Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
,,DeLaval“ automatizuotus sprendimus vis dažniau renkasi ir smulkieji, ir stambieji ūkiai

Lietuvos pienininkystės ūkiai šiandien išgyvena gana sunkius laikus. Tie, kurie neatsisako šio sunkaus, tačiau labai reikalingo žemės ūkio verslo, stengiasi išlikti konkurencingais rinkoje. Ūkių sėkmę lemia daug faktorių, tačiau bene svarbiausias – inovacijos. Be šiuolaikiškų technologijų šiandien sunku įsivaizduoti pažangų ūkį, galintį lengvai konkuruoti rinkoje. Pasaulio ūkininkams gerai žinoma Švedijos inovacijų įmonė „DeLaval“ modernius sprendimus siūlo ir Lietuvos pieno gamintojams. Jos inovatyviomis technologijomis, pagalba priimant sprendimus jau pasinaudojo ne vienas mūsų šalies ūkininkas, ir įsitikino, kad siūlomas technologijas tikrai labai patogu naudoti. Maža to – sumažinti gamybos procese galimą žalą aplinkai.

Melžimo robotai populiariausi

„Esame dėkingi visiems „DeLaval“ klientams už glaudų bendradarbiavimą investuojant į pažangias technologijas, padedančias didinti ūkio pelningumą, gerinti gyvulių gerovę. Mūsų bendrystė, pasitikėjimas buvo svarbiausi dalykai visais laikais, o dabar tai ypač svarbu“, – sako įmonės „DeLaval“ generalinis direktorius Albinas Šulinskas.

„DeLaval“ kientai – Lietuvos ūkininkai ir bendrovės – 2020 m. investavo į skirtingas melžimo ir fermų įrangos technologijas. Dominavo melžimo robotai, kuriuos rinkosi ir šeimos, ir stambesni ūkiai, kurie laikosi klasikinio ūkininkavimo modelio, statė ar atnaujino įrangą, rinkdamiesi „DeLaval“ pažangias paralelės arba karuselės tipo melžimo aikšteles.

Robotizuota ferma su dviem „DeLaval VMS™ V300“ melžimo robotais, au¬tomatine šėrimo sistema.

Nuo aikštelių iki unikalaus melžtuvo

A.Šulinskas kaip pavyzdį pateikė Smilgių ŽŪB ir ūkininkų Dalios ir Aido Kairaičių, Egidijaus Gečo ūkių rekonstruotose fermose įdiegtas naujas technologijas. „Ieškant optimalių sprendimų buvo pasirinktos paralelinės melžimo aikštelės P2100 su naujausia bandos valdymo sistema „DelPro“, karvių stovėjimo vietos nuplovimo sistema, sumontuoti vertikalaus tipo pieno aušintuvai, statomi lauke. Projekte įgyvendintos energijos taupymo sistemos – pieno šiluma panaudojama vandeniui pašildyti, pirminio pieno ataušinimo vandeniu šilumokaičiai, pieno transportavimo ir vakuumo sistemos – su išmaniais energijos šaltiniais, reaguojančiais į melžimo apkrovą. Taip pat surenkamas ir patalpų plovimui dar kartą panaudojamas vanduo gerokai sumažina švaraus vandens suvartojimą fermoje.“

„DeLaval“ paralelinė melžimo aikštelė P2100 suprojektuota taip, kad melžiama būtų efektyviai ir melžimo metu reikėtų mažiau vaikščioti, greitas melžimo procesas ir greita karvių grupių kaita užtikrintų didelį pralaidumą: būtent tai, ko reikia, kad melžimo sistema būtų pelninga. Be to, ūkininkų Kairaičių fermoje sumontuota „DeLaval“ rujos ir sveikatingumo stebėjimo sistema „Herd Navigator“, dar labiau išplečianti melžiamų karvių bandos valdymo galimybes.

