Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lauko dienoje – naujausi UAB „Rovaltra“ pasiūlymai

Praėjusią savaitę Raseinių rajone, Kerkasių žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) laukuose, UAB „Rovaltra“ surengtoje lauko dienoje (Demo turas) ūkininkams pristatė „Valtra“ traktorius, „Elho“ šienavimo techniką, „Berthoud“ purkštuvus, „Gregoire Besson“ plūgus bei teleskopinius „Merlo“ krautuvus.

Pradėjo nuo „Valmet“

UAB „Rovaltra“ generalinis direktorius Romualdas Trainaitis su humoru prisimena, kokį įspūdį padarė pirmieji į Lietuvą atvežti Suomijoje gaminti traktoriai „Valmet“ (vėliau jų pavadinimą suomiai pakeitė į „Valtra“). Prie itin prastos sovietinės žemės ūkio technikos kokybės pripratę lietuviai ūkininkai, kuriuos visus prieš 26 metus buvo galima vadinti naujakuriais, į vakarietišką techniką žiūrėjo lyg į neįgyvendinamą svajonę. Tačiau labai greitai ši svajonė pasiekė jų ūkius. Ir ūkininkai nenusivylė – dar ir šiandien kai kuriuose ūkiuose galime pamatyti prieš 25–26 metus įsigytus ir vis dar sėkmingai dirbančius suomiškus „Valmet“ traktorius.

Kerkasių ŽŪB, vadovaujamą Ildefonso Petkevičiaus, galima pavadinti sugrįžusia „Rovaltros“ kliente. Ši bendrovė prieš ketvirtį amžiaus viena pirmųjų Lietuvoje įsigijo du Suomijoje gamintus traktorius. Vėliau bendrovės vadovas išbandė ir kitų gamintojų techniką. Palyginęs jų patikimumą, vėl sugrįžo prie suomių gaminamų traktorių. Šiuo metu ūkyje yra du „Valmet“, du „Valtra“ traktoriai bei dar penki kitų kompanijų traktoriai. Taigi suomiškų yra daugiausia. Kerkasių ŽŪB šiuo metu valdo apie 1 tūkst. ha žemės, užsiima ne tik augalininkyste, sėklininkyste, grūdų perdirbimu (mala miltus), bet ir mėsine gyvulininkyste – augina 350 limuzinų mišrūnų. Be to, papildomai užsiima melioracijos sistemų remontu, teikia transporto bei serviso paslaugas.

Už pavyzdingą suomiškų traktorių naudojimą vertingas dovanas I.Petkevičiui įteikė UAB „Rovaltra“ vadovas R.Trainaitis (kairėje). Bendrovės nuotr.

Perka savo lėšomis

„Rovaltra“ šį kartą ūkininkams pristatė „Valtra“ A (iki 145 AG), N (iki 175 AG) ir T (iki 271 AG) serijų traktorius. Pastaraisiais metais dėl šiek tiek pasikeitusios žemės ūkio paramos politikos lietuviai ūkininkai dažniau pirko iki 100 AG traktorius. Pasak R.Trainaičio, „Rovaltra“ gali tiekti techniką tiek stambiesiems ir vidutiniams, tiek smulkiesiems ūkiams. „Nors vis daugiau ūkininkų techniką perka savo lėšomis (šįmet savo lėšomis iš UAB „Rovaltra“ ūkininkai įsigijo apie 50 proc. traktorių), apie 10–15 proc. traktorių įsigyjama naudojantis Europos Sąjungos parama, o kiti perkami išsimokėtinai“, – sakė R.Trainaitis.

UAB „Rovaltra“ vadovas pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje sudarytos itin palankios sąlygos traktorius įsigyti išsimokėtinai – iš karto reikia sumokėti apie 10 proc. traktoriaus kainos. Beje, šįmet „Rovaltra“ šiuo būdu pardavė 65 suomiškus traktorius.

