neblogai. Be to, yra labai daug pažeistų obuolių, deformuotų nuo šalčio. Iš to derliaus, kuris jau ir taip yra dvigubai, didesnė pusė bus tinkama tiktai sultims.

Jau dabar rinkoje lietuviškų obuolių trūksta. Jeigu anksčiau mes visiškai patenkindavome visų prekybos tinklų vasarinių obuolių poreikius, o įvežtinių būdavo tik ankstesniojo derliaus, nes valydavo saugyklas, šiemet to jau nėra. Tas pat bus ir vėliau, nes ne tik Lietuvoje šie metai nederlingi obuoliais. Latvijoje irgi obuolių nėra. Tik Lenkijoje obuolių pakanka, nes tai didelė šalis ir jei jie neužderėjo viename regione – šalies šiaurėje, kituose regionuose obuolių derliumi lenkai sodininkai nesiskundžia.

Rekomenduojami video