Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kainų pasiutpolkė įsuko ir gėlininkus

Nors jau prasidėjo paskutinis kalendorinio pavasario mėnuo, tvyrantys vėsūs orai kiek pristabdė norą terasas, balkonus ar gėlynus dabinti žiedais. Gėlių augintojai sako, kad šį sezoną prekyba pamažu įsibėgėja, pirkėjai sugrįžta, tačiau ūpą jiems gadina šiemet išaugusios gėlių kainos. Tai lėmė ne tik išsipūtusios sąskaitos už elektrą, biokurą, bet ir smarkiai išaugusios plastikinių vazonų, durpių kainos. Verslininkai skaičiuoja, kad šiemet gėles pirksime maždaug 10–15 proc. brangiau nei praėjusį sezoną, o kitais metais galime laukti dar didesnio kainų kilimo.

Šildo biokatilinė

Simo Zarecko valdose Kauno r. – 0,8 ha gėlių šiltnamiai, kuriuose tiek žiemą, tiek ir vasarą auga gėlės. Gėlių ūkio savininkas pasakoja, kad šiltnamiai yra šildomi visą žiemos sezoną. Tiesa, lapkričio, gruodžio mėnesiais šildomas mažesnis patalpų plotas, o intensyvesnis šildymas prasideda maždaug sausio viduryje ar vasarį. Šiltnamius apšildo biokatilinė. „Dujomis šiltnamiai niekuomet nebuvo šildomi, pas mane jau nuo seniai stovi biokatilinė. Galiu pasakyti, kad mums biokuras pabrango maždaug 30 proc., palyginus su praėjusiu sezonu. Tačiau tie, kas šildosi dujomis, brangimą jaučia ne procentais, o kartais, todėl mums pasisekė, šiluma brango palyginti simboliškai“, –pasakoja verslininkas teigdamas, kad išaugę šildymo kaštai gėlių kainą gali pakelti maždaug 5 proc. 

Kaune įsikūrusio gėlių ūkio vadovo Dariaus Bajorino nuotaikos dėl pabrangusio biokuro panašios. Jo teigimu, anksčiau katilinė buvo kūrenama malkomis, anglimis, o dabar pereita prie medžio granulių. Pastarosios šiais metais pabrango maždaug 40–50 eurų. Maždaug 10 proc. didesnę kainą teko mokėti ir už gėlių daigus, atvežamus iš Vakarų Europos. „Gėlės jau pabrango. Žmonės pirko našlaites Motinos dienos proga. Už vieną našlaitę šį pavasarį prašėme 10 ct daugiau nei praėjusiais metais“, – skaičiuoja verslininkas. D.Bajorino teigimu, ankstyvoji prekyba gėlėmis jau pradeda įsibėgėti, tačiau šį sezoną pirkėjai atsargesni, jie atvyksta iš anksto suplanavę kiek ir kokių gėlių reikės

kompozicijoms.

Didesnis kirtis dėl elektros

Gėlių ūkiuose svarbią vietą užima ir elektros energija. O čia kainų pasiutpolkė gerokai didesnė nei biokuro rinkoje. Pasak S.Zarecko, jei šildymo kainos dar pakenčiamos, tai gėlių augintojai nepalyginamai skaudžiau reaguoja į išaugusias elektros sąskaitas. Žiemą jo šiltnamiuose šviesos režimas ilginamas. S.Zarecko teigimu, žiemą saulė šiltnamius apšviečia tik apie 8 val., o jų augimui tiek nepakanka. „Gamta duoda 8 valandas, o mes apšviečiame dar 4. Elektros energija mums pabrango 2,5 karto. Manau, kad išaugusios elektros kainos gėlių kainą padidins dar 5 proc.“, – teigia pašnekovas, susumavęs, kad vien dėl energijos išteklių gėlės gali pabrangti 10 proc.