Verta rinktis suomišką

Pasak I.Petkevičiaus, traktoriai „Valtra“ išsiskiria ne tik didesniu patikimumu, bet ir tuo, kad yra lengvesni už panašaus galingumo konkurentus. „Dirbant jais neslegiama dirva, o tai šiais laikais labai svarbu. Be to, palyginti nesudėtinga „Valtra“ traktorius eksploatuoti. Štai pirmiesiems įsigytiems „Valmet“ atlikome tik einamąjį remontą, taigi jie tikrai yra patvarūs ir patikimi“, – teigė Kerkasių ŽŪB vadovas.

Ūkininkai domėjosi teleskopiniuose „Merlo“ krutuvuose sumontuota hidropneumatine kabinos amortizacija.Bendrovės nuotr.

Jo žodžius patvirtino į lauko dieną atvykęs 300 ha mišrų ūkį Telšių rajone turintis Vytautas Noreika, kurio ūkyje yra du „Valtra“ traktoriai, o vieną iš jų ūkininkas įsigijo prieš du mėnesius.  „Kodėl pasirinkau suomišką techniką? Pagal kainos ir kokybės santykį bei pagal valdymo paprastumą. Lankiausi Suomijoje, taigi savo akimis mačiau, kaip traktoriai gaminami. Labai svarbus aspektas, kad gamintojai jų neskirsto Vakarų ar Rytų rinkoms, be to, itin patraukė traktorių patikimumas – jie išbandomi itin sudėtingomis sąlygomis, todėl tikrai tinkami dirbti Lietuvoje“, – sakė V.Noreika ir pridūrė, kad be ES paramos nebūtų pajėgęs įsigyti naujos vakarietiškos žemės ūkio technikos.

Žemaitis ūkininkas pasitiki ir UAB „Rovaltra“ tiekiama šienavimo bei žemės dirbimo technika.

Pasiūlymas jaunajam ūkininkui

Kartu su jaunu ūkininku Kazimieru priėjome prie UAB „Rovaltra“ vadybininko Justo Žalio. Ūkininkas Kelmės rajone turi 80 ha ir jau šįmet planuoja įsigyti dar 20 ha. Pasiteiravome, kokį „Valtra“ modelį patartina jam įsigyti. „Jums labai tiktų „Valtra A 114 Hitech“ modelis. Keturių cilindrų variklis, paprasta mechaninė pavarų dėžė, hidraulika, yra du siurbliai. Taigi, jeigu darbas palyginti nesunkus, vieną siurblį galima išjungti – tai leis dirbti taupiau. Palyginti su kitų kompanijų modeliais, „Valtra“ svoris yra mažesnis, todėl sėkmingai galima dirbti drėgnesniuose plotuose“, – vardijo J.Žalys.

Prie tokio galingumo traktoriaus galima prikabinti trijų korpusų verčiamą plūgą ir padargus, kuriuose yra hidraulikos sistema, pavyzdžiui, trąšų barstytuvą, ritinių vyniotuvą ir kt. Jam numatytas 3 tūkst. darbo valandų, arba 3 metų, garantinis laikotarpis.

Išbandomas 5 korpusų „Gregoire Besson“ modelis RY41 su hidrauline apsauga. Bendrovės nuotr.

„Berthoud“ remiasi patirtimi

Pasaulinėje prikabinamųjų purkštuvų rinkoje tarp lyderių yra 1895-aisiais įkurta kompanija „Berthoud“. Lauko dienoje Kerkasių ŽŪB „Rovaltra“ demonstravo „Tracker“ modelį. Minėtos kompanijos gaminami purkštuvai pirmiausia išsiskiria itin tvirtu plastikiniu pagrindiniu baku. „Teko bendrauti su šių purkštuvų konstruktoriais. Kurdami purkštuvus jie panaudojo ilgametę „Berthoud“ kompanijos patirtį, siekdami suderinti technologines naujoves ir ekonominius veiksnius. Renkantis purkštuvus, derėtų palyginti technologijos kokybės ir kainos santykį“, – patarė UAB „Rovaltra“ pardavimų direktorius Justas Lukštas.

