Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Cukraus kainos pasiekė rekordines žemumas

Cukraus rinka ir jos niuansai yra gana svarbūs mūsų krašto ekonomikai. Mat bene didžiausia rajono įmonė AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ – ne tik vienas didžiausių rajono darbdavių, mokesčių mokėtojų, bet ir svarbus gausybės krašto ūkininkų partneris.

Naujausios rinkos tendencijos kol kas šiam maisto pramonės sektoriui žada gana neblogas perspektyvas. Na, o nemažėjančios „Nordic Sugar Kėdainiai“ savininkų vienos didžiausių Europos cukraus kompanijų „Nordzucker“ investicijos į cukraus fabriką leidžia manyti, kad šiai įmonei žadama šviesi ateitis.

Bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ šią savaitė ūkininkus pakvietė į tradicinį pavasarinį susitikimą. Čia žemdirbiai sužino naujausias cukraus rinkos tendencijas, fabriko naujienas bei mokslininkų rekomendacijas. Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Bendrovė „Nordic Sugar Kėdainiai“ šią savaitė ūkininkus pakvietė į tradicinį pavasarinį susitikimą. Čia žemdirbiai sužino naujausias cukraus rinkos tendencijas, fabriko naujienas bei mokslininkų rekomendacijas. Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Metai ne kokie

Kol didysis pavasario darbymetis dar neįsibėgėjo, AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ cukrinių runkelių augintojus pakvietė į kasmetį tradicinį pavasario sezono susirinkimą, kurio metu koncerno „Nordzucker“ ekspertai žemdirbius supažindino su naujausiomis cukraus rinkos tendencijomis, fabriko atstovai pristatė praėjusio gamybos sezono rezultatus ir ateities planus, na, o mokslininkai pateikė naudingų rekomendacijų bei patarimų.

Praėjusieji metai didelei daliai Europos cukrinių runkelių augintojų, taip pat ir cukraus gamintojų pasitaikė kaip reta sudėtingi.

Ypač kritulių gausus ruduo bei žiemos pradžia gerokai pakoregavo laukiamus derlius, žaliavos perdirbimo procesą bei produkcijos kiekius. Kėdainių cukraus fabrikui, žadėjusiam pagaminti maždaug 120 tūkst. t cukraus, dėl mažesnio nei planuota žaliavos kiekio bei žemo jo cukringumo numatytų planų įgyvendinti nepavyko. Šį kartą buvo perdirbta apie 700 tūkst. t saldžiųjų šaknų, iš jų išėjo mažiau nei 103 tūkst. t cukraus.

Koregavosi ir žaliavos supirkimo bei gamybos sezonų datos. Šį kartą sezonas truko trumpiau nei įprasta – vos 106 paras. Taip atsitiko ir dėl mažesnio žaliavos kiekio, ir dėl išaugusio fabriko našumo. Šį sezoną maksimalus paros perdirbimo našumas vėl šiek tiek augo ir pasiekė kiek daugiau nei 7 500 t runkelių per parą.

Tačiau nepaisant net ir itin sudėtingo sezono, Kėdainių cukraus fabriko gamybos apimtys išlaikė nors ir nedidelę, bet augimo tendenciją. Štai 2016–2017 m. gamybos sezonas buvo gana įprastas – nei reikšmingų derliaus rekordų, nei jų nuostolių nebuvo patirta. Tuomet cukraus fabrikas supirko apie 630 tūkst. t žaliavos ir pagamino maždaug 104 tūkst. t cukraus.

Nepalankios sąlygos

Ūkininkai, kaip visada, pavasarį pasitinka su viltimi, kad šį kartą sezono oro bei kitos sąlygos bus pagaliau palankios darbui, puikiam derliui bei geriems pelnams.

