Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Investicijos atsiperka, jei ūkininkai kruopščiai dirba

Žemės ūkio ministerija informuoja, kad šiais metais antrą kartą priimamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Šioje programoje dalyvavęs ir sandėlį modernizavęs jaunas Vilniaus rajono ūkininkas Ježi Gvozdovič tvirtina, kad parama pagal šią priemonę – didelė paspirtis jo daržininkystės ūkiui. Sėkmingai pasinaudojęs parama, jaunas vyras ir kitus ūkininkus ragina nelaukti, jis tvirtina, kad dirbant investicijos visada atsipirks.

Pasirinko verslą

J.Gvozdovič ūkininkauti pradėjo prieš trejus metus, turėdamas iš senelio paveldėtus 3 hektarus nuosavos žemės. Inžinerinės informatikos aukštuosius mokslus baigęs ir ūkininkavimo patirties neturėjęs vyras tvirtino, kad žemės ūkio verslas jį paviliojo dėl to, kad šalia apylinkių, iš kurių jis buvo kilęs, buvo daug nedirbamos žemės. Beje, tai – geografiškai palanki vieta produkcijai transportuoti, nes ūkis nuo Vilniaus nutolęs vos 20 kilometrų.

„Pirmaisiais ūkininkavimo metais nedirbtą žemę labai daug kartų lėkščiavau, paskui suariau ir frezavau. Kai dirva buvo paruošta, tik tada sodinau bulves. Iš 4 hektarų nuėmėme per 100 tonų bulvių“, – pasakojo J.Gvozdovič.

Jaunas ūkininkas teigė, kad išaugintas daržoves jis stengėsi realizuoti iš savo sodybos, taip pat mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, bulves pristatydavo į klientų bendruomenes, dalyvavo projekte „Kaimas į namus“.

Išplėtė ir modernizavo

Antraisiais ūkininkavimo metais J.Gvozdovič auginamų daržovių plotus šiek tiek išplėtė ir augino bulves bei kopūstus.

„Tuomet metai buvo labai prasti, nes pliaupė lietūs. Kiti metai ir vėl nepagailėjo išdaigų – kepino sausra“, – pirmuosius ūkininkavimo žingsnius mena Ježi.

Pašnekovas tvirtino, kad nepalankios oro sąlygos ir gautas menkesnis daržovių derlius nenuslopino jo optimizmo tęsti suplanuotus darbus. Anaiptol, jis ėmėsi investuoti į inovatyvias ūkio technologijas. Ūkyje buvo įrengtos laistymo sistemos, o apsaugai nuo šalnų – sprinklerinė (purkštukinė) sistema. Šiais metais J.Gvozdovič įvairių veislių bulvėms buvo skyręs 16 hektarų. Augintojas tvirtino, kad  populiariausios tarp vartotojų yra Laura ir Solist veislių bulvės.

Ūkininkas džiaugėsi, kad šiais metais jis sulaukė gausesnio derliaus nei ankstesniais metais. Pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą auginamos bulvės iškeliauja į kooperatyvą „Bulvių namai“, kurio nariu yra ir pats daržovių ūkio šeimininkas.

„Įstojau į kooperatyvą, nes supratau, kad jis yra smulkiųjų ūkių išsigelbėjimas. Tik drauge, turėdami daugiau produkcijos tampame įdomūs supirkėjams“, – pabrėžė jaunas vyras.

Kuria inovatyvų ūkį

J.Gvozdovič svajojo sukurti inovatyvų ūkį, todėl žvalgėsi ir į Lietuvos kaimo plėtros programas, dalyvavo projektuose.Mačiau daug gražių ir įkvepiančių ūkininkų pavyzdžių, kuriems puikiai sekėsi dalyvauti KPP. Todėl ir aš nusprendžiau programoje dalyvauti. Pirmąjį projektą parašė žmona Eglė, turinti teisininkės išsilavinimą. Tuomet, pasinaudodamas ES lėšomis, įsigijau technikos“, – pasakojo Vilniaus rajono ūkininkas.

Praėjusiais metais J.Gvozdovič ir vėl dalyvavo 2014–2020 metų KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srityje „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ ir, pasinaudojęs ES lėšomis bei banko paskolomis, pradėjo renovuoti apie 1 500 kv. m ploto sandėlį. Pasak pašnekovo, dalis darbų sandėlyje jau yra atlikta, kitais metais bus baigiama keisti stogo danga.

