Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
K. Navickas: "Sprendžiant „pieno krizę“ trūksta ir pačių ūkininkų indėlio"

Pieno gamintojams, perdirbėjams ir prekybininkams toliau tariantis dėl veiksmų nukritus pieno supirkimo kainoms, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigia pasigendąs daugiau ir iš pačių ūkininkų.

Tiek Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM), tiek pieno perdirbėjus ir prekybininkus kritikuojantys pieno gamintojai, ministro teigimu, nepakankamai aktyviai kooperuojasi.

„Pačių ūkininkų indėlio taip pat trūksta. Tikrai pasigedau konkrečių pasiūlymų ir veiksmų dėl kooperacijos. Ką skatiname ir esame parengę – visą eilę instrumentų, kad kooperuotųsi“, – pirmadienį LRT radijui sakė K. Navickas, pažymėjęs, kad šiuo metu pieno ūkininkų kooperacija Lietuvoje vyksta vangiai.

„Tikrai valdžia šito veiksmo nepadarys. Įvardindami visi sutinkame, kad šitų krizių gylis visada atsitinka vien dėl to, kad esame labai stipriai diversifikuoti į labai daug smulkių gamintojų ir kooperacija vyksta labai, labai vangiai“, – kalbėjo ministras.

„Mes nesikooperuojame. Lyginant su kitomis šalimis, kooperacijos lygmuo tikrai yra žemas“, – kartu akcentavo ministras.

Jo teigimu, atsakomybes dėl vadinamosios pieno krizės turėtų prisiimti visos suinteresuotos šalys – „iš visų pusių“. K. Navickas patikino, kad ŽŪM buvo priimti „visi sprendimai“, kad ūkių kooperacija ir modernizavimas būtų paskatintas.

Ministras taip pat pažymėjo, kad kitose valstybėse, kuriose pieno produktai, panašiai kaip ir Lietuvoje, daugiausia eksportuojami, kooperacija perdirbant pieno produktus yra „gerokai aktyvesnė“.

ELTA primena, kad pieno gamintojai jau keletą savaičių protestuoja pildami pieną į laukus arba dalindami jį nemokamai gyventojams. Taip ūkininkai reaguoja į ženkliai nukritusias žaliavinio pieno supirkimo kainas.

Protesto akcija penktadienį surengta prie ŽŪM, ministerijoje vykstant pieno gamintojų, perdirbėjų, prekybininkų, Vyriausybės ir Konkurencijos tarybos atstovų susitikimui.

Kaip po jo žurnalistams kalbėjo K. Navickas, pagalbos pieno ūkiams instrumentus dar būtina suderinti su Europos Komisija (EK), į kurią jau kreiptasi. Vis tik, ministro teigimu, kadangi padėtis pieno rinkoje unikali Lietuvai ir Latvijai, derybos Komisijoje – optimistišku atveju – gali užtrukti bent mėnesį.

Pirmadienį LRT radijui K. Navickas neatmetė, jog EK apskritai nepatvirtins jokių priemonių.

Tuo metu pasitarime dalyvavę ūkininkų atstovai teigė, kad konkretaus susitarimo pasitarime pasiekta nebuvo, o nei perdirbėjai, nei prekybininkai nesutiko sumažinti savo kainos dalies ir daugiau skirti ūkininkams.

Pieno gamintojai teigia esą nusivylę ŽŪM požiūriu į pieno gamintojų padėtį, kuri, jų teigimu, yra „daugiau nei neigiama“. Jų akcentuojama, kad per artimiausius šešis mėnesius ūkiams reikia 40 mln. eurų paramos vien tam, kad jie galėtų išsilaikyti.

ŽŪM inicijuos teisės aktų keitimus, kuriais žaliavinio pieno kainos būtų indeksuojamos pagal produkcijos pardavimų kainas, pieno aukcionuose būtų prekiaujama kainas stebint realiu laiku, o ne po mėnesio, kaip dabar.

Dar ministerija ketina peržiūrėti ir pieno ūkių investicinius projektus, yra parengusi teisės aktų pataisas, pagal kurias jau įgyvendinantys investicinius projektus ir su finansinėmis problemomis susiduriantys ūkiai galės kreiptis lengvatinės paskolos apyvartinėms lėšoms, taikyti kitas priemones.

Rekomenduojami video