„Pernai mums, cukrinių runkelių augintojams, buvo labai nelengvi metai. Taip jau sutapo, kad pirmais metais, kuomet įsigaliojo naujas bekvotis režimas, dar ir ypatingai nepalankios oro sąlygos pasitaikė, tad situacija buvo itin sudėtinga. Matydami rinkos tendencijas, žinodami, kad gyvename nauju bekvočiu režimu, suprasdami, kad užauginta produkcija nepasižymėjo aukštais kokybiniais rodikliais, mes gerų produkcijos supirkimo kainų nė nesitikėjome. Čia ir buvo didžiausias smūgis. Tad ateinantį sezoną bent jau palankių oro sąlygų labai tikimės, nes nuo jų labai daug kas priklauso.

Tu gali taikyti moderniausias technologijas, turėti pačią naujausią žemės ūkio techniką, naudoti pažangiausias sėklas ir t. t., tačiau jei nebus palankių orų, nebus gero derliaus. Viliamės, kad gal šiemet gamta bus mums palankesnė, tai gal kiek atsigausime, nes praėję metai buvo tikrai labai sunkūs, jei dar vieni tokie būtų, tai nežinau, kaip reikėtų išsilaikyti“, – bėdoja Algimantas Šleževičius, ŽŪB „Kėdainių krašto cukriniai runkeliai“ valdybos pirmininkas.

Kompanijos„Nordzucker“ žemės ūkio generalinis direktorius Claus-Friso Gellermann (kairėje) ir AB„Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris siekia, kad įmonės partneriams – ūkininkams auginant cukrinius runkelius netrūktų nei informacijos, nei motyvacijos. Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Kompanijos„Nordzucker“ žemės ūkio generalinis direktorius Claus-Friso Gellermann (kairėje) ir AB„Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris siekia, kad įmonės partneriams – ūkininkams auginant cukrinius runkelius netrūktų nei informacijos, nei motyvacijos. Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Mažėja tiekėjų, bet ne žaliavos

Pernai Kėdainių cukraus fabrikui žaliavą tiekė apie 300 krašto bei šalies ūkių. Šių metų sezoną įmonė pasitinka su kiek mažesniu žaliavos tiekėjų skaičiumi – 250, tačiau bendras plotas, kuriame bus auginamos saldžiosios šaknys, išlieka toks pats, tad ir jos kiekiai, jei motulė gamta susimils, nemažės.

„Dabar labiausiai norime ir laukiame palankių oro sąlygų. Nes pernai dėl rekordiškai didelio kritulių kiekio situacija tiek žemdirbiams, tiek mums buvo itin prasta. Sunkumų patyrė, suprantama, ne tik cukrinių runkelių augintojai. Praktiškai visoms kultūroms metai buvo nepalankūs. Tiek daržininkai, tiek javų augintojai bei kitas kultūras auginantys ūkiai turėjo išties sudėtingą sezoną. Todėl jei gamtinės sąlygos artėjantį sezoną bus palankios, planuojame supirkti didesnius kiekius šaknų, pagaminti daugiau produkcijos ir, jei rinkos situacija leis, ūkininkams mokėti geresnę kainą už žaliavą.

Žinoma, dabar rinkos diktuojamos sąlygos neleidžia už žaliavą mokėti itin palankių kainų už ją. Tačiau esame tikri, kad net ir esant tokioms kainoms cukrinius runkelius konkurencingai ir pelningai auginti įmanoma“, – pasakoja AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris.

Rinka negailestinga

Šiuo metu, anot pašnekovo, cukraus kainos pasaulinėje rinkoje ir vėl pasiekė rekordines žemumas.

„Cukraus rinkos situacija dabar yra gana sudėtinga. Cukraus kainos nukrito iki itin žemo lygio, tačiau visi gamintojai labai tikisi, kad jos tokiame lygyje ilgai neužsilaikys ir situacija keisis į gerąją pusę, t. y. cukraus kainos kils. Nes nė vienas gamintojas negalėtų cukraus gaminti esant tokioms kainoms. Cukraus kainos pasaulio rinkoje yra gana mobilios, jos greitai krenta, o vėliau taip pat staigiai kyla. Tad labai tikimės kainos pokyčių bei adekvataus pelno, kurį draugiškai dalinsimės su savo partneriais ūkininkais“, – pabrėžia S. Mozeris.

