Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Karantino metu baudų išvengsime

Policija nebaus tų, kuriems pasibaigė vairuotojo pažymėjimo galiojimas ar tų, kurie važinėja su dygliuotomis padangomis – tai bus galima sutvarkyti pasibaigus karantinui. Taip pat galima atidėti techninės apžiūros atlikimą.

Nebaus

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui pratęsti žieminių padangų keitimo terminą, todėl vairuotojų, kurie nespės pasikeisti dygliuotų padangų iki balandžio 10 d., kaip numato Kelių eismo taisyklės (KET), policija nebaus.

Šiuo metu Administracinių nusižengimų kodekse nustatyta, kad transporto priemonių, kurių padangos neatitinka nustatytų techninių ar padangų naudojimo reikalavimų, vairavimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 30 iki 40 eurų. Pagal KET, nuo balandžio 10 iki spalio 31 dienos draudžiama eksploatuoti transporto priemones su dygliuotomis padangomis.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė taip pat pasirašė įsakymą dėl vairuotojo pažymėjimų, t. y. jeigu pasibaigė dokumento galiojimas, vairuotojas galės jį pasikeisti pasibaigus karantinui.

„Jeigu žmonės turi galimybę, skatiname pasikeisti padangas – tai pasitarnaus visų mūsų saugumui keliuose. Šios nuostatos labiau taikytinos vyresnio amžiaus žmonėms, ar tiems, kurie priklauso rizikos grupei arba turi laikytis izoliacijos, kad dabar, kai turime laikytis karantino ir kuo mažiau judėti, jie neskubėtų į autoservisus. Ir jeigu pasibaigė vairuotojo pažymėjimo galiojimas, kol nesibaigs karantinas, nereikia skubėti pažymėjimo atnaujinti, tą bus galima padaryti ir vėliau“, – aiškina R.Tamašunienė.

Vairuotojo pažymėjimo galiojimo terminas pratęstas iki karantino pabaigos, o jį reikėtų pasikeisti ne vėliau kaip per 30 dienų po karantino pabaigos. Taip pat ir žieminių padangų keitimo terminas pratęstas iki karantino pabaigos, tolerancijos terminas – 14 dienų po karantino pabaigos.

Atidėti TA laiką

Automobilių be valstybinės techninės apžiūros (TA) arba turinčių gedimų, dėl kurių pagal KET draudžiama važiuoti, savininkams gresia 30–40 Eur bauda.

Asociacijos „Transeksta“ atstovas Renaldas Gabartas tvirtina, jog galima atidėti TA laiką, bet tai nereiškia, kad galima be jos važinėti.

„TA galiojimo tikrai niekas nepratęsė, nereikia tikėti gandais. Jei žmonės ignoruos nustatytą tvarką, rizikuos gauti baudą. Juk TA galiojimą nuolat tikrina ir policijos pareigūnai, ir eismo srautus miestuose stebinčios kameros“, – primena specialistas.

Įprastai Lietuvoje kiekvieną dieną atliekama iki šešių tūkstančių transporto priemonių patikrų. Akivaizdu, kad dėl viruso COVID-19 šalyje paskelbtas karantinas gali sujaukti dalies automobilininkų planus apsilankyti TA stotyse.

„Kai tik sumaištis aprims ir rizika susidurti su virusu sumažės, galima pasinaudoti elektronine paslauga ir su skaitmeniniu leidimu nuvykti į techninę apžiūrą. Taip išvengtumėte ne tik nereikalingos įtampos, bet ir galimų baudų už automobilio eksploatavimą neturint galiojančios TA“, – akcentuoja Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Glėbus.

Skaitmeniniai leidimai užsakomi prisijungus prie „Transeksta“ interneto el. paslaugų svetainės, nurodžius transporto priemonės valstybinį numerį, registracijos liudijimo numerį, leidimo galiojimo datą, techninės apžiūros įmonę ir stotį, į kurią turi būti pristatyta transporto priemonė.

Tuomet tereikia suformuotą leidimą atsispausdinti. Leidimas galioja vienai transporto priemonei ir tik Lietuvos Respublikoje. Vienos dienos leidimas išduodamas tik Lietuvos Respublikoje registruotai transporto priemonei.

Užsisakydamas leidimą transporto priemonės savininkas arba valdytojas įsipareigojimą saugiai nuvykti į techninės apžiūros įmonę privalo patvirtinti parašu, nurodydamas vardą, pavardę.

Naudojantis šia galimybe privalu užtikrinti, kad transporto priemonė nesukeltų pavojaus eismo saugumui, žmonių sveikatai, aplinkai.

Rekomenduojami video