Niekaip nesibaigianti pandemija triušių augintojams atseikėjo ir pliusų, ir minusų. Triušiena prekiaujantys ūkininkai džiūgauja išaugusia delikatesinės mėsos paklausa, o veisėjai nerimauja dėl veislinių būrių atnaujinimo.
Nėra populiari ūkio šaka
Pasak Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos vadovo Vido Juodsnukio, triušininkystė šeimos ūkiuosenėra populiari. O priežastis yra viena:triušiailepūs ligoms, o auginimo savikaina aukšta. Todėl šios veiklos imasi tik pavieniai augintojai. „Triušiena – puikaus skoniodietinė mėsa. Tačiau ji – ne kasdienis maistas ir ne visiems pagal kišenę. Ją perka kūdikiams, ligoniams. Turgeliuose už kilogramą triušienos prašoma iki 16 Eur. Pirkėjams už triušį tenka pakloti apie 20 Eur“, – sakė V.Juodsnukis.
Prieš kelerius metus kiaules į triušius iškeitęs Kėdainių rajono ūkininkas Bronius Naprys sakė juos auginantis savo ir artimųjųreikmėms. „Triušių priežiūra man nėra naujiena. Jais teko rūpintis vaikystėje. Svarbiausia – išvengti ligų. Jei ne ligos, jų auginčiau daugiau. Triušius nedideliais kiekiais augina ir mano kaimynai. Karantino laikotarpiu tai yra ne tik malonus, bet ir naudingas užsiėmimas“, – akcentavo pašnekovas.
Didelė pasiūla
Tai, kad vis daugiau žmonių ilgaausius augina savo poreikiams ir pardavimui, matyti internete, skelbimų skyreliuose. Tarsi susitarę, pardavėjai rašo parduodantys kaime užaugintus gyvus triušius, akcentuodami, kad jie buvo šeriami savais pašarais. O taip pat ir skerdeną, už kurią prašoma nuo 6 Eur iki 8 Eur. Perkantiems didesnį kiekį suteikiama nuolaida, mėsa atvežama į namus.
Triušininkystės ūkiai, kuriuose auginami švelniakailiai, reklamuojasi socialiniuose tinkluose, taip pat internetinėje platformoje „Kaimas į namus“. Ši platforma veikia virtualaus turgaus principu, todėl vartotojai turi galimybę tiesiogiai susisiekti su augintojais. Minėtoje platformoje triušienos augintojų nedaug, mėsytės pasiūla menka. Augintojai už kilogramą skerdenų prašo 6–7 Eur. Daugeliui ūkininkų, besiskelbiančių minėtoje platformoje, nurodytais telefono numeriais prisiskambinti nepavyko. Tikėtina, kad jie triušininkystės verslo nebevysto.
Populiari mėsa
Kupiškio rajone, „Zuikio puikio“ ūkyje besidarbuojanti Dalia Kurklietytė tvirtino, kad triušienos paklausa pastaruoju metu yra išaugusi. „Negaliu teigti, kad triušienos vartojimas išaugo dėl karantino. Ši mėsa visada buvo populiari. Prieš šventes jos paklausa dar labiau padidėja. Kartais aš nepatenkinu visų užsakovų prašymų, nes neturiu galimybės jų daugiau užauginti“, – atviravo pašnekovė. Minėtame ūkyje parduodami triušienos gabalėliai bei faršas. Kilogramas produkcijos kainuoja 7–15 Eur.
Širvintų rajone esančiame Dovydo Marčiausko triušių ūkyje triušiena taip pat neužsiguli. „Į ūkį skambina senbuviai ir nauji klientai, puoselėjantys sveiką gyvenimo būdą. Mes patys taip pat vartojame triušieną ir juntame, kad sveikata gerėja“, – sakė E.Marčiauskienė. Moteris tvirtino, kad šiuo metu, dėl karantino, rečiau prekiauja turgavietėje, todėl sulaukia daugiau pirkėjų skambučių.
Vienintelio triušių ūkio Baltijos šalyse, užauginančio ir apdorojančio produkciją vienoje vietoje bei teikiančio gaminius tiesiai iš ūkininko rankų,šeimininkas Vaidas Purmalis šviežią triušieną tiekia didiesiems Lietuvos prekybos tinklams. Pardavimai išlieka stabilūs. Jie nei padidėjo, nei sumažėjo.Kaina nepakito. „Pirmojo karantino metu žmonės iš parduotuvių šlavė tualetinį popierių ir maisto produktus. Šiuo metu taip nėra“, – įžvelgė V.Purmalis. Kretingos rajone užauginta triušiena yra pakuojama į vakuumą, taip pat indeliuose parduodama puselėmis. Karantino metu pavieniams klientams, norintiems įsigyti kokybiškos triušienos, produkcija iš ūkio neparduodama.