Vėl milijoninės investicijos

Kėdainių cukraus fabrikas kasmet sulaukia didžiulių investicijų. Investuojama ne tik į sritis, tiesiogiai susijusias su produktyvumo didinimu ar turinčiomis įtakos didesniam pelnui. Investicijų negailima ir darbuotojų darbo sąlygų gerinimui bei bendros fabriko infrastruktūros tobulinimui. Praėjusiais metais bendrovei „Nordic Sugar Kėdainiai“ jos savininkai nepagailėjo net 5 mln. eurų investicijų.

Šiems metams taip pat numatytos didžiulės ilgalaikės investicijos. Fabrike planuojama diegti modernų cukrinių runkelių transporterį.

„Šiais ir artimiausiais metais į Kėdainių cukraus fabriką vėl planuojamos ne vieno milijono eurų investicijos. Svarbiausias darbas, kurį užsibrėžėme padaryti per kelis artimiausius metus, – visiškai atnaujinti cukrinių runkelių padavimo į gamybą sistemas. Tai didžiulė investicija, pareikalausianti ne vieno milijonų eurų. Iki šiol cukriniai runkeliai į gamybą būdavo paduodami vandeniu. Norime įsidiegti jų tiekimą sausu būdu, t. y. konvejeriais.

Dar viena šių metų investicija bus skirta visiškai fabriko katilinės rekonstrukcijai. Tai bus ne tik ekonominė nauda fabrikui, bet ir pasiekti aukštesni aplinkosaugos standartai. Beje, noriu atkreipti dėmesį, kad milžiniškos investicijos į minėtus objektus yra rimtas indikatorius, pažymintis, kad kompanija „Nordzucker“ į mus žiūri labai rimtai bei tvirtai tiki mūsų ateitimi. Mat minėtos investicijos skiriamos modernizuoti būtent tiems įrenginiams ir procesams, kurie niekur kitur nei cukraus gamyba iš cukrinių runkelių negali būti panaudoti“, – pabrėžia pašnekovas.

Savininkai skiria daug dėmesio

Antra pagal dydį Europos cukraus perdirbimo kompanija „Nordzucker“ Kėdainiuose esančiam savo nariui bendrovei „Nordic Sugar Kėdainiai“ skiria daug dėmesio, investicijų bei pagalbos įvairiomis kitomis priemonėmis.

Štai į susitikimą su Kėdainių cukraus fabriko partneriais – ūkininkais, iš Vokietijoje įsikūrusio kompanijos centrinio biuro atskubėjo vienas aukščiausių jos vadovų, kuris, kaip ir kasmet, pateikė naujausias žinias iš pasaulinės bei Europos cukraus ir rinkų.

„Kompanijai „Nordzucker“ labai svarbu būti čia, Lietuvoje. Baltijos ir Skandinavijos šalių rinkos kompanijai yra labai svarbios ir įdomios. Šie metai praktiškai visos Europos cukrinių runkelių augintojams buvo tikrai nelengvi.

Lietuvoje oro sąlygos augintojų taip pat nelepino, todėl derliai ne tokie kokių buvo tikėtasi. Žinoma, dabar didžiausias iššūkis cukraus gamintojams yra žemos jo kainos, jos ES yra turbūt žemiausios istorijoje. Todėl pagrindinis mūsų tikslas dabar yra išlaikyti savo partnerius – cukrinių runkelių augintojus, nes be jų mūsų verslas neįmanomas. Džiugu, kad, regis, Lietuvoje santykiai tarp ūkininkų ir mūsų kompanijai priklausančio fabriko yra susiklostę tikrai puikūs.

Cukraus paklausa pasaulyje nenustoja didėti, tačiau ES jo paklausa yra stabili, t. y. ji nei auga, nei mažėja, o pagaminto cukraus šiame regione šiuo metu yra šioks toks perteklius – todėl ir kainos yra smukusios. Tad mes matome didelį potencialą eksporte ir intensyviai dirbame šia linkme“, – sako kompanijos „Nordzucker“ žemės ūkio generalinis direktorius Claus-Friso Gellermann.

 

Rekomenduojami video