Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kantrūs daržininkai kasdien skaičiuoja augančias išlaidas

Pernai daržininkai į savo aruodus sukrovę mažiau derliaus didelio pesimizmo nejautė – netektis kompensavo išaugusios daržovių kainos. Todėl nepagrįsti yra būgštavimai, kad pavasarėjant vartotojams neužteks Lietuvoje išaugintų bulvių, morkų ar kitokių daržovių. Nors daržovės šiemet ir brangesnės, ūkininkai skaičiuoja, kad išlaidos ūkiuose jas išsaugant – taip pat gerokai išaugusios. Todėl su nerimu žvelgia į priekį – kas bus šiemet rudenį bei ateinančiais metais, kai visų būtinų energijos išteklių kainos pakilo į aukštumas ir nusileisti kol kas dar neketina?

Prekybą baigs anksčiau

Vilkaviškio rajono ūkininkas Arūnas Laskevičius daržininkyste užsiima ne vieną dešimtmetį. Daržovininkas augina morkas, kininius ir baltagūžius kopūstus, burokėlius, pastarnokus. Ankstesniais metais dalį derliaus eksportuodavo, tačiau šiemet visą išaugintą produkciją realizuoja tik vietos rinkoje. Pasak A.Laskevičiaus, pernai jo šeimos ūkyje Sūdavos kaime blogiau užaugo visos daržovės, todėl aruodai šiemet vasario mėnesį yra pratuštėję. Be to, po sudėtingesnių 2020-ųjų – pandeminių metų, mažiau visko augino, todėl ir derliaus buvo dar kuklesni kiekiai.

„Yra buvę metų, kai būdavo sunku parduoti, tai pasimokėme, šiemet sandėliai nėra tušti, bet taip ilgai prekiauti – vos ne iki naujojo daržovių derliaus, mums tikrai nereikės. Taip pat nereikės eksportuoti, viską parduosiu vietoje. Šiemet produkcijos netiekiame ir į prekybos centrus. Jaučiame darbo jėgos stygių, todėl tuo neužsiimu, esu atsisakęs bendradarbiavimo su prekybos centrais. Daržovių atsargų šiuo metu sandėlyje dar visų turiu“, – aiškino A.Laskevičius, neslėpdamas, kad dar negali atsisakyti kurių nors daržovių auginimo, nes turi prisiėmęs įsipareigojimus, kuriuos reikia vykdyti.

Daržovių ūkio savininkas pats vežioja daržoves pas užsakovus, bet sulaukia ir jų pačių atvykstant į jo ūkį pasiimti produkcijos. „Kainos didesnės, derlius mažesnis. Yra daug draudimų dėl pesticidų naudojimo daržininkystėje, sausra pasikartoja ne vienus metus. Dar ir dėl šių dviejų priežasčių mažiau derliaus gauname. Užtat ir viskas brangiau“, – sakė jis.

A.Laskevičius: „Šiemet taip ilgai prekiauti – vos ne iki naujojo daržovių derliaus, tikrai nereikės. Taip pat nereikės eksportuoti, viską parduosiu vietoje. Šiemet produkcijos netiekiame ir į prekybos centrus. Jaučiame darbo jėgos stygių, todėl tuo neužsiimu.“

A.Laskevičiaus ūkiui šis sezonas yra šiek tiek geresnis negu pernykštis. Anot jo, mažiau važiavimų, daugiau pinigų, kai kaina didesnė, daugiau uždirbi, todėl blogiau nėra. Ūkio saugyklose nesupuvo nei morkos, nei kopūstai. „Mano atveju, kai mažiau derliaus buvo, dar dėkingiau, nes būna blogiau, kai labai daug sukrauni. Viskas žiemoja gerai. Mažiau daržovių – mažiau galvos skausmo“, – atvirai kalbėjo vilkaviškietis.

Sąlygos prekybai – be trukdžių

Tą patį, kad prekyba šiemet sklandi, tvirtino ir Marijampolės krašto ūkininkas Povilas Žolynas. Jis tikino, jog jo ūkio sandėliuose dar yra pakankamai daržovių atsargų. Ūkininkas įsitikinęs, kad šį pavasarį daržovių nereikės nei išmesti, nei ieškoti, kam jas dovanoti.

