Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Braškių derlius šiemet vėlesnis, bet ūkininkai žada kainų nekelti

Jau netrukus masiškai bus pradėjos skinti pirmosios šių metų braškės. Ūkininkai sako, kad šviežių vitaminų išsiilgę gyventojai savo pamėgtas uogas galės įsigyti tokiomis pačiomis kainomis, kaip ir pernai. Plačiau apie šių metų derlių ir apie tai, kodėl braškės šiemet kiek vėlyvesnės, nei pernai – pasakojama LNK žiniose.

Pirmasis derlius – paveiktas permainingų orų

Braškių augintoja Sigita savo braškių ūkį puoselėja jau kone du dešimtmečius. Jame jau pradėtos skinti ir pirmosios šių metų braškės. Ūkininkė sako, kad žmonės skambinti prašydami uogų pradėjo jau prieš kelias savaites.

„Ypač pavasarį, visiems norisi tų vitaminų. Mums visi skambina, sako: norime tų pirmų vitaminų“, – dalijosi moteris.

Vis dėlto, braškės šiemet šiek tiek vėlyvesnės, nei pernai. Pernai jas skinti buvo pradėta balandžio pabaigoje. „Derlius bus vidutiniškas, kaip kasmet, tik vėliau. Pernai buvo vėliau ir šiemet, palyginus pagal ankstesnius metus. Šiaip pradėdavome skinti balandžio pabaigoje visada, o pernai ir šiemet – kaip matote, gegužės pradžia, bet dar tik pačios pirmos pradeda nokti. Apie savaitę vėluoja“, – pasakojo braškių augintojas Nerijus Žilinskas. Nors uogos auginamos šiltnamiuose, tačiau joms įtakos turi ir permainingi orai. „Atrodo, šilta, bet prieš tai ir sniego turėjome, ir pakankamai vėsūs orai buvo. Šalta“, – teigė braškių augintojas.

Pasak ūkininkų, ir braškės skonis priklauso nuo orų. Kuo daugiau saulės – tuo saldesnė bus uoga. „Pirmas dalykas – veislė. Antras dalykas – saulė. Mes akivaizdžiai stebime: kai tik turime saulėtas dienas, tai ir skonis visai kitoks. Jeigu turime keletą dienų apsiniaukusių – skonis keičiasi, nes neįsisavina visų mikroelementų“, – teigė N. Žilinskas. 

Kainų žada nekelti 

Braškių augintojai žada kainų nekelti ir sako, kad jos bus panašios, kaip ir pernai. „Mes laikysimės savo kainos, kaip ir kiekvienais metais. 8 eurai už kilogramą visada pas mus buvo ir šiemet tas pats“, – tikino N. Žilinskas.

Braškės – itin vertinamos, nes turi daug vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Ūkininkai pirmąsias braškes rekomenduoja valgyti, o ne šaldyti ar dar kaip nors jas perdarinėti. „Geležies sako daug ir šiaip visko. Šaldyti – bus dar visų paprastų šaldymui. Pirmiausia, reikia vitaminų pavalgyti patiems“, – teigė braškių augintoja Sigita.

Braškių dažnai žmonės auginasi ir patys, tačiau kambaryje to padaryti greičiausiai nepavyks. O ir kieme braškės auginantys žmonės esą jas per daug prižiūri, dėl ko derliaus nebūna arba jis būna prastesnis. „Žmonės labai stengiasi mylėti, prižiūrėti ir persistengia. Nereikia pertręšti. Tiesiog pasisodinate, kelis kartus pasitręšiate. Kai labai daug naudoja trąšų, lapai užauga didžiuliai, o uogų nėra. Sakyčiau, nereikia per daug permylėti tas braškes“, – patarimais dalijosi N. Žilinskas.

Kėdainių rajone esančiame ūkyje raudonskruostės uogos prisirpsta vienos pirmųjų šalyje. Vien šiame ūkyje bus nuskinta per toną braškių. Didysis skynimas turėtų prasidėti jau už 10-ties dienų.


Rekomenduojami video