Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kiekviena detalė svarbi!

VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) veik-los 25-metį pasitinka su šūkiu  „Kiekviena detalė svarbi!“ Europos Sąjungoje šiuo metu siekiama didinti kaimo žmonių sąmoningumą ir tikėjimą agroinovacijomis. Atsižvelgdama į klientų – ūkininkų ir kaimo verslininkų – poreikius, mokydamasi iš užsienio partnerių, LŽŪKT drąsiai žengia naujovių keliu.

LŽŪKT teikiamų paslaugų spektras itin platus. Ilgus metus siekta paslaugas teikti „vieno langelio“ principu – kompleksiškai, todėl per visus gyvavimo metus kryptingai dirbta, kad paslaugų pasiūla būtų kuo didesnė. Konsultuojama buhalterinės apskaitos, verslo ekonomikos, augalininkystės, miškininkystės, gyvulininkystės, darbų saugos ir priešgaisrinės saugos klausimais, organizuojami ir įprasti, ir nuotoliniai mokymai.

Mažiau, bet geriau

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie ryškėjančius dirvožemio degradacijos požymius, kurie yra intensyvios žemdirbystės, aktyvios agrotechnikos, monokultūra auginamų javų padarinys. LŽŪKT augalininkystės konsultantai teikia žemdirbiams paslaugas, kurios padeda spręsti dirvožemio derlingumo išsaugojimo problemą. Tręšimo planų sudarymas, atsižvelgiant į dirvožemio tyrimus, pagal tai planuojamas tręšimas mineralinėmis trąšomis, integruota augalų apsauga, tinkama augalų rotacija, ankštinių ir tarpinių augalų auginimas, organinių trąšų naudojimas bei ūkinės veik-

los ribojimas jautriose žemės ūkio veiklai plotuose – tai tvaraus ūkininkavimo principai, kurie turi būti aktualūs kiekvienam žemdirbiui.

Tvaraus ūkininkavimo pradžia – skirtingus augalus skirtinguose laukuose reikia tręšti nevienodu trąšų kiekiu. Didelio derliaus negalima pasiekti be dirvožemio tyrimų, nes, padidinus trąšų kiekį, nebūtinai padidės derlingumas. Tręšiant medžiagomis, kurių dirvožemyje jau yra, galima sulaukti ne tik naudos, bet ir bėdos. Per gausus trąšų naudojimas kenkia ir augalams, ir dirvožemiui: kinta dirvožemio savybės, jis rūgštėja, sutrikdoma pusiausvyra tarp atskirų mitybos elementų, o tai neigiamai veikia augalų apsirūpinimą maisto medžiagomis. Kadangi visų laukai skirtingi ir randamų elementų kiekiai dirvožemyje skirtingi, tad ir tręšti skirtingas lauko vietas reikėtų skirtingomis normomis, o tam reikalingas kintamos normos tręšimo planas. Apskaičiuota, kad, tiksliai tręšiant, vidutiniame ūkyje galima sutaupyti apie 2 tūkst. eurų, o persidengimą galima sumažinti daugiau nei 4 procentais.

Parodos metu LŽŪKT augalininkystės konsultantai padės atsakyti į dažnai žemdirbiams kylančius klausimus: kodėl, esant palankioms meteorologinėms sąlygoms, derlius prastas ir išlaidos beveik lygios pajamoms? Kodėl situacija negerėja, nors žemės ūkio augalai patręšti? Kaip racionaliai naudoti visą turimos dirbamos žemės potencialą? Kiek trąšų reikia atiduoti konkretiems žemės ūkio augalams? Taip pat parodos lankytojai galės dalyvauti loterijoje ir laimėti dirvožemio ėminių paėmimo paslaugą.

Remdamiesi dirvožemio agrocheminiais tyrimais, LŽŪKT specialistai parengia dirvožemyje randamų elementų išsidėstymo žemėlapius.

Nepriekaištingi finansai

Vienas svarbiausių ūkio gyvavimo veiksnių – tvarkingi finansai. Konsultavimo tarnybos ūkio apskaitos paslaugas renkasi vis daugiau klientų, nes jas teikia akredituoti, nuolat kvalifikaciją tobulinantys konsultantai. Taip pat taikoma klaidų prevencijos ir audito sistema. Konsultavimo tarnybos klientai nerizikuoja – teikiamos paslaugos apdraustos bendrosios civilinės atsakomybės draudimu.