Skanus maistas – pramoga
Lietuviškos mėsos paklausa išaugo „Naturalia ūkyje“. Kaip sakė MB „Samogitia Merchant“ direktorius Mantas Miežanskas, jie pirkėjams tiekia Lietuvos ūkyje užaugintą triušieną, paukštieną, mėsinių gyvulių šviežią mėsą bei jos gaminius.„Mėsos natūralią sudėtį ir skonines savybes puikiai vertina pirkėjai“, – sakė pašnekovas. Pasak M.Miežansko, šiuo metu žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, todėl ir valgo daugiau, nori sveikesnio maisto. Kadangi apsilankyti restoranuose nėra galimybės, jiems išlieka vienintelė pramoga – patiems pasigaminti skanaus maisto. Todėl klientai noriai renkasi kokybišką ir šviežią mėsą. Pirkėjams tiekiama ne tik triušių skerdena, bet ir triušienos šaltiena. Delikatesine mėsa prekiaujama ūkininkų turgelyje prie Kauno pilies, Tymo turgelyje Vilniuje, taip pat didžiuosiuose prekybos tinkluose esančiose parduotuvėlėse. Kilogramas triušienos skerdenėlių kainuoja 16 Eur, kepenėlių – 13 Eur.
Pandemija surišo rankas
Triušių veislynuose šiuo metu ramybės laikotarpis. Veislinius Vienos pilkuosius ir burgundų veislės triušius Kėdainių rajone auginanti Rita Stelmokienė sakė, kad triušiukai veislei buvo išparduoti rudenį. Priklausomai nuo amžiaus, už juos buvo prašoma nuo 20 Eur iki 30 Eur. R.Stelmokienė didžiuojasi, kad Lietuvos veislinių gyvulių parodoje Algirdiškyje jos augintinis – Burgundijos veislės triušis – buvo nominuotas aukščiausiu įvertinimu. „Didelį dėmesį skiriame selekciniam darbui ir kokybei. Todėl nekokybiškus triušiukus išbrokuojame“, – sakė moteris.
Triušių veislyną prižiūrinti Rasa Griežė iš Trakų rajono prisipažino, kad karantino laikotarpis veisėjams „surišo rankas“. Jie negali organizuoti parodų, išvykti į kitų šalių parodas. „Siekdami išlaikyti veislinėms bandoms keliamus reikalavimus, į bandą turime įlieti „naujo kraujo“, todėl užsienio parodose visada perkame patinus. Kadangi šiuo metu parodos nevyksta, mūsų veikla apmirusi“, – sakė Rasa. Kalbėdama apie europines triušių parodas, kurios vykdavo spalio–gruodžio mėnesiais, moteris akcentavo, jog aukščiausios triušių kainos vyraudavo Vokietijoje. Patys brangiausi yra Belgų milžinai, kainuojantys 200–300 Eur, Prancūzų avinai – 80–100 Eur, Naujosios Zelandijos raudonieji – 50–80 Eur.
M.Miežanskas „Valstiečių laikraščio“ skaitytojams pasiūlė pasigaminti skanų triušienos patiekalą.
Patiekalas
400g triušienos skerdenėlės
žolelių mišinio(čiobreliai, rozmarinas, lauro lapai)
40g skaidrinto sviesto
druskos
pipirų
100g kreivabudžių
200g šviežių pupų
50g sviesto
2g druskos
15g vandens
100g džiovintų rūkytų slyvų
2g druskos
1g juodų pipirų
200g topinambų
20g sviesto + 20g sviesto kepimui
200gužvirinto pieno
2g druskos
citrinos
Dižono garstyčių
grūdėtų garstyčių
salotų lapų papuošimui
15g šviežių pipirų
200ml vištienos(ar daržovių) sultinio
30ml baltojo vyno
druskos
Pupos: Sviestą supjaustome kubeliais.Puodeu žverdame 15g vandens ir nukeliame nuo kaitros.Šluotele įmaišome kubeliais pjaustytą sviestą dalimis per 3–4 kartus.Užverdame puodą su vandeniu.Dedame pupas ir verdame 3min.Nupilame vandenį ir nulupame pupų odelę.Dedame jas į sviesto emulsiją ir kaitina meant minimalios kaitros, kol sušyla. Įdedame druskos.
Slyvų piurė: Slyvas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame pastovėti 30min.Nupilame.Dedame į virtuvinį plaktuvą.Dedame druską, pipirus.Sumalame.
Triušis: Triušį pabarstome druska, pipirais ir puode apkepame skaidrintame svieste.Ištraukiame triušį iš puodo ir dedame į kepimo indą kartu su žolelėmis ir grybais(kreivabudėmis).Užpilame sviestą, kuriame kepėme triušį.Permaišome rankomis.Dedame į orkaitę ir kepame, kol pasiekia 66laipsnius(apie 6min.).
Padažas: Į puodą, kuriame kepėme triušį, pilame baltąjį vyną ir nuo puodo dugno nugremžiame prikepimus. Pilame sultinį, dedame šviežius pipirus ir gariname, kol lieka ¼ skysčio.Padruskiname.
Topinambų piurė: Į dubenį pilame vandens ir įspaudžiame citrinos sulčių(tai apsaugo topinambus nuo oksidacijos).Nulupame topinambus, iškart dedame juos į vandenį.Tuomet ištraukiame iš vandens ir pjaustome storomis riekelėmis. Puode apkepame jas svieste iki apskrunda auksine spalva.Pilame pieną, tuomet vandenį, kad topinambai būtų pilnai apsemti.Verdame, kol suminkštėja.Tuomet nupilame ir dedame į virtuvinį plaktuvą.Dedame sviestą.Sumalame iki vientisos konsistencijos. Padruskiname.
Į lėkštę dedame truputį Dižono ir grūdėtų garstyčių, kelias pupas ir porą nedidelių šaukštų rūkytų slyvų piurė.Dedame keptą triušieną su grybais ir topinambų piurė.Puošiame keliais salotų lapais.Užpilame padažo.