Pirmoji Baltijos šalyse

Dar vienas 2020 m. įgyvendintas projektas – Lygumų ŽŪB sumontuota 40 vietų naujausia karuselės tipo melžimo aikštelė E300, sumontuoti naujausi inovatyvūs „Evanza™“ tipo melžimo kolektoriai-melžtuvai. Lygumų ŽŪB yra pirmoji Baltijos šalyse, įsigijusi tokio tipo melžimo aikštelę su sumontuotais naujosios kartos „DeLaval“ melžimo kontrolės valdikliais MA200.

„Tai visiška naujiena ir vienas inovatyviausių melžimo technologijų produktų, – džiaugiasi A.Šulinskas. – Su „Evanza™“ technologija pagerintas gyvulių komfortas, melžimo greitis, iki minimumo sumažinta tešmens traumavimo rizika. „DeLaval“ melžtuvas „Evanza™“yra pirmasis pasaulyje, turintis kasečių sistemą vietoje įprastų melžiklių. Melžtuvas turi naujos konstrukcijos kolektorių, kuris buvo sukurtas pritaikius perprojektuotą technologiją „TopFlow™“. Kolektorius lengvai ir greitai susijungia su spenių kaušeliu, kas palengvina melžiklių pakeitimą“, – išskirtinės technologijos privalumus vardija A.Šulinskas.

Ūkiuose, kuriuose vyko bendrovės „DeLaval“ melžtuvo „Evanza™“ testavimas, nustatytas pieno srauto padidėjimas iki 9,3 proc. Taip pat pastebėta, kad melžtuvas uždedamas gerokai sklandžiau, o melžimo trukmė sumažėjo apie 30 min., skaičiuojant vienai melžimo sesijai. Taigi, melžimas užima mažiau laiko, nes trunka 7 proc. trumpiau.

Naujoji karuselinė melžimo aikštelė E300 su „Evanza™“ melžtuvais.

„DeLaval“ stiprybė – automatizuotos sistemos

Anot A.Šulinsko, 2020 m. nemažėjo ūkininkų susidomėjimas automatizuotomis melžimo sistemomis – robotais. Tokių projektų įgyvendinta nemažai. „Automatinės melžimo sistemos – tai „DeLaval“ stiprybė. Ir šiemet tam bus skiriama daugiausia dėmesio, net šūkį paskelbėme: „Automatizuoti sprendimai jūsų ūkiui“, – teigė įmonės vadovas.

Pernai Petro Skrodenio ūkyje (Šilalės r.) sumontuota pati naujausia „DeLaval“ technologija – du „DeLaval VMS™“ savanoriško melžimo robotai V310. Tai pirmoji tokios komplektacijos technologija Baltijos šalyse. Joje įdiegta nauja ir unikali funkcija „DeLaval RePro™“, kuri suteikia labai tikslias kiekvieno bandos gyvulio reprodukcijos būklės įžvalgas ir „DeLaval“ robotus daro išskirtinius.

Šių robotų „melžimo rankų“ – melžiklių – ypatybės tokios, kad juos galima uždėti ant bet kokių spenių, kad ir pakrypusių 45 laipsnių kampu, esančių iki 15 cm nuo melžimo vietos grindų. Šiandien „DeLaval“ melžimo robotų nebereikia „mokyti“, nes dėl naujausių technologijų jie pradeda melžti bet kurią naujai pristatytą karvę jai leistinu melžimo metu. Naujausi V300 robotai su visa tvarto įranga (guoliavietėmis, selekciniais vartais) sumontuoti Remigijaus Loveikio, Daivos Vaičiulienės, Mariaus Gedgaudo ūkiuose.

