Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Į Žaliąjį kursą sukanti Lietuva naujovių žvalgosi ir tradicinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi...“

Ketvirtadienį Akademijos miestelyje, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA), prasidėjo jubiliejinė, 25-oji, žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2021“. Daugelio šalies gyventojų ir ypač agroverslo bendruomenės pasiilgtas didžiausias Baltijos šalyse tokio pobūdžio renginys truks tris dienas.

Atvirose lauko erdvėse bei paviljonuose sumaniai įrengtose moderniose ekspozicijose lankytojams (tiesa, kol kas, pastebi ELTA, jų parodoje mažoka) rodomi unikalūs eksponatai, pristatomos inovacijos, patvirtinantys, kad penktadalį šalies eksporto generuojantis Lietuvos žemės ūkis jau stovi ant pasaulio pažangiausiųjų pakylos.

Pasak VDU pranešimo, išvakarėse parodos „Ką pasėsi… 2021“ medaliais buvo apdovanota 10 išskirtinių eksponatų – Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinė sistema (IKMIS 2.0) (VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba), Augalų biostimuliantų grupė DNA PERFORMANCE (Timac AGRO LT, UAB), tiksliosios akėčios TREFFLER TS (AB „AUGA group“), ratinis traktorius „New Holland T6.180 Methane Power“ (AB „Lytagra“), kombainas „John Deere X9“ (UAB „DOJUS agro“) bei dar kelios žemės ūkio technikos naujovės.

Vertinimo komisijos pirmininko, VDU ŽŪA Inžinerijos fakulteto Žemės ūkio inžinerijos ir saugos katedros vedėjo prof. dr. Egidijaus Šarauskio teigimu, ekspertams iš gausos išrinkti medalių vertus eksponatus kaskart tampa vis sunkiau, nes kuriama vis modernesnė, gamtosaugos požiūriu saugesnė technika ir technologijos. Vertinant atsižvelgta į eksponatų išskirtinumą techniniu, technologiniu, ekonominiu, aplinkosaugos arba darbo saugos požiūriu, į gamybos novatoriškumą, modernumo lygį, į paklausą, konkurencingumą, eksporto mastą, dizainą, gautus nacionalinius ir tarptautinius apdovanojimus bei vartotojų atsiliepimus.

„Pastaruoju metu pasaulyje vis garsiau kalbama apie ketvirtąją pramonės revoliuciją. Ir akivaizdu, kad pirmiausia ji ateina į žemės ūkį. Globaliu mastu auga ne tik maisto produktų paklausa, bet ir poreikis mažinti gamybos kaštus, tausoti gamtos, energijos išteklius. Europai ryžtingai sukant Žaliojo kurso kryptimi, į agroverslą itin sparčiai skverbiasi išmaniosios technologijos, paremtos naujausiomis informatikos, fizikos, chemijos, agronomijos žiniomis. Sakyčiau, kad žemės ūkis Lietuvoje šiandien yra ta sritis, kurios informacinėse duomenų bazėse įdiegta bene daugiausia išmaniųjų technologijų“, – teigia VDU ŽŪA kanclerė prof. Astrida Miceikienė.

Jos pastebėjimu, kadangi VDU ŽŪA mokslininkai drauge su pažangos siekiančiais ūkininkais, produktus ir paslaugas agrosektoriui teikiančiomis įmonėmis nuolat aktyviai bendradarbiauja, atlieka eksperimentus, įgyvendina projektus, išbando naujas technologijas, kuria inovacijas, tad parodos „Ką pasėsi…“ programoje nemaža renginių, vainikuojančių mokslininkų ir verslo atstovų bendradarbiavimo rezultatus.

Parodos „Ką pasėsi… 2021“ organizatorių komandai vadovaujantis VDU ŽŪA Verslo ir socialinės partnerystės centro vadovas dr. Virginijus Venskutonis pasakoja, kad trims dienoms žinių ir inovacijų sklaidos centru tapusioje Akademijoje sulaukta apie 150 žemės ūkio naujoves pristatančių įmonių ir apie 100 smulkiųjų prekybininkų. Tradiciškai gausiausia – žemės ūkio technikos ekspozicija. Taip pat pristatoma moderniausia sandėliavimo įranga, įranga ir produktai gyvulininkystei, paukštininkystei, miškų ir komunalinio ūkio technika, skaitmeninės technologijos žemės ūkiui, sėklos, augalų apsaugos priemonės, trąšos, statybos, vandentvarkos, šilumos ūkio produktai ir daugelis kitų gaminių bei paslaugų. Parodos lankytojams pasiūlyta ir turininga šviečiamoji programa, be kurios VDU ŽŪA vykstančios parodos neįsivaizduojamos.

ELTA yra skelbusi, kad ankstesniais, ne pandeminiais, metais parodą „Ką pasėsi…“ aplankydavo apie 70 tūkst. lankytojų.

Rekomenduojami video