Tie augintojai, kurie pernai po sezono spėjo įsigyti didesnį plastikinių vazonų kiekį – išlošė tikrąją šio žodžio prasme. Šiemet dėl žaliavų trūkumo ir brangimo plastikinių vazonų gamyboje, jų kainos pasiekė neregėtas aukštumas. Gėlių augintojai tikina, kad jų kaina šoktelėjo net iki 70 proc.

Brangstančią elektrą gėlių augintojas ruošiasi pažaboti saulės energija. Šį mėnesį ant jo ūkinių pastatų stogų iškils 30 kW saulės elektrinė. „Mes už elektrą pradėjome mokėti tokią kainą, kokią vokiečių, olandų augintojai moka jau dešimtmetį. Reikia pripažinti, kad iki šiol mes už elektrą mokėjome mažiau, tačiau Vakarų Europoje produkcija vis tiek buvo 1,5 karto pigesnė už mūsiškę. Pastebiu, kad mūsų gėlininkai skundžiasi, esą kainos labai didelės, jie bijo konkurencijos. Tačiau jeigu verslą orientuoji protingai, laiku modernizuoji ūkius, ilgainiui  naujosios technologijos padeda sutaupyti“, – apie tai, kad mūsų gėlių augintojams vertėtų daugiau investuoti į inovacijas, kalba gėlių ūkio šeimininkas.

Planuoja modernizaciją

Viena iš išeičių – automatizacija. Šiandieną Simo ūkyje dirba 18 darbuotojų. Verslininkas įsitikinęs, kad tokio paties ūkio savininkas Vakarų Europoje samdytų tik 5 darbuotojus, o likusius darbus atliktų robotai. „Paskaičiuokime, kad vieno samdomo darbininko išlaikymas per metus kainuoja 15 tūkst. eurų. Už panašią sumą jau galima įsigyti vazonų kimšimo robotą, kuris pakeičia vieną darbuotoją. Pas mane jau „dirba“ pusiau robotai, kemšantys durpėmis vazonus. Jiems reikalinga žmogaus priežiūra. Žmogus per dieną pripildydavo 2 tūkst. vazonėlių, o robotas – 10 tūkst. Be to, robotai dirba daug kokybiškiau“, – pabrėžia S.Zareckas.

Fiksavo kainą ir neprašovė

Gėlių ūkį Klaipėdos rajone turinti Vaida Stonkienė sako, kad šį sezoną padėjo sutaupyti ankstesnis sprendimas – pasirinkus elektros tiekėją fiksuoti elektros kainą. Dėl to nuo šių metų pradžios elektra jai brango nežymiai. Tuo metu biokuras, kuro durpės, šildančios Vaidos šiltnamius, pabrango net 40 proc. 

VL kalbinti gėlių augintojai pastebi ir šiais metais augančias gėlių sodinukų kainas. Nyderlanduose, Vokietijoje ir kitose pasaulio šalyse. Pasisekė tik sudariusiems išankstines sutartis ir kainas užfiksavusiems dar pernai birželį. Vienas iš jų – S.Zareckas. „Pas mus daigai keliauja iš viso pasaulio. Kainas fiksavome dar pernai birželį, todėl nė cento brangiau už daigus nemokėjau“, – iš anksto sutartomis gėlių pirkimo kainomis sako esantis patenkintas verslininkas.

V.Stonkienė: „Gėlių kainas šiek tiek pakėlėme. Sezonas dar tik prasideda, todėl dar sunku pasakyti ar kainos keisis toliau. Dabar gėlės kainuoja 15–20 proc. brangiau nei pernai. Pirkėjai ateina, padejuoja, bet vis tiek perka. Tiesa, pirkėjų  mažiau. Pardavimai lėtoki.“