„ES lėšos – nemaža paspirtis ūkiui. Todėl džiaugiuosi dalyvavęs KPP. Ateityje planuoju ūkį dar labiau plėsti: įrengti daržovių rūšiavimo liniją, sandėliavimą“, – teigė Ježi ir pridūrė, kad sustiprinęs ūkį jis tikisi sukurti laisvų darbo vietų bei suteikti vietos gyventojams galimybę užsidirbti.

„Visiems ūkininkams, svarstantiems, ar verta dalyvauti 2014–2020 metų KPP veiklos srityje „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“, patarčiau nedvejoti ir dalyvauti programoje. Investicijos visada atsiperka, jei ūkininkai kruopščiai dirba“, – tvirtino J.Gvozdovič.

Kviečia teikti paraiškas

Žemės ūkio ministerija primena, kad paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ bus priimamos iki š. m. lapkričio 29 d.

Šiam paraiškų etapui skirta 25 mln. Eur paramos lėšų. Didžiausia galima paramos suma vienam projektui – 50 000 Eur, o 2014–2020 metų laikotarpiu bendra gauta paramos suma negali būti didesnė kaip 400 000 Eur. Paraiškos priimamos Nacionalinės mokėjimo agentūros teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Kaip ir pirmuoju paraiškų priėmimo etapu, kuris vyko pavasarį, parama teikiama supaprastinta tvarka, įgyvendinimo taisyklės liko tokios pačios.

Priemonė finansuojama Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis.

Kas gali teikti paraiškas

Paraiškas gali teikti ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus fiziniai ir juridiniai asmenys. Fiziniai asmenys turi užsiimti žemės ūkio veikla ir būti įregistravę ūkininko ūkį ir valdą. Juridiniai asmenys turi užsiimti žemės ūkio veikla ir savo vardu būti įregistravę valdą. Reikalavimas įregistruoti savo vardu valdą netaikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba pastaruosius perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Taip pat iki paraiškos pateikimo pareiškėjas turi nepertraukiamai veikti ne trumpiau kaip 12 mėnesių, o pareiškėjo valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, turi būti didesnis kaip 8 000 Eur. Reikalavimas dėl valdos ekonominio dydžio nėra taikomas pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, kurie superka ir realizuoja iš savo narių jų valdose pagamintus ar išaugintus žemės ūkio produktus arba pastaruosius perdirba ir realizuoja iš jų pagamintus maisto ir ne maisto produktus.

Kam skiriama parama

Parama skiriama pareiškėjams, užsiimantiems žemės ūkio produktų gamyba, prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų ar išaugintų valdoje, apdorojimu (rūšiavimu, pakavimu, surinkimu ir t. t.), perdirbimu ir tiekimu rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo tik iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimu ir realizavimu, supirktų iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimu ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimu.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Tinkamų finansuoti išlaidų kategorijai priskiriama nauja žemės ūkio technika ir nauja žemės ūkio įranga, nauji technologiniai įrengimai, skirti specializuoto žemės ūkio sektoriaus pirminiams žemės ūkio produktams apdoroti ir (arba) perdirbti, ir (arba) paruošti realizacijai, taip pat specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti būtinų pastatų ir (arba) statinių nauja statyba (su tam tikromis išimtimis), rekonstravimas ar kapitalinis remontas, daugiamečių augalų įsigijimas ir jų sodinimo darbai (rangos būdu), bendrosios išlaidos. Visos finansuojamų išlaidų kategorijos išvardytos KPP veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ įgyvendinimo taisyklėse.

Paraiškų atrankos kriterijai

KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srities „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ įgyvendinimo taisyklėse numatyti 7 paraiškų atrankos kriterijai, už atitiktį kiekvienam iš jų suteikiamas tam tikras balų skaičius. Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius yra 35 privalomi balai. Jeigu projektų atrankos vertinimo metu nustatoma, kad projektas nesurinko privalomojo mažiausio 35 balų skaičiaus, paraiška atmetama. Didžiausia galima balų suma – 100 balų. Su paraiškų atrankos kriterijais galima susipažinti įgyvendinimo taisyklėse, taip pat jie išvardyti kvietime teikti paraiškas.

 

LOGO-KPP-ir-ŽŪM-1024x252

Rekomenduojami video