Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ekologiškų trąšų naujovės

Ūkio subjektai (ūkininkai), naudojantys ekologinėje gamyboje trąšas, maistingąsias ar maisto medžiagas ir (arba) dirvožemio gerinimo priemones, turėtų žinoti, kad pasikeitus Europos Sąjungos (ES) teisės aktams, nuo 2023 m. pradžios rinkoje gali nelikti tų produktų, kuriuos įtraukiant į ekologinėje gamyboje leistinų naudoti sąrašą nebuvo nustatytas galiojimo laikas.

Atsižvelgiant į patvirtintus naujus ES reglamentus ir Ekologinės gamybos taisykles, ūkio subjektai, kuriems „Trąšos (trąšų) ar dirvožemio gerinimo priemonės patvirtinimas“ išduotas kitos ES valstybės įstaigos ar Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – Augalininkystės tarnyba), yra be galiojimo laiko, Augalininkystės tarnybai turėtų pateikti naują prašymą bei kitus reikiamus dokumentus. Prašymo formas galite rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje.

Ūkio subjektui laiku nepateikus prašymo Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje paskelbti ES valstybės įstaigos išduotą patvirtinimą arba prašymo išduoti trąšų, maistingųjų ar maisto medžiagų ir (arba) dirvožemio gerinimo priemonių tinkamumo naudoti ekologinėje gamyboje patvirtinimą iki 2022 m. gruodžio 31 d., paskelbti ES valstybių patvirtinimai bei Augalininkystės tarnybos išduoti patvirtinimai be galiojimo termino nuo 2023 m. sausio 1 d. bus panaikinti ir pašalinti iš Augalininkystės tarnybos interneto svetainės.

Svarbu žinoti, kad trąšos ir (arba) dirvožemio gerinimo priemonės gali būti pateikiamos ir tiekiamos rinkai, kai jos atitinka šias sąlygas:

·         trąšos ir (arba) dirvožemio gerinimo priemonės atitinka Reglamento (ES) Nr. 2018/848 ir Reglamento (ES) Nr. 2021/1165 reikalavimus;

·         ūkio subjektas yra gavęs Augalininkystės tarnybos išduotą trąšų ar dirvožemio gerinimo priemonių tinkamumo naudoti ekologinėje gamyboje patvirtinimą ir informaciją apie leistiną naudoti ekologinėje gamyboje produktą, paskelbta interneto svetainėje. Tačiau taikomos ir išimtys: jei trąša ir (arba) dirvožemio gerinimo priemonė yra tirštasis mėšlas, pusiau skystasis mėšlas, skystasis mėšlas arba srutos, kompostas;

arba

·         ūkio subjektas yra gavęs kitos ES valstybės įstaigos, atsakingos už leidimo išdavimą naudoti trąšas ir (arba) dirvožemio gerinimo priemones ekologinėje gamyboje išduotą patvirtinimą (sertifikatas, leidimas arba kitoks oficialus patvirtinimo dokumentas), kuris kartu su vertimu į lietuvių kalbą ir etikete taip pat yra paskelbtas Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje.

Taip pat informuojame, kad vadovaujantis LR Vyriausybės 2000 m. gruodžio 15 d. nutarimu Nr. 1458 „Dėl konkrečių valstybės rinkliavos mokėjimo ir grąžinimo taisyklių patvirtinimo“ už trąšos ar dirvožemio gerinimo priemonės patvirtinimo tinkamumo ekologinei gamybai išdavimą nustatytas 70 eurų rinkliavos dydis. Daugiau informacijos apie rinkliavas galite rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje.

Teisės aktus, kuriuose nustatyti trąšų, maistingųjų/maisto medžiagų ir (arba) dirvožemio gerini-mo priemonių, tinkamų naudoti ekologinėje gamyboje, pateikimo ir tiekimo rinkai reikalavimai, galite rasti Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje.

Reglamentai, kuriais vadovaujantis padaryti pakeitimai

Nuo 2021 m. sausio 1 d. dėl ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų ženklinimo yra taikomas 2018 m. gegužės 30 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) 2018/848 dėl ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų ženklinimo, kuriuo panaikintas Tarybos reglamentas (EB) Nr. 834/2007.

Nuo šių metų sausio 1 d. taip pat taikomas 2021 m. liepos 15 d. patvirtintas Komisijos įgyvendinimo reglamentas (ES) 2021/1165, kuriuo leidžiama ekologinėje gamyboje naudoti tam tikrus produktus bei medžiagas, ir sudaromi jų sąrašai. Vadovaujantis Reglamentu (ES) 2021/1165, patvirtinamieji dokumentai, kurie išduoti pagal Reglamento (EB) Nr. 889/2008 68 straipsnį iki 2022 m. sausio 1 d. galioja iki jų galiojimo laikotarpio pabaigos, bet ne ilgiau kaip iki 2022 m. gruodžio 31 d.

Primename: kad ekologiniuose ūkiuose būtų naudojamos tik ekologinėje gamyboje leistinos naudoti trąšos ir dirvožemio gerinimo priemonės, prižiūri VšĮ „Ekoagros“.

Daugiau aktualios ir naudingos informacijos rasite Augalininkystės tarnybos interneto svetainėje www.vatzum.lt, „Facebook“ ir „LinkedIn“ paskyrose.

Augalininkystės tarnybos informacija

Rekomenduojami video