Pati geriausia investicija

„Nors tarp sparčiausiai diegiančiųjų naujoves vyrauja Žemaitija, kur išlikę daugiausia pieno ūkių, neatsilieka ir dzūkai – robotai netrukus karves pradės melžti ir Raimundo Svipo ūkyje Lazdijų rajone, – plačia robotų diegimo geografija patenkintas A.Šulinskas. – Nepaisant nelengvos situacijos, stagnacijos pieno ūkiuose 2020-aisiais nejutome, viskas vyko planuotai.“

„DeLaval“ generalinio direktoriaus teigimu, pastebėta, kad sėkmingiausiai robotizuotos sistemos pritampa ūkiuose, kuriuose iki tol karves melžė patys ūkininkai: „Įsigiję robotus jie neretai sako, kad tai buvo pati geriausia investicija. Jie pajunta labai didelius pokyčius.“

Šiandien rištinio laikymo sistemų jau niekas neparduoda, labai retai statomos ir mažos melžimo aikštelės, kurios buvo didelė naujiena Lietuvoje 2000-aisiais. Dabar, pasak A.Šulinsko, ūkininkai dažniausiai renkasi robotą arba didelę melžimo aikštelę.

Daugėja produkcijos, mažėja kaštų

Pieno ūkiai, nepaisant situacijos sektoriuje, turi svarbių motyvų investuoti. Pirmiausia poreikis investuoti atsiranda tuomet, kai pasensta turimos technologijos. A.Šulinsko teigimu, 70–80 proc. šeimos ūkių naudingiausiu sprendimu įvardija melžimo robotus, ypač jeigu ūkius perima jaunesnioji karta, norinti išmaniųjų technologijų. Be to, laisvanoriško melžimo sistema geriausias sprendimas ir gyvulių gerovei.

Viena svarbiausių priežasčių atnaujinti technologijas – produkcijos didinimas ir kaštų, gamybos savikainos mažinimas. A.Šulinskas įsitikinęs, kad be naujovių, o dideliame ūkyje – ir be bandos stebėjimo sistemų, nieko nepadarysi. Reikia keisti ir darbo sąlygas, nes ūkio sėkmei svarbus rodiklis – koks pagaminamo pieno kiekis tenka vienam ūkio darbuotojui.

„Keičiant technologijas išryškėja ir gyvulių laikymo trūkumai, tad mums tenka nemažai diskutuoti su ūkininkais. Neužtenka tik įsigyti naują technologiją – ūkio sėkmei svarbi pašarų kokybė, gyvulių komfortas, jų priežiūra. Tik užtikrinant visumą ūkio rodikliai tampa geresni“, – neabejoja „DeLaval“ vadovas.

„DeLaval“ konsultuoja savo klientus

„Pastarieji dveji metai parodė, kad keičiasi ir mūsų klientai, ir jų lūkesčiai įmonės atžvilgiu. Dar labiau stipriname pajėgas, siekdami užtikrinti tinkamą klientų aptarnavimą, įrangos priežiūrą, ūkio prekių produkcijos pristatymą, klientų konsultavimą. Serviso inžinierių komandą išskaidėme į dvi dalis – serviso inžinierius ir ūkio prekių pardavimo vadybininkus, tad serviso tarnyba, kuri aptarnauja įrangą, galės susitelkti tik į savo sritį ir padės ūkininkams įsisavinti naujas technologijas“, – aiškino A.Šulinskas.

Svarbesnis tampa ir naujas technologijas įdiegusių klientų konsultavimas. Technologijos tampa vis sudėtingesnės, bandos valdymo programos – kompleksinės, todėl ūkininkui reikalingas nuolatinis dėmesys, pagalba įvaldant sistemas, programinę įrangą, kad jis gautų maksimalią naudą. „Tad bus toliau vystoma jungtinė „DeLaval“ konsultavimo tarnyba. Laukia įdomūs, darbingi metai. Ruošiame naujus projektus ir kartu su pienininkais bandysime juos įgyvendinti“, – užtikrina „DeLaval“ generalinis direktorius A.Šulinskas.

Daugiau informacijos www.delaval.com

Rekomenduojami video