Atkreiptinas dėmesys į „Berthoud“ kompanijos „Tracker“ modelio 3 200 l baką su elektroniniu bei mechaniniu valdymu bei nuo 18 iki 33 m ilgio reguliuojamas sijas.

„Berthoud“ naudojama amortizacijos sistema – vienintelė rinkoje. Ji reaguoja į purkštuvo apkrovą ir užtikrina puikų amortizacijos veikimą, nesvarbu, ar purkštuvas užpildytas, ar ne“, – pabrėžė J. Lukštas.

Kitas svarbus niuansas – visi „Berthoud“ purkštuvų modeliai gali būti komplektuojami su hidrauliškai valdomomis vėžių kopijavimo sistemomis arba mechaniškai kopijuojančiomis vilkimo sijomis. Beje, „Berthoud“ yra viena iš nedaugelio kompanijų, kuriančių ir purkštuvų valdymo kompiuterius.

„Berthoud“ kompanijos purkštuvai rinkoje išsiskiria geru technologijos kokybės ir kainos santykiu. Bendrovės nuotr.

Išskirtinė „Merlo“ savybė

Daugelio ūkininkų manymu, skirtingų kompanijų teleskopinių krautuvų modeliai yra panašūs ir pasirinkimą lemia nedideli niuansai.  „Beveik visus prie teleskopinio krautuvo priėjusius ūkininkus nustebinu naujiena – šiuolaikiniuose „Merlo“ modeliuose sumontuota hidropneumatinė kabinos amortizacija. Rinkdamiesi traktorių ūkininkai šiuo niuansu domisi. Tokį svarbų patogumą ir darbo efektyvumą didinantį veiksnį jau pasiūlė ir „Merlo“ krautuvų konstruktoriai“, – sakė UAB „Rovaltra“ vadybininkas Pranas Dauskurtas.

Hidropneumatiniai cilindrai kabiną gali pakelti 10 cm ir įvertinti darbo paviršiaus kopijavimą. Be to, kabina yra ne tik ant cilindrų, bet ir ant atraminių šakių, kurios padidina jos tvirtumą.

Pagrindinį „Rovatros“ loterijos prizą laimėjo „Valtra“ traktorių planuojantis įsigyti ūkininkas Rimantas Staražinskas iš Kelmės rajono. Bendrovės nuotr.

Technika žemei dirbti ir pašarams ruošti

Ūkininkai domėjosi Prancūzijoje gaminamais „Gregoire Besson“ pakabinamaisiais plūgais. Ne tik domėjosi, bet ir galėjo išbandyti 5 korpusų „Gregoire Besson“ modelį RY41 su hidrauline apsauga. „Yra atminties cilindras, todėl, norint perversti plūgą, jis automatiškai išsitiesina ir persiverčia, sugrįžta į buvusią padėtį. Tai labai patogu“, – aiškino UAB „Rovaltra“ vadybininkas Donatas Skiotys.

Didelio ūkininkų susidomėjimo susilaukė ir „Elho“ kompanijos gaminama žolės tvarkymo technika. „Elho – Rotor Cutter 1500/1800“ skirtas siloso ritiniams smulkinti, tačiau juo galima smulkinti ir šieną, žolę bei šiaudus. Lengvai montuojamas ant traktoriaus – jungiamas prie darbinio veleno, susmulkinta masė gali būti metama į abi puses. „Rovaltra“ gali pasiūlyti ir „Elho“ kompanijos gaminamų plataus spektro žoliapjovių: priekyje kabinamas žoliapjoves „Elho Arrow 3700/3200“ bei didelio našumo ir optimalaus svorio dvigubas žoliapjoves „Elho Arrow 8000“. Ūkininkai domėjosi ir „Elho“ kompanijos dvigubais rotaciniais grėbliais „Elho V Twin“, kurie specialiai sukurti Europos rinkai. Jie turi dvi grėblių linijas, tai leidžia pasirinkti, į kurią pusę norima pradalges formuoti. 

 

Rekomenduojami video