Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kalėdinio šurmulio ūkininkų turgeliuose nejusti

Prieškalėdiniu laikotarpiu ūkininkų ir smulkiųjų verslininkų prekybos apyvarta turgeliuose šiek tiek išaugo. Jie viliasi, kad šią savaitę ji dar labiau suaktyvės.

Kainos nepakito

Daugiau nei dešimt kilometrų nuo Vilniaus nutolusioje Rudaminos turgavietėje nuo ankstyvo ryto šurmuliuojantys prekeiviai tikino, kad prieššventinė prekyba šiek tiek suaktyvėjusi. Mindaugas Giraitis iš Alytaus, prekiaujantis rūkytais, sūdytais ir vytintais mėsos gaminiais, sakė, kad produktų kainos prieš šventes išliko tos pačios, o prekyba išaugo apie 10 procentų. „Pirkėjai noriai perka skilandžius, nugarinę ir kitus nekasdienius gaminius. Prieš Kalėdas išauga mėsos vyniotinių poreikis“, – tendencijas dėstė vyras.

O štai Širvintų rajono daržovių augintojas Mindaugas Mašalas atviravo, kad prieššventinė prekyba nesiskiria nuo įprastų dienų. „Daržoves dažniausiai perka tie patys klientai – kurie pabaigė produktus. Bet ateina ir vienas kitas naujas pirkėjas“, – sakė pašnekovas. M.Mašalas teigė, kad daržovių kainos liko nepakitusios: kilogramas bulvių ir kopūstų kainuoja 0,30 Eur, morkų – 0,40 Eur, salierų ir pastarnokų – 1–1,50 Eur, raugintų kopūstų ir agurkų – 1 Eur. Jis minėjo, kad prieš šventes didesnę paklausą turi rauginti gaminiai.

Miško gėrybės

Vietinis Rudaminos gyventojas Vladimiras, nenorėjęs viešinti savo pavardės, pardavinėjo miško gėrybes. „Dievinu miškus, tai mano stichija. Grybauti važiuoju į miškus, esančius už Pabradės ir Pirčiupių. Man labai patinka rinkti ir uogas, ir įvairius žolynus“, – pasakojo vyras.

Pasak pašnekovo, šiais metais dėl sausros grybų buvo mažai. Lyginant su ankstesniais metais, jų derlius siekė tik 20–30 procentų. Šiais metais miškuose vyravo šilbaravykiai, žaliuokės, lepšiai ir raudonikiai. Didžiąją dalį grybų Vladimiras išdžiovino, o jų kaina šiemet šiek tiek aukštesnė: 100 g džiovintų baravykų kainuoja 5 eurų. „Pirkėjai daugiau klausinėja grybų kainų, nei juos perka. Matyt, prieš šventes neturi pinigų? O gal šventėms taupo? Gal jiems atrodo, kad kaina per aukšta? Tačiau 100 g džiovintų grybų – nemažas kiekis“, – svarstė Vladimiras. Jis į turgavietę buvo atvežęs ir vakuotų grybų puslitriniuose stiklainiuose, už kuriuos prašė po 5 eurus, taip pat prekiavo džiovintų bruknių ir mėlynių bei gauromečio lapų arbatomis.

Paklausi produkcija

Pirmą kartą į Rudaminos turgavietę buvo atvykę prekeiviai iš ekologiško žuvininkystės ūkio UAB „Arvydai“. Ekologiška produkcija ilgai neužsibuvo. Pasak šios bendrovės vyresniojo žuvininko Manto Graičiūno, per 4 valandas jiems pavyko parduoti 300 kg gyvų karpių ir amūrų. „Prekių paklausa atsiranda tuomet, kai produkcijos kaina yra žemesnė. Pastebime, kad pirkėjai labai taupo pinigus. Tad kad šventės būtų linksmesnės, žuvį pardavėme šiek tiek pigiau nei kiti prekeiviai“, – pardavimo sėkmę įvardijo M.Graičiūnas. Vyresnysis žuvininkas sakė, kad šeštadienį prieš pat šventes jie žada atvežti trigubai didesnį kiekį karpių ir amūrų.

Didžiulės eilės pirkėjų buvo išsirikiavusios prie prekybininkų, siūlančių silkių ir kitų rūkytos žuvies gaminių. Prekybininkai net neturėjo laiko bendrauti. Tačiau pirkėjai sakė, kad silkės, kurių kilogramas kainuoja apie 3 eurus, labai gardžios, riebios ir tiesiog tirpsta burnoje.