Puikiai suprantame, ko iš mūsų tikisi klientai, todėl apskaitą sutvarkome laiku ir pagal įstatymus. Mums labai svarbu teisingai apskaičiuoti mokesčius, pateikti reikalingas deklaracijas, formas Valstybinei mokesčių inspekcijai, „Sodrai“ ar kitoms institucijoms ir priminti klientams apie artėjantį mokesčių mokėjimą, dokumentų teikimo, atsiskaitymų su kitomis organizacijomis terminus. Reikia pasakyti ir tai, kad mes atstovaujame klientams įvairių tikrinimų metu, taip pat konsultuojame buhalteriniais, finansiniais ir mokesčių klausimais.

Apskaita reikalinga ne tik dėl mokesčių. Gilinantis į jos duomenis, galima atlikti ekonominę ūkio veik-

los rezultatų analizę. Šią paslaugą teikia LŽŪKT biuruose dirbantys ekonomikos konsultantai. Planuojant ūkio veiklą, ypač svarbu žinoti stipriąsias ir silpnąsias jos sritis. Konsultantų rekomendacijos, pateiktos išanalizavus ūkio apskaitos rodiklius, padės priimti verslui naudingus sprendimus.

LŽŪKT verslo ekonomikos konsultantai per savo darbo praktiką šalies ūkininkams yra parengę daugiau kaip 10 tūkst. sėkmingų verslo projektų, kurių dėka kaimo verslo atstovai pelningai plėtoja savo veiklą. Ekonomistai rengia verslo planus, pildo paraiškas ES struktūrinei paramai gauti, juos administruoja. Projektų administravimas apima mokėjimo prašymų, projekto įgyvendinimo ataskaitų, pirkimo konkursų, apklausų organizavimą ir dokumentų parengimą. Konsultantai visada pasirengę patarti ES paramos naudojimo, ūkio ekonominio gyvybingumo klausimais.

„Ką pasėsi...2018“ metu galėsite pasikonsultuoti su patyrusiomis buhalterinės apskaitos ir verslo ekonomikos specialistėmis.

Sėkmingo ūkio garantas

Ilgametė darbo gyvulininkystės srityje patirtis rodo, kad sėkmingo ūkio veiklą lemia pusiausvyra tarp gyvulių produktyvumo, sveikatingumo ir reprodukcijos. Norėdami užtikrinti, kad visi svarbūs ūkio procesai veiktų efektyviai ir būtų ekonomiškai naudingi, kviečiame bendradarbiauti su gyvulininkystės konsultantais. Jie, naudodamiesi žiniomis, sukaupta patirtimi, inovatyviais įrankiais ir kompiuterinėmis programomis, padeda ūkininkams siekti geriausių gyvulininkystės ūkio rezultatų.

Apsilankę LŽŪKT stende, gyvulininkystės ūkių šeimininkai galės susipažinti su gyvulininkystės srities naujovėmis, pasikonsultuoti su specialistais-ekspertais, teikiančiais mobiliosios gyvulininkystės laboratorijos paslaugas. Jie tiria gyvulių sveikatingumą (kraujo, šlapimo tyrimai), pieno kokybės rodiklius, ūkio pašarų bazę, nustato ankstyvą veršingumą ir pataria reprodukcijos gerinimo klausimais, vertina melžimo įrangos tinkamumą ir gyvulių laikymo sąlygas.

Parodos lankytojai galės dalyvauti loterijoje ir laimėti mobiliosios gyvulininkystės laboratorijos teikiamas paslaugas.

Nelaimių prevencija

Remiantis Valstybinės darbo inspekcijos 2017 m. duomenimis, žemės ūkio sektorius yra ketvirtoje vietoje pagal darbo metu įvykstančių mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų dažnumą.

LŽŪKT darbų saugos specialistai specializuojasi žemės ūkio srityje, todėl, atsižvelgdami į aplinkybes ir įvykusius nelaimingus atsitikimus, jų priežastis, konsultuoja ūkininkus, vyksta į ūkius ir įvertina situaciją, vadovaudamiesi galiojančiais norminiais teisės aktais, parengia darbų saugos dokumentaciją, pagal poreikį instruktuoja darbuotojus.

