Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Biržų ūkininkai teigia esantys laimingi

Ketvirtadienį, paskutinę rudens dieną, į Biržų pilies arsenalo salę rinkosi rajono žemdirbiai. Čia vyko tradicinio konkurso „Metų ūkis 2017“ baigiamasis renginys. Žemdirbių popietėje pagerbti konkurso nugalėtojai.

Geriausių rajono ūkininkų pagerbti atvyko LR Seimo nariai, Biržų savivaldybės atstovai, Žemės ūkio rūmų, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos, bankų, prekybos ir paslaugų įmonių, dirbančių su žemdirbiais, atstovai. Šventės nuotaiką palaikė muzikantai Leonidas Čiudaras ir Evelina Čiudaraitė. Apie žemę, nelengvas šių metų gamtines sąlygas, naujus mokesčius, bendradarbiavimą ir tarpusavio supratimą kalbėjo būrys sveikintojų, linkėdami geresnių ir sausesnių kitų metų, didesnio derliaus ir palankesnių ūkininkavimo sąlygų.

Išsekus sveikinimams ir linkėjimams, į tribūną žengė Biržų savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Steponas Staškevičius. Jam atmintyje šiais metais įstrigęs dviejų ūkininkų pokalbis. Į klausimą, kaip gyvenantis, pašnekovas atsakė: „Tai nieko - du kartus sėju, vieną kartą pjaunu.“ Kad ir kokie sunkūs metai buvo, jie eina į pabaigą su viltimi, kad kiti bus geresni, dosnesni ir ramesni.

Pasak S. Staškevičiaus, konkursas „Metų ūkis“ organizuojamas jau 24 – tą kartą. Tai seniausias tradicijas turintis žemdirbių konkursas, kurio pagrindinis tikslas yra pastebėti tuos, kurie pastaraisiais metais padarė didžiausią ūkio vystymo pažangą.

Savivaldybėje buvo sudaryta konkursui organizuoti komisija, kuriai vadovavo mero pavaduotoja Irutė Varzienė.

Anot S. Staškevičiaus, konkursas vyksta dviem etapais. Pirmajame seniūnijos siūlo kandidatus į konkursą, o antrame etape komisija vyksta į ūkius, kalbasi su konkurse sutikusiais dalyvauti kandidatais. Šiais metais komisija gavo 16 pasiūlymų, jiems buvo pateiktos dalyvių anketos. Šeši kandidatai atsakė, pas juos ir apsilankė komisijos nariai.

Kadangi komisijos pirmininkė I. Varzienė renginyje dalyvauti negalėjo, jos sveikinimą bei taiklius, žaismingus ir šmaikščius pastebėjimus apie kiekvieną lankytą ūkį bei šeimininkus perskaitė S. Balčiūnienė.

Pasak S. Staškevičiaus, ūkininkams buvo išplatinta anketa, ji buvo išsiųsta ne tik konkurso dalyviams. Anot vedėjo, norėjosi pajusti vidinį ūkininko pasaulį, kas slypi už pasiektų rezultatų, kokios vertybės, kas jų varomoji gyvenimo jėga.

Apibendrintus rezultatus buvo galima išvysti ekrane. Kaip pasiekimus ūkininkai nurodė atnaujintus pastatus ir gamybinius statinius, įsigytą žemę, naują techniką, naujų kultūrų auginimą.

Asmeniniuose pasiekimuose svarbiausi buvo šeimos dalykai - vaikų mokslai, sulaukti anūkai.

Į klausimą, ko trūksta, kad galėtum pasakyti, jog esu laimingas ūkininkas, dauguma atsakė, kad nieko. Kaip tik tokiais, pačiais laimingiausiais, dauguma ir jaučiasi. Kitiems trūksta laiko sau, visuomeninio gyvenimo, oro sąlygų ir kainų stabilumo.

„Varomoji jėga yra žmona“, - toks atsakymas apie asmenines patirtis auditorijai patiko labiausiai.

Geriausiu metų ūkiu 2017 -aisiais pripažintas Vaidos ir Gabrieliaus Klepeckų ūkis Pagavėnių kaime. „Jie ūkyje, kaip Biržai ar Vabalninkas, įsirengė žiedinę sankryžą. Dabar lauksime šviesoforų“, - šmaikštavo S. Staškevičius.

Antrosios vietos laimėtojai – Ilona ir Kęstutis Armonai - renginyje nedalyvavo. Nuo 1990 metų ūkininkaujanti šeima, anot S. Staškevičiaus, dabar yra įstrigusi užsienyje, negali grįžti iš Balio. „Kokiame čia baliuje jie gali sėdėti, kai apdovanojimai vyksta“, - žodžių žaismą mikliai perprato vienas dalyvis.

Drąseikių kaime ekologišką augalininkystės ūkį vystantis nominantas Ramūnas Skeberdis, anot komisijos, yra optimistas, jį tenkina derlius ir supirkimo kainos. Šiam ūkiui pripažinta trečioji vieta.

Irma ir Ernestas Balčiūnai ūkininkauja Mažutiškių kaime. Specializuojasi augindami sėklavaisius ir kaulavaisius, perdirbdami bei konservuodami vaisius ir daržoves.

„Kai nuvykome pas juos, žmona Irma sakė, jog dabar vyras serga, tačiau tiki savo sėkme, o dėl sodo yra pamišęs“, - sakė S. Staškevičius.

Kone dvidešimt metų ūkininkauja Vitalija ir Arūnas Drevinskai. Jų augalininkystės ūkis įsikūręs regioninio parko ir aktyvaus karsto zonoje. „Kai lankėmės ūkyje, Vitalija sakė, kad jos vyras kitokio gyvenimo neįsivaizduoja. Dukra vairuoja traktorių, o sūnus tik laukia, kada reikės stumdyti grūdus. Pati Vitalija puikiai įvaldžiusi džiovyklos ir sandėlio darbą“, - apsilankymą ūkyje komentavo S. Staškevičius.

Tomo Trečioko augalininkystės ūkis veikia Papilyje. Pasak vedėjo S. Staškevičiaus, vyras džiaugiasi atkurtomis mechaninėmis dirbtuvėmis bei šeimos pagausėjimu.

Visiems nominantams teko meno kūrėjo, drožėjo Vido Jatulevičiaus sukurti mediniai angelai, rankose laikantys lietuviškos duonos kepalą. Padėkas įteikė savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas bei Seimo nariai Audrys Šimas ir Viktoras Rinkevičius.

Mero padėkomis už ilgametį nuoširdų ir sąžiningą darbą apdovanoti Žemės ūkio skyriaus darbuotojai: Stanislava Jankūnienė, Rimantas Šikšnys bei Vena Mozūrienė.

Kalbėję žemdirbių atstovai džiaugėsi gražiu ir iškilmingu vakaru, prisiminė tuos, kurių jau nebėra. Susirinkimo dalyviai tylos minute pagerbė Amžinybėn išėjusį buvusį Biržų rajono žemdirbių asociacijos pirmininką, ekologinės žemdirbystės puoselėtoją Vytautą Zurbą. Kalbėtojai kvietė kolegas būti vieningesnius, labiau susitelkusius rūpinantis bendrais žemdirbiu interesais.

Vakarą ir bendravimą žemdirbiai pratęsė restorane „Pilies skliautai“.

Antanas Vaičeliūnas

Rekomenduojami video