Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Didžiausio salotų augintojo laukuose jau žaliuoja daigai

Kaip tapti didžiausiu salotų augintojų Lietuvoje ir konkuruoti su atvežtine produkcija – tai žino Raseinių rajone ūkininkaujantys Vaidas ir Irma Nagreckiai, kurių šeimos ūkyje lankėsi žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas bei Raseinių rajono meras Andrius Bautronis.

Prieš dešimtmetį į Lietuvą grįžę ir pasitelkę Danijoje įgytą patirtį Nagreckiai įkūrė ūkį, kuriame dabar dirbama daugiau kaip 400 ha. Iš jų 50 ha skirta salotoms – kita dalis užsėjama grūdais, taikoma sėjomaina.

Kiekvieną savaitę ūkininkai pasodina apie 200 tūkstančių daigų, kuriuos tiekia Vokietijos įmonė. Per sezoną užauginami trys apie 10 įvairių rūšių salotų derliai: romaninės salotos, Iceberg, smailieji kopūstai, mažieji špinatai, lapkotiniai salierai, kale kopūstai... Vien Iceberg salotų per savaitę į prekybos centrus išvežama 35-50 tonų, o kartais ir daugiau.

Visa produkcija keliauja į Lietuvos, Latvijos, Estijos prekybos centrus, barus ir restoranus. Ūkininkai mėgsta išbandyti naujas salotų rūšis. V. Nagreckis atskleidė, kad jau kitąmet į rinką nori įvesti naują produktą, tačiau kol kas tai laiko paslaptyje.

„Šiame ūkyje užaugintos salotos užima didžiausią dalį šių daržovių pasiūlos šalies prekybos centruose, išskyrus vieną. Kad salotos iš šio ūkio, dažniausiai nesužinosime – etiketėje tik prekybos centro prekės ženklas ir, geriausiu atveju, produkto kilmės šalis. Pagirtina, kai prekybininkai nevengia etiketėje nurodyti konkretaus, pavyzdžiui, mūsų šalies salotų augintojo ar kitų produktų gamintojo. Pirkėjas žinotų, kad salotos atvežtos ką tik iš lysvės, o jų transportavimo kelias ir laikas – minimalus“, - teigia žemės ūkio ministras.

Ūkininkas neslepia, kad jų Iceberg, romaine salotos, salierų stiebai išstūmė įvežtinius iš Olandijos ir Lenkijos – pirkėjai įvertino lietuvišką kokybę ir trumpos maisto tiekimo grandinės privalumus.

„Iš prekybos centrų gauname užsakymą, o kitą dieną arba net tą pačią, mūsų produkcija jau būna pristatyta, tad vartotojai gauna šviežią produktą. Tai labai trumpa tiekimo grandinė ir ji pasiteisina. Įsivaizduokite, kokį kelią ir kiek laiko salotos keliauja iš Ispanijos“, - sako ūkininkas.

Šeima stengiasi ūkininkauti tvariai, nes be specialių tarptautinių sertifikatų salotų neparduotų. Reikalavimai griežti, ūkį tikrina auditoriai iš kitų šalių, tad ūkininkai investuoja savo laiką ir lėšas į kokybę.

„Norint, kad pirkėjus pasiektų kokybiškos, šviežios, visus reikalavimus atitinkančios salotos, reikalingos investicijos į naujas technologijas, tačiau ne mažiau svarbus ir rankų darbas“, - sako ūkininkas, darbymečio metu samdantis sezoninius darbuotojus. Vasarą ūkyje dirba iki pusės šimto, o žiemą – apie 10 žmonių.

Rekomenduojami video