Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kavines ir restoranus iš pandemijos gniaužtų traukia maisto furgonėliai

Kol vienos kavinės ir restoranai kasdien skaičiuoja pandemijos nešamus nuostolius, kitos, supratę, kad jei klientas negali ateiti pas tave, tu pats turi eiti pas jį, drąsiai keičia veiklos kryptį ir perkelia savo virtuves „ant ratų“.

Išgyvenant apribojimų laikmetį, visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, sparčiai populiarėja „food truck‘ai“, vadinamieji maisto furgonėliai. Į šias virtuves „ant ratų“ žvalgosi ne tik ilgametę maisto gamybos patirtį turinčios įmonės, bet ir verslo startuoliai, svajojantys apie savo kavinę, bet neturintys svajonės įgyvendinimui pakankamai investicijų.

Tokiems startuoliams „food truck‘ai“ tampa puikia galimybe pradėti savo išsvajotą verslą. Tačiau tiek startuoliams, tiek ir maisto gamybos verslo rykliams, nusprendusiems įkurti virtuvę „ant ratų“, svarbu nepadaryti esminių klaidų.

Būtina viską apgalvoti

Daugiau nei dešimtmetį food truck‘ų įrengimu besirūpinančios UAB „Fornesa“ vadovas Žėrūnas Dilka sako, kad kuriant virtuvę „ant ratų“ išties daroma nemažai klaidų, nes bet kurio „food trusk‘o“ erdvė yra nedidelė, tad viską joje tiksliai ir protingai suplanuoti – nemenkas iššūkis: „Pirmiausia reikia nuspręsti, kokiai konkrečiai veiklai norite įsirengti automobilį, pasidomėti, kokius dokumentus, licencijas ir leidimus reikia gauti.

Po to drauge su specialistais suprojektuojami ir paruošiami vizualūs brėžiniai, patogiai ir ergonomiškai išdėstomos darbo zonos – nuo maisto laikymo, paruošimo, gaminimo iki pateikimo klientui.

Be to, būtinai aptariami visi techniniai klausimai: elektros instaliavimas, vandentiekio sistemos įrengimas, vėdinimas ir kiti svarbūs dalykai.

Taupant, neplanuojant ir nebendradarbiaujant su profesionalais, galima padaryti didelių klaidų, pavyzdžiui, taupumo sumetimais atsisakius stoglangio, gaminant maistą furgone kaupsis dūmų ir karščio perteklius.“

Šaldymo įranga – produktų kokybei išsaugoti

Turint projektą, jau galima pradėti galvoti apie food truck‘o įrenginius. Tiek įprastos, tiek mobiliosios maitinimo įstaigos savo darbo neįsivaizduoja be šaldytuvo ir šaldiklio, tad norint užtikrinti furgone tiekiamo maisto kokybę, būtina pasirūpinti tinkamu produktų užšaldymu ar laikymu.

Kaip sako restoranų įranga prekiaujančios ir jos įrengimo bei priežiūros klausimais konsultuojančios UAB „Audores“ atstovas Žilvinas Stonys, svarbi ne tik šaldymo įrangos kokybė, bet ir tai, kokias funkcijas įranga turės atlikti: „Tinkamiausią šaldymo įrenginį išsirinksite atsižvelgdami į furgono dydį ir specialistų paruoštą planą bei gaminamo maisto pobūdį.

Jei darbe bus naudojama daug šaldytų produktų, reikės pasirūpinti didesniais šaldytuvais ar šaldikliais, o jei planuojate didelį gėrimų meniu, įsigykite ledo generatorių ar gėrimų šaldytuvą. UAB „Audores“ asortimente – įrenginiai, techniškai pritaikyti komercinei veiklai, todėl jie išsiskiria funkcionalumu, patikimumu ir ilgaamžiškumu.“

Maisto kepimui – konvekcinės krosnys ir gruzdintuvės

Kad ir ką nuspręstumėte gaminti maisto furgone, neapsieisite be kepimo įrangos: krosnių, krosnelių, gruzdintuvių, grilių ir kitos įrangos, todėl, anot UAB „Audores“ atstovo Ž. Stonio, maisto furgone naudojama kepimo įranga turi būti itin kokybiška ir funkcionali:

„Food truck‘ams puikiai tinka konvekcinės krosnys, kurios užtikrina greitą kepimą, todėl prie maisto furgono nenusidriekia eilės ir klientams netenka ilgai laukti. Be to, tokios krosnys gali būti ir labai daugiafunkcės – atlikti ne tik kepimo, bet ir virimo, gaminimo garuose ir kitas funkcijas. Taigi, vienu šūviu nušausite kelis zuikius.“

Maistui furgone gaminti dažnai pasirenkamos ir pramoninės gruzdintuvės, kuriose galima greitai ir sveikai pagaminti įvairių traškių užkandžių ir patiekalų. Norint užtikrinti patogų, efektyvų ir saugų darbą, ekspertai rekomenduoja rinktis patikimų gamintojų gruzdintuvę, kuri veiks sklandžiai ir tarnaus ilgai.

Be šių paminėtų įrenginių, food truck‘e būtina pasirūpinti ir darbus palengvinančiomis indaplovėmis, kurios našiai dirba, bet neužima daug vietos. Priklausomai nuo valgiaraščio, taip pat gali būti naudojamos įvairios pjaustyklės, maišyklės bei kiti profesionalūs virtuvės reikmenys.

Dėmesys baldams

Kadangi maisto furgone yra nedaug erdvės, labai svarbu, kad išdėstytose darbo zonose būtų itin atidžiai suprojektuoti baldai.

UAB „Fornesa“ vadovas Ž. Dilka sako, kad ypatingai didelį dėmesį reikia skirti medžiagoms, iš kurių gaminami tokie baldai:

„Baldai food truck‘ams turėtų būti iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno. Taip ne tik užtikrinama atitiktis būtiniems higienos reikalavimams, bet ir yra patogu bei praktiška. Tokie baldai atsparūs korozijai, mechaniniams pažeidimams, juos lengva valyti ir prižiūrėti.“

Be to, projektuojant baldus būtina išnaudoti kiekvieną turimos nedidelės food truck‘o erdvės centimetrą, o tai padaryti, Ž. Dilkos teigimu, galima tik su patyrusių gamintojų pagalba:

„Mūsų patirtis rodo, kad gerai apgalvojus food truck‘o projektą, kruopščiai atlikus visus įrengimo darbus ir pasirinkus profesionalią įrangą, įmanoma įgyvendinti net pačias netikėčiausias idėjas.

Pavyzdžiui, esame įrengę food truck‘ą vintažiniame automobilyje, „Bebro“ blynine pavertę gaisrinės mašiną, įrengę didžiausią ir prabangiausią Lietuvoje restoraną ant ratų „Gorilla Burger“. 

Rekomenduojami video