Pinigines tuština pabrangęs plastikas

Tačiau ne visas kainas pavyksta fiksuoti iš anksto. Štai tie augintojai, kurie pernai po sezono spėjo įsigyti didesnį plastikinių vazonų kiekį, išlošė tikrąją ta žodžio prasme. Šiemet dėl žaliavų trūkumo ir brangimo plastikinių vazonų gamyboje, jų kainos pasiekė neregėtas aukštumas. Gėlių augintojai tikina, kad jų kaina šoktelėjo net iki 70 proc. V.Stonkienė sako iš anksto didesnio vazonų kiekio įsigyti nespėjo, todėl už juos mokėjo jau 30 proc. brangiau. Tuo metu S.Zareckas pastebi dar didesnį plastikinių vazonų kainų šuolį. Pasak jo, jų kaina šiais metais net 70 proc. didesnė nei pernai. „Šiemet gėles daug kas dar sodina į vazonus, įsigytus pernai, kai jie dar buvo mažiau pabrangę. O šiemet, kai pildysime vazonų atsargas, gėlės dėl to neišvengiamai brangs bent 10 proc. Augintojai turės pasirinkti – neauginti visai arba branginti produkciją, – atvirai kalba S.Zareckas. – Dėl žaliavos trūkumo plastikas pasaulyje pabrango kelis kartus. Iš brangios žaliavos nepagaminsi pigaus vazono, todėl kainų šuolis neišvengiamas. Kiekvieną mėnesį vazonai pabrangsta maždaug 3–5 proc. Tokią tendenciją pastebiu jau ištisus metus.“

Pabrango ir durpės

Dar vienas kirtis gėlių augintojams – pabrangusios sodinimui skirtos durpės. Už jas šiemet tenka mokėti 10–20 proc. brangiau. S.Zareckas durpių kainų kilimą sieja su pabrangusia energetika. „Laukuose, durpynuose ją skuta galinga technika. Paskui ji transportuojama, sijojama. Išgaunant durpes reikalingas ir rankų darbas. O darbo kaštai taip pat pabrango. Viską susumavus, normalu, kad kaina augo“, – įsitikinęs jis.

V.Stonkienė šį pavasarį dėl didėjančių sąnaudų buvo priversta kilstelti ir gėlių kainas. „Gėlių kainas šiek tiek pakėlėme. Sezonas dar tik prasideda, todėl dar sunku pasakyti, ar kainos keisis. Dabar gėlės kainuoja 15–20 proc. brangiau nei pernai. Pirkėjai ateina, padejuoja, bet vis tiek perka. Tiesa, pirkėjų  mažiau. Pardavimai lėtoki. Nežinau, ar lemiamas veiksnys šiuo atveju yra kaina, ar šalti orai, nes žmonės dar laukia, kol šiek tiek sušils. Po poros savaičių bus galima tiksliau pasakyti, koks sezonas laukia mūsų“, – sako gėlių augintoja iš Klaipėdos rajono.

Šildosi malkomis

Nors žaliavų kainos gėlių augintojams praktiškai kyla akyse, ne visi augintojai skuba jas kelti. Štai Širvintose esančio gėlyno savininkė Teresė Dindienė sako, kad dėl šildymo didelių išlaidų nepatyrė, nes 20 arų gėlių šiltnamiai apšildomi malkomis. „Turiu nuosavo miško, problemų dėl kietojo kuro nepatiriu, todėl ir brangymečio šiuo klausimu nepajaučiau“, – užtikrina pašnekovė.

Kiek mažiau optimistiška ji yra kalbėdama apie elektros kainas, mat sąskaitoms padengti teko plačiau atverti piniginę. Pasak verslininkės, už elektrą nuo šių metų tenka mokėti 70 proc. daugiau. Teresę guodžia tai, kad elektros kaina gėlių auginimo savikainai labai didelės įtakos nedaro, mat papildomai gėlės apšviečiamos minimaliai. Tai daugiausia aktualu žiemą, kai elektra varomi varikliai palaiko šilumos cirkuliaciją šiltnamiuose. 

„Kaip į kainų kilimą reaguoja pirkėjai? Kol kas nepasakyčiau, kad klientų atvyksta mažiau. Mano ūkyje gėles galima įsigyti praktiškai už mažmenos kainą, pirkėjai nesiskundžia. Atvykę žmonės pasakoja, kad turguose našlaitės brangesnės, jas perka gerokai mažiau žmonių, nes nori pataupyti“, – pabrėžia T.Dindienė.

Rekomenduojami video