Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Daržininkas tapo „Valtrų“ rekordininku

Žinomas Kėdainių rajono daržovių augintojas Saulius Dambrauskas, šiemet įsigijęs keturioliktą traktorių „Valtra“, pralenkė visus kitus šios suomiškos technikos gerbėjus. Vyras sako, kad ne dėl lenktynių rikiuoja „Valtras“ kieme – daržininkui, kuris dar augina nemažai javų, reikia daug plieninių žirgų.

Išmanusis porankis – šlovinama inovacija

Naujasis S.Dambrausko traktorius „Valtra T174e Versu“ su išmaniuoju porankiu „Smart Touch“ – tikras pasididžiavimas. Ypač juo didžiuojasi patys gamintojai, pernai susišlavę garbingus apdovanojimus Hanoveryje (Vokietija) vykusioje parodoje „Agritechnica 2017“ – galingiausias T serijos modelis „Valtra 254 Versu“ su „Smart Touch“ porankiu pripažintas 2018 metų traktoriumi. Jam skirtas ir auksinis medalis už dizainą.

„Vos gamyklai „Valtra“ pristačius pirmuosius T serijos 4 klasės traktorius, pasipylė daugybė apdovanojimų – už puikų dizainą, naują išmanųjį porankį ir apskritai už inovacijas. Per pastaruosius 3 metus šie traktoriai surinko apie keturiolika apdovanojimų“, – sakė suomiška technika Lietuvoje prekiaujančios bendrovės „Rovaltra“ komercijos direktorius Jonas Trainaitis.

Suomijos gamintojų sėkme džiaugiasi ir ūkininkai, nes būtent jie savo kailiu jaučia „Valtros“ gaminamos technikos privalumus. „Pernai rudenį, kai buvo daugybė darbų ir pristigo žmonių, pats sėdau į prieš metus pirktą traktorių „Valtra“ ir mėgavausi komfortu. Bulves iš laukų vežioti buvo smagiau, nei važinėti su savo automobiliu. „Rovaltros“ vadovo paprašiau parūpinti man dar vieną plieninį žirgą – šiek tiek galingesnį ir modernesnį. Sakiau, sumontuokite jame viską, kas yra geriausio. Taip ir buvo padaryta. Taigi naujausiame mano ūkyje esančiame traktoriuje tiek daug išmanumo įdiegta, kad dar visko ir neperkrimtau“, – šypsojosi ūkininkas.

Išmanusis porankis „Smart Touch“ – tarsi stebuklinga dėžutė, suteikianti daug naujausių tiksliosios žemdirbystės įrangos naudojimo ir traktoriaus valdymo galimybių. Į porankį integruotas 9 colių valdymo monitorius – puikus operatoriaus pagalbininkas.

„Ir traktorių, ir prikabintus padargus galima valdyti keliais pirštų prisilietimais. Viename ekrane nustatai visus darbinius parametrus – ir gali užsiimti savo reikalais. Galulaukėje reikia tik apsukti traktorių“, – apie aukštą įvertinimą pelniusį išmanujį porankį „Smart Touch“ aiškino „Rovaltros“ generalinis direktorius Romualdas Trainaitis.

Išmanųjį porankį „Smart Touch“ liaupsina ir technikos ekspertai bei ūkininkai, mat juo labai patogu ir lengva naudotis.

Išmanusis porankis – tiek ekspertų, tiek ūkininkų liaupsinama inovacija. Bendrovės nuotr.

Naujajame Kėdainių rajono ūkininko traktoriuje „Valtra T174e Versu“ sumontuotas 6 cilindrų 7,41 darbinio tūrio variklis AGCO SISU POWER – vienas ekonomiškiausių pasaulinėje rinkoje. Čia įdiegtas ECO režimas, kuriuo dirbant maksimali galia pasiekiama esant mažesniems variklio sūkiams, o tai leidžia padidinti variklio ilgaamžiškumą ir sumažinti triukšmo lygį.

Pavarų dėžė turi šešis greičių intervalus: LA, LB, A, B, C ir D. Penkių laipsnių greito pavarų perjungimo eigoje dinaminis reduktorius „Power Shift“, sumontuotas pavarų dėžės priekyje, padidina pavarų skaičių net iki 30 važiuoti pirmyn ir 30 važiuoti atgal. Dėl „Power Shift“ traktoriaus judėjimo greitis bet kuriame greičių intervale keičiamas iki 128 proc., nenutraukiant perduodamo ratams sukimo momento srauto ir nekeičiant variklio sūkių.

Dar vienas privalumas – nauja valdymo važiuojant į kalną „Hill-hold“ funkcija, kuri įkalnėje neleidžia traktoriui riedėti atgal. Iš tikrųjų šios serijos traktoriai turi daugybę pačių pažangiausių privalumų, leidžiančių dar efektyviau ūkininkauti.

Keturiolika „Valtrų“ jau turinčiam ūkininkui „Rovaltros“ generalinis direktorius R.Trainaitis (dešinėje) dovanojo penkioliktąją – suomiško traktoriaus modeliuką ir firminių drabužių komplektą. Bendrovės nuotr.

Tikslioji žemdirbystė – neišvengiama

S.Dambrauskas sakė naująjį traktorių jau išbandęs – juo vežė skaldą keliams taisyti. „Aišku, visi traktoriaus pliusai išryškės sėjos metu. Didžiausi privalumai – navigacija, tikslaus vairavimo galimybė, daug pavarų. Pavyzdžiui, sėjant svogūnus reikia palaikyti stabilų greitį ir labai tiksliai vairuoti. Smagu žiūrėti į tiesias vagas, tomis pačiomis vėžėmis važiuoja ir purkštuvas, taip išvengiama dvigubo užpurškimo chemikalais“, – aiškino jis.

