Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuva viršija jai iškeltus reikalavimusdėl klimato kaitos

2023 metų liepos mėn. Valstybinė miškų tarnyba iš Europos Komisijos (EK) gavo pirmuosius vertinimus apie nacionalinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kaupimo 2021–2025 metų įsipareigojimų (reikalavimų) vykdymą Žemės naudojimo, žemės naudojimo keitimo ir miškininkystės (ŽNŽNKM) sektoriuje.

Nors ataskaitinis 2021–2025 m. laikotarpis tik įpusėjo, Europos Komisijos Generalinio direktorato klimato politikos padalinys konstatavo, kad Lietuva viršija jai iškeltus reikalavimus ir savo teritorijoje kaupia daugiau anglies nei nustatyta pagal lygmenis.

Įsipareigojimai buvo įtvirtinti atnaujintame reglamente ES Nr. 2023/839, nustatant privalomus pasiekti atskaitos lygmenis miškuose, pasėliuose ir pievose. Lygmenys apskaičiuoti atsižvelgiant į istorinius 2005–2009 metų duomenis, o miškams – papildomai ir į miško naudojimo apimtis 2005–2009 metais. Palyginus 2021–2025 metais gautų rezultatų metinį vidurkį su nustatytu lygmeniu apskaičiuojami kreditai, kuriuos galima panaudoti energetikos, pramonės, žemės ūkio ar atliekų emisijoms padengti, kaip rezervą perkelti į ateitį arba parduoti kitoms ES valstybėms. Deja, ne visi gauti kreditai bus panaudojami – jiems nustatytos „lubos“, pvz., Lietuvai leidžiama panaudoti ne daugiau kaip 3,25 mln. t CO2 ekv. visam 2021–2025 m. laikotarpiui.

Sektoriaus ŠESD kaupimo prognozėmis, atsižvelgiant į esamas ir papildomas ŠESD kaupimą skatinančias politines priemones, Lietuva 2021–2025 metų laikotarpiu yra pilnai pajėgi įvykdyti visus jai numatytus reikalavimus ir sukaupti kreditų. Pagal prognozę, Lietuva sukaups iki 8 mln. t CO2 ekv. daugiau nei nustatyta ir iš jų panaudoti galės tik 3,25 mln. t CO2 ekv.

Tačiau ne visoms kaimyninėms valstybėms pavyks įvykdyti ES joms skirtus reikalavimus. Jau dabar Lenkijai, Estijai, Čekijai ir kitoms ES valstybėms nepavyksta pasiekti joms numatytų tikslų ŽNŽNKM sektoriuje. Taip yra dėl kelių priežasčių – padidėjusių kirtimų apimčių, didžiuliai kenkėjų židiniai, mažėjantys medienos prieaugiai ir kita. Diskusijose su šių valstybių atstovais galima išgirsti nuomonių, kad ES keliami tikslai yra pernelyg ambicingi ir sudaryti neatsižvelgus į foninius pokyčius gamtoje.

Parengta pagal VMT

Rekomenduojami video