Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kooperacija – galimybė stabilizuoti rinkos kainų svyravimą

Vasarą 78 proc. per metus Lietuvoje paaugęs pieno supirkimo kainos pokytis rugsėjį pradėjo mažėti. Atsižvelgiant į išaugusius energetikos kaštus, besitraukiantį vartojimą ir pieno produktų didmeninių kainų mažėjimą eksporto rinkose, pieno perdirbėjai kainą mažina apie 10 proc., o pieno gamintojus neramina vyraujantis nestabilumas.

Didžiausio Baltijos šalyse pieno perdirbimo kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininko Tomo Raudoniaus teigimu, kooperatyve taikoma pieno supirkimo kainodara taip pat reaguoja į įvardintus faktorius bei šalies rinką, tačiau kooperacijoje yra būdų stabilizuoti pieno kainų svyravimą.

„Nepaisant to, kad mūsų mokama kaina šiais metais visada buvo ir yra aukštesnė nei rinkos vidurkis, kooperatyvo nariams papildomai kuriama pridėtinė vertė – kaupiant pajinį kapitalą ir išmokant pelną. Per 2021 metais pateiktą kiekvieną toną bazinio pieno, ūkiams buvo padalinta po 12 Eur pridėtinės vertės. Planuojama, kad šiemet uždirbta suma viršys 40 Eur/t, iš kurių dalis taip pat pasieks narių sąskaitas“, – teigia T.Raudonius.

Kooperatyvo kūrimosi pradžioje į narių gretas įstojusi Kėdainių r. ūkininkė Erlenda Turskienė dėl kainų pokyčių sako esanti rami, nes nariai kaupia lėšas gerais laikais rezerve, kuris panaudojamas kainos kritimo laikotarpiu. Be to, kas mėnesį mokama kaina už pieną neatspindi „Pienas LT“ narių metinių pajamų.

T.Raudonius: „Nepaisant to, kad mūsų mokama kaina šiais metais visada buvo ir yra aukštesnė nei rinkos vidurkis, kooperatyvo nariams papildomai kuriama pridėtinė vertė – kaupiant pajinį kapitalą ir išmokant pelną.“

„Nors pieno supirkimo kaina mažėja ir kooperatyvo nariams, ankstesniais mėnesiais narių sprendimu buvo kaupiamas rezervas, kuris einamuoju laikotarpiu leidžia sušvelninti pajamų sumažėjimą. Be to, esame pieno gamintojai ir tuo pačiu kooperatyvo savininkai, todėl pasibaigus metams įmonės uždirbto pelno paskirstymas yra mūsų pačių rankose, – teigia E.Turskienė. – Kooperacijos nauda akivaizdi, tad kviečiame pieno gamintojus priimti sau naudingą sprendimą ir tapti ne tik gamyklos bendrasavininkiais, bet ir sprendimų priėmėjais.“

Pasak „Pienas LT“ Žaliavų padalinio vadovo Mindaugo Čėjausko, svarbu tai, kad kooperatyvas turi galimybių sumažinti pieno kainų svyravimą, tačiau esmė – lygybės principu pagrįsta „Pienas LT“ kainodara.

„Kooperatyve taikoma pieno supirkimo kainodara yra pagrįsta logistikos kaštų logika. Tai reiškia, kad visi kooperatyvo nariai už pristatytą pieną į įmonę gauna vienodą rinkos kainą, nepriklausomai nuo to, kokį pieno kiekį tiekia. Skirtumą tarp stambiausių ir smulkesnių ūkių pieno kainos sudaro tik surinkimo kaštai“, – sako M.Čėjauskas.

Rekomenduojami video