Ūkininkas prisipažino, kad prieš 6–7 metus į tokias naujoves žiūrėjo atsargiai, tvirtino, jog jam to nereikės. Dabar S.Dambrausko nuomonė kardinaliai pasikeitė.

„Tikslioji žemdirbystė neišvengiama. Taip lengviau ir patogiau dirbti, be to, taupomos sąnaudos ir laikas. Žmogus gi pavargsta, o išmaniosios technologijos leidžia atsikvėpti. Žinoma, be specialisto technika nedirbs, bet pristatymuose jau teko matyti, kaip vienas žmogus vairuoja du traktorius. Pažangos nesustabdysi“, – konstatavo daržovių augintojas.

Senukas „Valtra Valmet“ dar nemažai darbų nudirba ūkyje. Bendrovės nuotr.

Pirmajam suteikė paskolą

Pažangiausiomis technologijomis apginkluotą traktorių įsigijęs S.Dambrauskas nenurašo ir senuko „Valtra Valmet“, kurį įsigijo bene prieš dvidešimt metų. Ūkininkas sakė, kad šiam traktoriui dabar tenka lengvesnė našta, tačiau išleisti į pensiją jo dar neketina, nes yra tvirtas ir ūkyje nudirba nemažai darbų. Be to, tai buvo pirmasis vakarietiškas traktorius, kurį S.Dambrauskas rinkosi su ypatingu jauduliu.

„Jį pamačiau „AgroBalt“ parodoje. Anuomet atrodė, kad labai daug kainuoja, bet patys gamintojai man suteikė palankią paskolą. Tiesą sakant, man ją iškovojo „Rovaltros“ vadovas Trainaitis. Jis išprašė, kad suomiai padėtų“, – prisiminė Kėdainių rajono ūkininkas ir pridūrė tada net minties neturėjęs, kad ūkyje sukaups tokį įspūdingą „Valtrų“ parką.

Plėsdamas ūkį S.Dambrauskas vieną po kito pirko suomiškus traktorius. Pastaraisiais metais įsigydavo po du. „Daržovių ūkyje reikia daug traktorių. Be to, auginame nemažai javų. Rudenį visi traktoriai būna užimti. Du tempia bulvių kombainus, keturi veža bulves, vienas ruošia dirvą žiemkenčių sėjai, vienas sėja. Žodžiu, spėriai dirbame“, – aiškino arti 1 000 hektarų kartu su sūnumi Povilu dirbantis vyras.

Per dvidešimt metų sukauptų keturiolikos suomiškų traktorių galia siekia nuo 125 iki 220 AG. S.Dambrauskas tikino, kad jo ūkyje daug itin galingų traktorių nėra.

„Yra du 220 AG traktoriai. Vienas jų dirba žemę, kitas sėja. Dar vienas 200 AG „Valtra“ rudenį tempia dvivagį bulvių kasimo kombainą. Plėtojant daržininkystę lengvesni traktoriai – privalumas, nes jie mažiau slegia dirvą“, – aiškino stambaus ūkio savininkas.

S.Dambrausko kieme – įspūdingas traktorių „Valtra“ parkas. Bendrovės nuotr.

Servisui priekaištų neturi

Ar ūkininkas nesusipainioja tarp daugybės traktorių, nesumaišo jų? „Jie juk skirtingų spalvų. Pagal tai ir vardus gavo: Pilkis, Žalias, Juodas, o patį pirmąjį Dieduku vadiname“, – juokėsi jis.

Paklaustas, ar niekada nekilo minties pakeisti traktorių markę, S.Dambrauskas vėl plačiai nusišypsojo: „Kam blaškytis, jeigu suomiški traktoriai patikimi ir našūs, o gamintojai juos vis tobulina ir diegia vis pažangesnes technologijas. Be to, ūkininkai žino, kad „Valtrų“ kokybės ir kainos santykis – puikus.“

Ūkininkas teigė pastebėjęs, kad įsigijęs pirmąjį suomišką traktorių jis „Valtrų“ virusą plačiai paskleidė po apylinkes. Kolegos taip pat sėdo į suomiškus traktorius.

„Renkantis žemės ūkio technikos gamintoją dar labai svarbu išsiaiškinti, koks yra jos priežiūros tinklas šalyje. Jeigu dėl to kyla bent menkiausių abejonių, traktoriaus nepirk. „Valtrų“ servisui priekaištų neturiu“, – sakė kėdainiškis.

R.Trainaitis sakė, kad su šiuo ūkininku malonu bendradarbiauti, nes jo energetika gera. Gal todėl ir įsigyta technika jo ūkyje mažiau genda. Iš „Rovaltros“ S.Dambrauskas perka ne tik suomiškus traktorius. Jo ūkyje veikia suomiška „Antti“ gamyklos grūdų džiovykla ir „Antti“ biokuro katilas. Mobilus biokuro katilas naudojamas ne tik grūdams džiovinti, bet ir dirbtuvėms šildyti, o pavasarį – ir bulvėms daiginti. Jis kūrenamas grūdų atliekomis ir smulkinta mediena.

Ūkyje dirba ir „Rovaltros“ atstovaujamos italų kompanijos „Merlo“ keturi krautuvai, kurie ūkyje perkrauna tūkstančius tonų derliaus. Jie nepakeičiami pagalbininkai.

 

Rekomenduojami video