Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Jauna šeima siūlo Dauguvietynėje augintas avietes

Jau trečius metus biržiečiai vasaros antroje pusėje ir rudenį mėgaujasi gardžiomis, kvepiančiomis, didžiulėmis avietėmis. Jas užaugina, nurenka ir tiesiai užsakovams atveža jauna biržiečių šeima.

Smagu yra ne tik tai, kad avietės yra augintos pušyne netoli Nemunėlio upės, Lietuvos – Latvijos pasienyje. Jos auga Dauguvietynėje – Anapilin išėjusių teatralų Boriso Dauguviečio ir jo dukros Galinos numylėtoje sodyboje.

Tai ne vienintelis dalykas, ką augina bei puoselėja 22 metų Žaneta Murauskaitė ir 26 metų Dovydas Ambrazevičius. Šeimoje krykštauja trijų mėnesių dukrytė Iglė, tapusi tėvų ir senelių didžiulės meilės bei rūpesčio centru.

Mažylė miega, kol tėvai skina avietes

„Šiuo metu pirmiausia dirbu mama“, - šypsosi Žaneta ir sūpuoja nerimstančią mažylę. Nors paprastai Iglė yra labai rami. Seneliai dar jauni ir dirbantys, tačiau anūkę labai noriai padeda tėvams prižiūrėti. Dukrytę jauni tėvai dažnai vežasi kartu į ūkį, kad ji galėtų pakvėpuoti grynu oru.

Pasimėgavusi ramybe ir geru oru Dauguvietynėje Iglė užmiega, o tėvai tuo metu skina uogas.

Žanetą biržiečiai gerai pamena, kai su mokytojos Inos Valotkienės mokiniais ji koncertuodavo Biržų pilyje. Mergaitė lankė ir baigė Biržų Vlado Jakubėno vaikų muzikos mokyklą, pianino klasę. Čia mokėsi groti ir saksofonu. Ji iki šiol prisimena keliones į įvairius koncertus, festivalius, tarp jų ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje.

„Mokytoja Ina Valotkienė buvo superinė. Gera, jaunatviška“, - šypsosi Žaneta. Šie žodžiai, pasakyti kaip tik per Mokytojo dieną, skambėjo tarsi pasveikinimas.

Vaikystėje su žemės ūkiu mergina beveik neturėjo nieko bendro.

O štai jos gyvenimo draugas Dovydas nuo pat mažų dienų talkino Pučiakalnės krašte ūkininkaujančių tėvelių Audros ir Donato Ambrazevičių ūkyje. Baigus vidurinę mokyklą jam net neliko klausimų, ką toliau veiks, – tapo ūkininku.

Pirkėjams ūkininkai priskina šviežių, kvepiančių, didelių uogų ir pristato tiesiai į namus.

Neparduotas uogas užšaldo

Žaneta ir Dovydas avietes nutarė auginti prieš trejus metus. Kodėl būtent šias uogas? Todėl, kad jų Biržų krašte dar nėra daug auginama ir yra nemenkas jų poreikis.

Sodino „Polka romantines“ avietes. Tokias, kurių veislė labiausiai tinka lietuviškiems orams, ji atspari, nereikli.

Šiuo metu šeima augina du hektarus aviečių. Planuoja sodinti dar vieną hektarą.

Uogas renka ir iškart atveža į Biržus pagal užsakymus. Dalis uogų parduodama turguje. Rudenį ir vasarą prekiaujama sodinukais.

Ūkininkai nenori kviesti pašalinių žmonių į ūkį ir leisti jiems patiems prisiskinti uogų. Sako, svetimas žmogus niekad nesaugos krūmų taip, kaip pats ūkio šeimininkas.

Avietė tokia uoga, kurią reikia realizuoti ir sutvarkyti greitai. Tad tai, kas neparduodama, yra iškart užšaldoma. Dauguvietynėje tam yra skirta speciali patalpa.

Praėjusiais metais šeima vien iš pusės hektaro sodinukų nuskynė ir pardavė pusantros tonos aviečių. Manoma, kad jų šiemet bus gerokai daugiau.

Šviežių uogų įsigijo ir vienas biržietis vyno gamintojas.

Šių metų derlių planuoja parduoti didmenininkams arba vyndariams.

Dauguvietynės avietės

„Mums patinka auginti avietes“, - sako Žaneta ir Dovydas.

Šeima laukia to metų laiko, kai prasidės darbymetis. Pirmiausia uogų sočiai prisivalgo patys – jos ir skanios, ir sveikatai naudingos, ir maistingos. Tuomet pradeda rūpintis tiekimu ir pardavimu. Užsakymus dažniausiai priima savo pačių sukurtame interneto puslapyje „AVIETĖS BIRZUOSE“.

Jie sako niekuomet nepamirštantys, kad ūkininkauja ir dirba ypatingoje vietoje – legendinėje Dauguvietynėje, kurią išgarsino teatralas Borisas Dauguvietis, o dabar čia yra aktorės ir režisierės Galinos Dauguvietytės bei jos sutuoktinio Jurgio amžinojo poilsio vieta.

Dažnai į šią sodybą suka kūrėjos talento gerbėjai. Jie aplanko menininkės ir jos vyro kapą. Kartu pasigėri šeimos puoselėjamais gėlynais, pasidžiaugia srovia Nemunėlio tėkme.

Kai kurie pasidžiaugia įsigiję aviečių iš pačios Dauguvietynės...

Bet kokiu atveju lankytojai prašomi nepamiršti, kad ši vieta yra privati valda.

Pora sakė niekad nesvarstę parduodamas avietes susieti su Dauguvietyne. Jie mano, kad šią vietą reikia laikyti privačia ir, kiek įmanoma, jai duoti ramybę. Šios valdos priklauso Dovydo tėvams.

Pakeliauti dar suspės

Ką jauna pora veikia žiemą, kai avietės nurinktos, paruoštos, avietynai apkarpyti?

Žaneta iki motinystės dirbo ir ateityje darbuosis kosmetike Rotušės gatvėje esančiame salone.

Dovydas žiemą kiek laisvesnis, bet kitu metu visą laiką užima ūkio reikalai. Jo planuose – plėsti ir gerinti savo ūkį.

Laisvalaikiu vyras mėgsta aktyvų gyvenimą, ypač sportuoti.

Ar neketina jauni žmonės gyventi ir dirbti užsienyje, kur laimės ieško daug jų bendraamžių?

Sako, tokių planų neturi, nes šeima jau įsikūrė Biržuose. Turi namus, ūkį, augina mažą savo spindulėlį...

Tačiau keliauti šeima mėgsta. Šiuo metu keliai veda daugiausia po Lietuvą.

„Pakeliauti toliau dar suspėsime“, - sako jauni žmonės, savo gyvenimus kuriantys gimtajame krašte.

Jurgita Morkūnienė

Rekomenduojami video