Naudodamiesi paslaugomis, klientai bus ramūs, kad, siekdami apsaugoti darbuotojus, padarė viską, kas įmanoma. Kiekvienas darbdavys, kuris laikosi darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, patiria mažiau įtampos ir išlaidų: sumažėja rizika darbo vietose, darbuotojų kaita, nedarbingumas, rečiau įvyksta nelaimingų atsitikimų.

Inovacijos tvariam ūkiui

Parodos metu LŽŪKT specialistai su partneriais pristatys Lietuvoje dar nenaudotą srutų rūgštinimo technologiją, skirtą azoto nuostoliams tręšiant laukus skystu mėšlu mažinti. Ji Lietuvą pasiekė įgyvendinant tarptautinį projektą „Srutų rūgštinimo technologijos Baltijos jūros regiono šalyse.“

Projekto tikslas – Baltijos jūros regiono ūkininkus supažindinti su naujausiomis srutų rūgštinimo technologijomis, skatinti jas diegti savo ūkiuose. Taip pat tikimasi, kad, sumažinus amoniako garavimą, bus mažinamas ir eutrofikacijos procesas (dumblių žydėjimas) Baltijos jūroje, bus prisidedama prie regiono aplinkos apsaugos tikslų įgyvendinimo.

Gyvulininkystės ūkiuose besikaupiantis mėšlas – pagrindinis amoniako emisijos šaltinis Baltijos jūros regione. Garuodamos cheminės medžiagos patenka į atmosferą ir per kritulius azotas pasiekia Baltijos jūrą.

Dėl emisijos metu susiformuojančių kietųjų teršalų dalelių amoniako emisija pavojinga ir gamtai, ir žmonių sveikatai. Šią emisiją galima sumažinti naudojant srutų rūgštinimo technologijas. Jos sukurtos, išbandytos ir jau ne vieną dešimtmetį plačiai taikomos Danijoje.

Srutų rūgštinimas yra technologija, padedanti sumažinti amonia-

ko kiekį galvijų ir kiaulių srutose. Sumažinus srutų pH, mažėja amoniako emisija, o azoto kiekis stabilizuojamas iki tokio, kurį galima naudoti augalams.

Taikant srutų rūgštinimo technologijas, amoniako emisiją galima sumažinti 40–70 proc., taip pat sumažinamas dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, kiekis, metano emisija, azoto oksido išsiskyrimas, užkertant kelią metanogenezei.

Rūgštinimas naudingas, nes sumažėjus amoniako emisijai srutose lieka daugiau azoto, todėl gaunamas didesnis derlius, naudojama mažiau trąšų. Taip pat naudojant sieros rūgštį, kuri veikia kaip sieros turinčios trąšos, mažiau išleidžiama mineralinei sierai.

Kur jūsų lauksime

Visomis parodos dienomis LŽŪKT specialistai jūsų lauks A7.1 aikštelėje įrengtame stende.

Jie atsakys į klausimus, susijusius su ūkio ir verslo buhalterinės apskaitos tvarkymu, galėsite pasitarti ES paramos, verslo projektų rengimo ir administravimo klausimais. Taip pat jums bus suteikta galimybė užsisakyti dirvožemio ištyrimo ir mobiliosios gyvulininkystės laboratorijos paslaugas, su specialistais aptarti kitus aktualius augalų tręšimo, gyvulių sveikatingumo, darbų saugos ir miškininkystės klausimus. Sužinosite, į kokius mokymus kviečia LŽŪKT, galėsite pasirinkti tinkamiausią vietą ir laiką.

Susitikime pasitarti. Juk kiekviena detalė svarbi!

 

LŽŪKT veiklos 25-metį pasitinka su šūkiu „Kiekviena detalė svarbi!“.

 

Remdamiesi dirvožemio agrocheminiais tyrimais, LŽŪKT specialistai parengia dirvožemyje randamų elementų išsidėstymo žemėlapius.

 

Erika Mankutė

Rekomenduojami video