Jau netrukus masiškai bus pradėjos skinti pirmosios šių metų braškės. Ūkininkai sako, kad šviežių vitaminų išsiilgę gyventojai savo pamėgtas uogas galės įsigyti tokiomis pačiomis kainomis, kaip ir pernai. Plačiau apie šių metų derlių ir apie tai, kodėl braškės šiemet kiek vėlyvesnės, nei pernai – pasakojama LNK žiniose.
Pirmasis derlius – paveiktas permainingų orų
Braškių
augintoja Sigita savo braškių ūkį puoselėja jau kone du dešimtmečius.
Jame jau pradėtos skinti ir pirmosios šių metų braškės. Ūkininkė sako,
kad žmonės skambinti prašydami uogų pradėjo jau prieš kelias savaites.
„Ypač pavasarį, visiems norisi tų vitaminų. Mums visi skambina, sako: norime tų pirmų vitaminų“, – dalijosi moteris.
Vis dėlto, braškės
šiemet šiek tiek vėlyvesnės, nei pernai. Pernai jas skinti buvo pradėta
balandžio pabaigoje.
„Derlius bus vidutiniškas, kaip kasmet, tik vėliau. Pernai buvo vėliau
ir šiemet, palyginus pagal ankstesnius metus. Šiaip pradėdavome skinti
balandžio pabaigoje visada, o pernai ir šiemet – kaip matote, gegužės
pradžia, bet dar tik pačios pirmos pradeda nokti. Apie savaitę vėluoja“,
– pasakojo braškių augintojas Nerijus Žilinskas.
Nors uogos auginamos šiltnamiuose, tačiau joms įtakos turi ir
permainingi orai.
„Atrodo, šilta, bet prieš tai ir sniego turėjome, ir pakankamai vėsūs
orai buvo. Šalta“, – teigė braškių augintojas.
Pasak ūkininkų, ir braškės skonis priklauso nuo orų. Kuo daugiau saulės – tuo saldesnė bus uoga. „Pirmas dalykas – veislė. Antras dalykas – saulė. Mes akivaizdžiai stebime: kai tik turime saulėtas dienas, tai ir skonis visai kitoks. Jeigu turime keletą dienų apsiniaukusių – skonis keičiasi, nes neįsisavina visų mikroelementų“, – teigė N. Žilinskas.
Kainų žada nekelti
Braškių augintojai žada kainų nekelti ir sako, kad jos bus panašios,
kaip ir pernai.
„Mes laikysimės savo kainos, kaip ir kiekvienais metais. 8 eurai už
kilogramą visada pas mus buvo ir šiemet tas pats“, – tikino N.
Žilinskas.
Braškės – itin
vertinamos, nes turi daug vitamino C ir kitų naudingų medžiagų.
Ūkininkai pirmąsias braškes rekomenduoja valgyti, o ne šaldyti ar dar
kaip nors jas perdarinėti.
„Geležies sako daug ir šiaip visko. Šaldyti – bus dar visų paprastų
šaldymui. Pirmiausia, reikia vitaminų pavalgyti patiems“, – teigė
braškių augintoja Sigita.
Braškių dažnai žmonės
auginasi ir patys, tačiau kambaryje to padaryti greičiausiai nepavyks. O
ir kieme braškės auginantys žmonės esą jas per daug prižiūri, dėl ko
derliaus nebūna arba jis būna prastesnis.
„Žmonės labai stengiasi mylėti, prižiūrėti ir persistengia. Nereikia
pertręšti. Tiesiog pasisodinate, kelis kartus pasitręšiate. Kai labai
daug naudoja trąšų, lapai užauga didžiuliai, o uogų nėra. Sakyčiau,
nereikia per daug permylėti tas braškes“, – patarimais dalijosi N.
Žilinskas.
Kėdainių rajone
esančiame ūkyje raudonskruostės uogos prisirpsta vienos pirmųjų šalyje.
Vien šiame ūkyje bus nuskinta per toną braškių. Didysis skynimas turėtų
prasidėti jau už 10-ties dienų.