Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gyvūnų produktyvumo tyrimų nauda – neabejotina

Savo ūkių ateitį planuojantys pieno gamintojai pripažįsta, kad savo veikloje reikia siekti maksimalaus rezultato – kuo didesnės ekonominės naudos, o jos sulaukti galima tik tada, jei ūkininkaujama pažangiai, pasitelkiamos kvalifikuotų specialistų žinios, tiriamas gyvūnų produktyvumas.

Bandų gerinimas neįmanomas be individualių karvių produktyvumo tyrimų ir sistemingos apskaitos. Tokie tyrimai leidžia kaupti informaciją apie gyvulius, kurie dalyvauja veislininkystės procese. Šiuo metu būtų labai sunku įsivaizduoti perspektyvų pieno ūkį, kuriame neatliekami produktyvumo tyrimai. Tai duoda naudą ir pačiam bandos savininkui, ir galvijų asociacijoms, kurios vykdo veislininkystės programas. Nuo produktyvumo priklauso pieno ūkio veiklos rezultatai, pieno savikaina, pieno gamybos efektyvumas, nes mažas karvių produktyvumas didina investicijų ir darbo jėgos poreikį. Tiek bandų savininkai, tiek asociacijos, bendradarbiaudami  tarpusavyje, naudojasi gaunama informacija, kuri padeda kryptingai atlikti selekcinį darbą, nustatyti gyvulio selekcinę vertę, sudaryti veisimo planus atskirų veislių produktyvumui bei veislinėms savybėms gerinti.

Kad ši produktyvumo stebėsena vyktų kuo sklandžiau, su mažiausiomis sąnaudomis, visuomet į pagalbą pieno ūkiui ateina UAB „Pieno tyrimai“ Gyvūnų produktyvumo tyrimų (GPT) padalinio darbuotojai, dirbantys visuose Lietuvos regionuose.

Pieno gamintojai gali rinktis kelis gyvūnų produktyvumo tyrimų metodus:

•          A – produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko licencijuoti produktyvumo tyrimų vykdytojai;

•          B – produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko pats gyvūnų laikytojas ar jo įgaliotas atstovas;

•          C3 – produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko pats gyvūnų laikytojas ar jo įgaliotas atstovas ir ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius vykdo licencijuoti produktyvumo vykdytojai;

•          C6 – produktyvumo tyrimus vykdo ir pirminę veislininkystės apskaitą tvarko pats gyvūnų laikytojas ar jo įgaliotas atstovas ir ne rečiau kaip kartą per šešis mėnesius vykdo licencijuoti produktyvumo vykdytojai.

Tačiau ne visi ūkininkai turi galimybes patys tvarkyti apskaitą – neretai tokiam darbui pritrūksta ir patirties, ir laiko. Todėl geriausia šį darbą patikėti licencijuotiems produktyvumo tyrimų vykdytojams, pasirinkus A metodą. Tokiu atveju net 70 proc. gyvūnų produktyvumo tyrimų paslaugų kainos kompensuoja valstybė. Žemės ūkio ministrui patvirtinus 2023–2027 metų susietosios pajamų paramos už pienines karves administravimo taisykles, nuo šiol bus skiriama ir papildoma 10 eurų išmoka už pieninę karvę, jeigu laikytojo tiriamoji pieninių gyvūnų banda bus dalyvavusi produktyvumo tyrimuose nepertraukiamai nuo praėjusių metų gegužės 1 d. iki einamųjų metų balandžio 30 d.

Gyvūnų produktyvumo tyrimų metu nustatomi karvių pieningumo, pieno sudėties, somatinių ląstelių skaičiaus ir kiti rodikliai, suteikiama informacijos apie pokyčius, kurie gali būti atsitiktiniai arba susiję su gyvulių paveldimumu ir ligomis.

Gyvūnų produktyvumo tyrimų metu nustatomi karvių pieningumo, pieno sudėties, somatinių ląstelių skaičiaus ir kiti rodikliai, suteikiama informacija apie pokyčius, kurie gali būti atsitiktiniai arba susiję su gyvulių paveldimumu ir ligomis. Iš kontrolinio melžimo metu paimtų pieno mėginių atliktų tyrimų (baltymų, riebalų, somatinių ląstelių, urėjos bei laktozės) galima įvertinti, ar tinkamai subalansuotas karvių pašarų racionas, nustačius pakitusį riebalų ir baltymų santykį galima laiku pastebėti ketozę ar acidozę, o somatinių ląstelių skaičius įspėja apie mastitą. Taigi produktyvumo tyrimai suteikia galimybę greičiau ir paprasčiau atskirti sergančias karves, nustatyti ir gydyti slaptus bei klinikinius mastitus, tikslingai užsiimti ligų prevencija, mažinti karvių neproduktyvumo laikotarpį, sutrumpinti neveršingumo periodą ir sulaukti daugiau veršelių. Pieno gamintojams, kurie naudojasi gyvūnų produktyvumo tyrimų paslauga, ankstyvojo veršingumo nustatymui iš pieno taikoma 25 procentų nuolaida. Produktyvumo tyrimų asistentai visuomet pasiruošę pagelbėti, atliekant ir ūkinių gyvūnų ženklinimo bei registravimo paslaugą tiek tiriamosiose, tiek netiriamosiose bandose. Tyrimų asistentai gali padėti ir perduodant laboratorijai pašarų mėginius bei pieno mėginius visiems bendrovėje atliekamiems komerciniams tyrimams.

Labai didelę įtaką galvijo sveikatingumui turi melžimas. Melžimo įrangos tikrinimo paslaugą UAB „Pieno tyrimai“ specialistai teikia visiems pieno gamintojams, kurių ūkiuose gyvulių melžimas vykdomas mechanizuotai. Naudodami šiuolaikinę matavimo įrangą jie gali patikrinti vakuumo lygį, efektyvųjį rezervą, kolektoriaus pratekėjimą, vakuumo reguliatoriaus, pulsatoriaus, pieno linijos charakteristikas ir t.t. Specialistai gali pamatuoti ir nustatyti kokie parametrai reikalingi esamai įrangai, t.y. kaip nepriklausomi vertintojai atlikti diagnostiką, pagal kurios rezultatus ūkininkas gali konkrečiai užsakyti įrangos gedimo pašalinimą pas įrangos atstovus.

Visus, norinčius daugiau sužinoti apie produktyvumo tyrimus ir jų naudą, taip pat susipažinti su kitomis bendrovės teikiamomis paslaugomis, kviečiame aplankyti UAB „Pieno tyrimai“ stendą žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi... 2023“, kuri vyks 2023 m. kovo 30 d.–balandžio 1 d. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje.

Informaciją parengė UAB „Pieno tyrimai“

Rekomenduojami video