Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kiekvienas išsaugotas rapsų derliaus kilogramas šiemet labai vertingas

Rapsų kaina šiais metais pakilo į dar neregėtas rekordines aukštumas. MATIF biržoje tona rapsų kainuoja 1 057 Eur (2022 m. balandžio 27 d. duomenimis). Palyginti su prieš metus buvusia kaina, ji yra išaugusi daugiau negu dvigubai, todėl šiemet ypač svarbu išsaugoti kiekvieną būsimo rapsų derliaus kilogramą.

Pernai rapsų derlingumas Lietuvos ūkiuose svyravo nuo 2,5 iki 4 tonų iš hektaro ir daugeliu atvejų geriausius rezultatus gavo ūkiai, kurie taikė visus būtiniausius technologinius sprendimus. Vienas svarbiausių technologinių elementų auginant rapsus – fungicidų panaudojimas jų žydėjimo metu.

Įmonė BASF turi labai efektyvių produktų rapsų ligų kontrolei, tai – fungicidai Cantus® Gold, Efilor®, Pictor® Active.

Kokios rapsų ligos plinta, kurios pavojingiausios?

Pavojingiausios rapsų ligos yra baltasis (sklerotinis) puvinys, juodoji demėtligė (alternariozė), fomozė, verticiliozė.

Praėjusį pavasarį pasikartojo 2020 m. scenarijus: gegužės mėnuo buvo drėgnas, iškrito net ir sniego. Todėl susidarė ypač palankios sąlygos plisti sklerotiniam puviniui, o sukontroliuoti ligų plitimą laiku buvo tikras iššūkis. Didėjantys rapsų plotai, besikeičiantis klimatas, sėjomainos taisyklių nesilaikymas – svarbiausios priežastys, dėl kurių auga rapsų ligų pavojus ir joms atsiradus patiriama žala.

Pavojingiausia ir daugiausiai derliaus nuostolių padaranti rapsų liga – baltasis (sklerotinis) puvinys. Augalai šia liga užsikrečia žydėjimo metu, kai ant žiedlapių patekusios sporos, jiems nukritus į lapų pažastis, sudygsta. Tačiau matomi ligos požymiai išryškėja vėliau – augalų brendimo metu. Svarbiausia sąlyga ligai plisti yra ilgalaikė drėgmė ant augalų žydėjimo metu. Sklerotinis puvinys tuo labiau išplinta, kuo ilgiau žydi rapsai.

Dar viena labai svarbi priežastis – piktžolėtas pasėlis. Smarkiai piktžolėmis užkrėstuose rapsuose derliaus nuostoliai dėl sklerotinio puvinio gali būti dar didesni. Tą stebėjome pernai.

Panašių derliaus nuostolių, kaip sklerotinis puvinys, gali pridaryti ir juodoji dėmėtligė (alternariozė). Ji rapsų pasėliuose labiausiai pasireiškia formuojantis ankštaroms.

Ūkiuose, kurie augina didelius rapsų plotus, vis labiau plinta labai pavojinga liga – verticiliozė. Pagrindinis jos požymis – išilgai pusiau pajuodę rapsų stiebai. Tokie augalai subręsta dviem savaitėmis anksčiau, todėl dažnai galvojama, kad tai natūralus brendimo procesas. Deja, tai ligos padariniai.

Verticiliozė yra per dirvą plintanti liga, todėl pagrindinė apsaugos priemonė – sėjomaina. Taip pat labai svarbu, kad dirvos paviršiuje nebūtų augalinių liekanų, per kurias užsikrečiama. Ypač svarbi kryžmažiedžių piktžolių kontrolė. Be to, būtina atkreipti dėmesį į tai, kiek tolerantiška verticiliozei rapsų veislė, kurią auginame. Nesiimant priemonių, netenkama net iki 70 proc. derliaus.

Kada tinkamiausias laikas purkšti nuo ligų ir kokius produktus rinktis?

Jau įprasta, kad fungicidai rapsų pasėliuose pradedami naudoti žydėjimo metu. Jais purškiama pradėjus kristi pirmiesiems žiedlapiams (kai centriniame žiedyne peržydi 35–50 proc. žiedų).

Viena pažangiausių ir efektyviausių priemonių nuo sklerotinio puvinio ir kitų ligų yra Cantus® Gold, kurį sudaro itin veiksmingos veikliosios medžiagos: boskalidas ir dimoksistrobinas. Šis fungicidas, kaip nustatė vokiečių mokslininkai, padeda dalinai apsisaugoti ir nuo rapsų verticiliozės.

Kitas itin veiksmingas produktas yra Pictor® Active – naujos kartos sisteminis fungicidas, kurio sudėtyje yra dvi labai efektyvios veikliosios medžiagos: boskalidas ir piraklostrobinas. Pictor® Active – pirmasis fungicidas Lietuvos rinkoje, skirtas apsaugai nuo sklerotinio puvinio ir juodosios dėmėtligės, kurį galima panaudoti du kartus per sezoną mažesnėmis normomis.

Pavojingiausia ir daugiausiai derliaus nuostolių padaranti rapsų liga – baltasis (sklerotinis) puvinys.

Dar vienas labai veiksmingas fungicidas Efilor® sudarytas iš boskalido ir metkonazolo. Šis produktas skirtas apsaugai nuo sklerotinio puvinio ir juodosios demėtligės rapsų žydėjimo metu.

Visi BASF gaminami fungicidai pasižymi tiek kontaktiniu, tiek sisteminiu poveikiu, tai užtikrina ilgalaikį gydomąjį ir apsauginį veikimą. Taip pat jie turi „AgCelence“ poveikį, t. y. papildomai apsaugo nuo ankštarų atsidarymo, padeda augalams išlaikyti tvirtesnius stiebus, efektyviau naudoti drėgmę.

Pasirenkant tinkamą produktų normą, reikia atsižvelgti į rizikos faktorius, tokius kaip drėgmės kiekis žydėjimo metu, veislės atsparumas ligoms, dirvos dirbimo ir sėjos būdas, sėjomainos rotacijos trukmė ir kt. Prieš naudojant augalų apsaugos produktus būtina perskaityti etiketę.

Ką parodė bandymų rezultatai?

2021 m. LAMMC Rumokų bandymų stotyje buvo atlikti rapsų fungicidų efektyvumo bandymai ir nustatyta, kad fungicidai turėjo didelės įtakos derliui.

Sklerotinio puvinio išplitimas nepurkštuose laukeliuose buvo labai didelis – net 47 proc. Kadangi rapsai subrendo anksčiau, jų 1 000 sėklų masė buvo mažesnė. Smulkesnės sėklos sukaupė mažiau aliejaus. Svarbiausia – buvo gautas trečdaliu mažesnis derlius (net 1 t/ha mažiau).

Norėdami daugiau sužinoti apie BASF produktus, kreipkitės į mūsų agronomus. Jie visada jums padės atsakyti į rūpimus klausimus. Agronomų kontaktus rasite www.agro.basf.lt.

Augalų apsaugos produktus naudokite saugiai. Prieš naudodami perskaitykite ženklinimą ir informaciją apie produktą.

Rekomenduojami video