Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kėdainių rajone rasta 15 šernų gaišenų

Kėdainių rajone jau antrą kartą randama nugaišusių šernų. Per vieną savaitę aptikta net 15 šernų gaišenų, kurioms, ištyrus mėginius laboratorijoje, nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM). Maru užsikrėtę ir kritę gyvūnai rasti Truskavos ir Dotnuvos seniūnijose.

Verčia sunerimti

„Net 15 šernų gaišenų rasta dviejose seniūnijose – Truskavos ir Dotnuvos. Tai iš tiesų didelis skaičius. Praėjusių metų lapkričio mėnesį per tokį pat laikotarpį irgi buvo rasta net 15 šernų gaišenų, tik didesniame plote – keturiose seniūnijose. Kėdainių rajone per savaitę laiko tiek gaišenų rasti yra išties daug. Tai tikrai nemenkas skaičius. Visiems rastiems nugaišusiems šernams diagnozuotas kiaulių maras. Kituose rajonuose būdavo, kad surasdavo ir daugiau, bet kaip Kėdainiams šis skaičius yra tikrai didelis. Nors šernai yra intensyviai medžiojami, bet jų mūsų kraštuose yra išties nemažai“, – situaciją apibūdino Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius.

Didelė populiacija

Specialistų nuomone, AKM virusą daugiausia platina šernai, užkrato perdavimas labai priklauso nuo jų populiacijos tankio. Todėl suderintas atsakingų institucijų veiksmų planas yra vienas pagrindinių sėkmingos AKM kontrolės veiksnių.

„Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Kėdainių maisto ir veterinarijos tarnyba. Problema yra sprendžiama, laikomasi visų reikalavimų. Tikrai norėtume, kad šios baisios ligos plitimas pasibaigtų. Šernus medžiojame, medžioja visi mūsų būreliai, tačiau jų populiacija mūsų rajono miškuose, reikia pripažinti, yra išties didelė. Anksčiau ar vėliau, ligos protrūkis bus suvaldytas“, – pabrėžė Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video