„Daržovių realizacija sekasi gerai. Aišku, mes, kaip ir visi kiti Lietuvos daržininkai, po pirmosios COVID-19 žiemos sumažinome auginimo kiekius, nes ankstesni metai per pandemiją prekybai buvo labai nedėkingi – turėjome išmesti nemažus kiekius daržovių. Be to, pernai dar ir metai buvo ne itin derlingi, tai dar sumažėjo produkcijos. Šiuo metu tendencija palanki, karantino šalyje neskelbia, maitinimo įstaigos, vaikų lopšeliai-darželiai, mokyklų valgyklos dirba, tai visą sezoną turime kam tiekti bulves, burokėlius, morkas, svogūnus ir kitas daržoves. Iki šiol realizacija sklandi“, – apie savo šeimos ūkį pasakojo P.Žolynas.

Tiesa, Marijampolėje panaikinus buvusį Ūkininkų turgų, o prekiautojus iškėlus į naują prekyvietę netoli geležinkelio bei autobusų stočių, Žolynų šeimos ūkio produkcijos ten pirkėjai jau pasigenda. Povilo mama, iki tol prekiavusi ūkio produkcija Ūkininkų turguje, žiemos laikotarpiu naujoje prekyvietėje nebūna, o ir sūnus jai pataria pailsėti, nes ne visi buvę pirkėjai naują vietą atranda. „Ten prekyba vyksta tiesiog viešoje vietoje. Savivaldybė administruoja ir leidžia mums ten prekiauti. Šiuo metu mūsų produkcijos ten yra, ko trūksta, papildome, bet mes patys ten neprekiaujame. O kurie žino, kur mūsų ūkis, atvažiuoja pirkti daržovių tiesiog į Šilavoto kaimą, į mūsų ūkio sandėlį“, – sakė daržininkas.

Viskas iš ūkininko kišenės

Jaunas daržininkas jau galvoja, kaip išgyvens daržininkystė, kaip prisiderins prie pokyčių žemės ūkyje. P.Žolyno teigimu, visai augalininkystei be proto pakilo energijos išteklių kainos. Jo nuomone, viskas atsilieps galutiniam vartotojui. „Dėl to, kad investuojame į ūkį, mes vis tiek norime ir privalome išgauti kažkokį pelną, negalime dirbti nuostolingai. Todėl daržovių kainos kils. Be to, tris kartus pabrango trąšos, tai mūsų produkcija taip pat turės brangti. Viskas susideda į tai, ką mes įdedame į žemę“, – sakė daržininkas.

2022 metų pirmajame ketvirtyje, pasak P.Žolyno, daržovės dar nebrango, nes tai praėjusių metų derlius. Daržovių kaina niekuo nesiskiria – kokia buvo rudenį, tokia yra ir pavasariop. „Kol kas perkant tiesiai iš ūkio kaina tokia pati, kokia buvo. Kainų pakilimas, manau, bus jaučiamas tik realizuojant šių metų naująjį derlių. Koks tas kainų kilimas bus, gal jau pradės aiškėti nuo vasaros vidurio, nes susideda visokios išlaidos – ne tik sėja, priežiūra, bet ir laistymas, elektra. Kurie augina ankstyvąsias daržoves, šildo patalpas dujomis ar elektra, tos išlaidos irgi įsiskaičiuos, kaip ir produkcijos išvežiojimas, nes brango degalai, o viskas iš ūkininko kišenės“, – dėstė jis.

Pasak Povilo, visiems viskas brango, ne tik ūkininkams ir ne tik daržo produkcija. Deja, galiausiai nukentės žmogus – vartotojas, kuriam reikės pirkti užaugintą produkciją ir jos kaina bus aukštesnė.

Bulvių ir daržovių netrūks

Veršių kaimo (Šakių r.) bulvių augintojai Vaida ir Jonas Daugėlai VL sakė, jog jų ūkyje bulvių atsargos pasibaigs tik gegužės mėnesį. „Mes visą laiką stengiamės palaikyti ilgiau, iki šviežių bulvių, nes žmonėms jų reikia. Mūsų ūkio bulves valgys visą pavasarį, kol nėra šviežių. Mes realizuojame labai palaipsniui. Išsidėliojame visam sezonui ir būna gerai. Nesistengiame parduoti per žiemą, kasmet pardavimus baigiame tik gegužės mėnesį“, – sakė J.Daugėla.

Zanavykijos ūkininkas palygino ir kainas. Jo teigimu, šiemetės kainos, palyginus su praėjusiųjų metų kainomis, gana geros. Bet kai žiūri plačiau, kiek kainuoja trąšos, degalai, tada jos nelabai džiugina. Be to, neaišku, kiek jos dar kils. „Kai galvoju apie būsimą šių metų derlių, jeigu kainos liktų tokios, kokios yra, jau nebūtų taip gerai. Sėklos brango dvigubai, trąšos – dvigubai ar net tris kartus, degalai – dvigubai“, – skaičiavo jis.