M.Giraitis iš Alytaus, prekiaujantis rūkytais, sūdytais ir vytintais mėsos gaminiais, sakė, kad prekyba prieš šventes išaugo apie 10 procentų.

Ekologiški gaminiai

Vilniaus Tymo turgelyje – ekologiškų, pačių ūkininkų pagamintų ar užaugintų produktų prekyvietėje, pirkėjų nedaug. Ūkininkė Loreta Burokienė prisipažino, kad šių metų prekyba vyksta vangiai. „Didžioji dalis mano nuolatinių klientų šventes žada švęsti ne Lietuvoje, jie vyksta ilsėtis į šiltus kraštus, todėl ir produkcijos neperka“, – atviravo moteris. Ji pasakojo, kad praėjusiais metais prieš Kalėdas atliekamų žąsų prekybai neturėjo, nes visos jos buvo užsakytos. Šiais metais iš 7 išaugintų žąsų iki praėjusio savaitgalio ji buvo pardavusi tik tris. Žąsų kaina turgelyje svyruoja nuo 6 iki 10 eurų už kilogramą.

„Manau, kad turgeliai jau išeina iš mados. Žmones vilioja parduotuvės, kuriose gausybė įvairios pagamintos produkcijos. Sveiką maistą valgo tik tikrieji valgytojai. Tie, kurie pirko ekologišką maistą dėl mados, atsisijojo“, – savo nuomonę dėstė L.Burokienė.

Ši ūkininkė garsėja gardžių sūrių gamyba. Nuolat eksperimentuojanti moteris sakė, kad pirkėjams gamina tokią produkciją, kokios nėra parduotuvėse. Tymo turgelyje už kilogramą sūrio prašoma nuo 7 iki 15 eurų.

Nepalankus metas

Dalios Andželos Ėmužytės ekologinis ožkų ūkis yra šalia Vilniaus, tačiau jo šeimininkė prieš šventes prekiauja Kaune. Ji teigė, kad Kalėdos ir Naujieji metai ožkininkams, dirbantiems su šviežia produkcija, nėra palankūs, nes šiuo metu beveik visos ožkos užtrūkusios, todėl šviežios produkcijos nėra. Parduodami tik brandinti sūriai, kurie Lietuvoje kol kas nėra itin populiarūs.

D.A.Ėmužytė, pardavinėjanti šviežią ožkų ir ėriukų mėsą bei brandintus sūrius, pastebi, kad prekyba sumažėjusi. „Turgeliuose yra šioks toks judesys, tačiau jis nedžiugina nei ūkininkų, nei smulkiųjų verslininkų, gaminančių produkciją. Pirkėjų skaičius labai sumenkęs. Ūkininkai vis viliasi, kad, jei praėjusią savaitę prekyba buvo prasta, tai gal ji suaktyvės prieš pat Kalėdas“, – pasakojo Širvintų rajono ūkininkė.

Ji atviravo, kad į turgavietę neveža daug produkcijos, nes didžiąją jos dalį tektų gabenti atgal. Šviežia mėsa – greitai gendantis produktas, todėl, jos nepardavus, telieka ją perdirbti. Pati ūkininkė mėsos perdirbimu neužsiima. Prieš šventes ji gamina nedidelį kiekį vytintų ožkienos dešrelių, kurias pakuoja į dovanėles, komponuodama mėsą su sūriu. Šios dešrelės – brangios. „Pardavinėdama šviežią, dietinę ožkieną, prie jos pridedu ir receptus patiekalams gaminti. Kas prie šios mėsos pripranta, ją vertina“, – pabrėžė moteris. Už kilogramą ožkienos ir ėrienos prašoma nuo 10 iki 15 eurų.

Gelbsti mugės

Ukmergės ekologinio ūkio šeimininkė Genovaitė Sakalauskienė prieš šventes savo produkciją pardavinėja Kauno ir Vilniaus kalėdinėse mugėse. „Vos spėju suktis. Mugėse – didelis pirkėjų antplūdis. Produkcija perkama dovanėlėms“, – pasakojo moteris, prekiaujanti uogienėmis, sirupais, obuolių sūriais, džiovintomis miško ir sodo gėrybėmis. Pasak G.Sakalauskienės, populiariausiomis išlieka aviečių, bruknių, mėlynių uogienės, moliūgų-apelsinų ir kiti džemai. Šiais metais pirkėjams siūlomos uogų-vaisių pastilės su šermukšnių, juodųjų serbentų uogomis. Prieš šventes ūkininkė savo produkciją pakuoja į dėžutes. Rinkinukų kainos siekia 8–20 eurų.

Rekomenduojami video