P.Žolynas: „Kainų pakilimas, manau, bus jaučiamas tik realizuojant šių metų naująjį derlių. Susideda visokios išlaidos – ne tik sėja, priežiūra, bet ir laistymas, elektra. Kurie augina ankstyvąsias daržoves, šildo patalpas dujomis ar elektra, tos išlaidos irgi įsiskaičiuos, kaip ir produkcijos išvežiojimas, nes brango degalai, o viskas iš ūkininko kišenės.“

Daugėlų ūkiui nekyla rūpesčių surandant bulvių valgytojų. Jų turi Šakių krašte ir Vilniuje. Anot ūkininko, kai turi nuo seno „sustyguotus“ pardavimus, kaip ir viskas neblogai. Gyvendami prie gana kaimiško miesto – Šakių, Vaida ir Jonas patys išvežioja bulves pirkėjams. Tiekia į prekybos centrus, didmeninės prekybos vietas. Tai leidžia bulves išparduoti be didesnio galvos skausmo.

Ūkininkas nesiskundė, sakė, jog ši žiema buvo palanki bulvėms, jos nei sušalo, nei suvyto. „Kaip ir viskas gerai, šaltis labai nepakenkė, jau tokių didelių šalčių nebuvo, turime pritaikytus sandėlius ir nemažai patirties“, – aiškino J.Daugėla.

UAB „Ekomarket“ atstovė sakė, kad kol kas daržovių stygiaus nejaučia. Prekybai visko turi pakankamai. Mano, kad nebus ir daržovių pertekliaus. „Auginame žinodami, kiek mums reikės, kiekiai paskaičiuojami“, – sakė ekologiškų daržovių iš Lietuvos ūkių prekybos atstovė.

Rūpesčių pakanka

Irena Žemaitienė,

Šakių r. sav. administracijos Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vedėja

Pastaraisiais metais mūsų rajone jaunimas daugiau krypo į smulkiąją paramą, pasuko į daržininkystę, nes buvo remiami daržininkai, tai atsirado daugiau auginančių burokėlius, česnakus, moliūgus ir kitas daržoves. Gaudavo 15 tūkst. eurų, tai kažkokį padargą nusipirkdavo. Tad Šakių rajone burokėlių plotų tikrai padaugėjo, tik parduoti 2021 metais nebuvo kur. Dalis augintojų juos užarė. Česnakų realizacija kiek lengvesnė, bet irgi buvo visko. Augino pažįstamas daržininkas, bet kai palijus užkaitino iki 30 laipsnių, tai apie tona supuvo. Ir su česnakais buvo savų „niuansų“, kai oro temperatūra pakilo iki 33 laipsnių. Mūsų krašte pernai labai dideli buvo išaugę moliūgai – trijų kibirų dydžio, pilnas turgus buvo prikrautas. O dauguma ieškojo pirkti mažiukų.

Kai pernai lankėmės pas daržininką Martyną Laukaitį jo dideliame daržininkystės ūkyje, paaiškėjo, kad atsirado net tokių ligų, kurių Lietuvoje anksčiau nebūdavo, tik Italijoje ar dar kažkur labai toli pietuose – visokios musytės ir t. t. Todėl daržininkams išauginti, išlaikyti, parduoti ir gauti pelną, manau, ne taip paprasta.

Stengsis greičiau ištuštinti

Zofija Cironkienė,

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė

Nepasakyčiau, kad pernai daržininkai į savo aruodus sukrovė nemažai derliaus. Jis buvo beveik trečdaliu mažesnis nei gerais metais, priklausomai nuo to, kas ir kuriame rajone buvo auginama. Saugyklose produkcijos mažėja. Esant tokioms elektros kainoms, augintojai stengiasi jas greičiau ištuštinti, išvalyti ir išjungti vėsinimą. Ar greitai sandėliai ištuštės, priklausys nuo to, kiek vartotojas valgys, kokia paklausa bus eksporto rinkose. Daržovių kaina stabilizavosi. Šiemet eksportuotojams augintojai neturėjo pasiūlyti pakankamo kiekio bulvių, jų užteko tik vidaus rinkos poreikiams patenkinti, tačiau burokėlių eksportas vyksta stabiliai pagal iš anksto sudarytas sutartis. Svogūnų, morkų, kopūstų kol kas užauginama daugiausia vidaus rinkai, ir tik nedidelė jų dalis yra eksportuojama. Daržovių kaina tikrai tenkintų, jei būtų pernykštės trąšų, elektros kainos ir kitos gamybos išlaidos bei geras derlius. Šiemetės produkcijos kainos turi kompensuoti išaugusias gamybos išlaidas ir apie trečdaliu mažesnį pernai gautą derlių.

Rekomenduojami video