Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Bilietai išgujo girtuoklius iš ralio žiūrovų gretų

Savaitgalį Utenos ir Molėtų apylinkėse vykęs pirmasis Lietuvos ralio čempionato etapas „Winter Rally 2018“ patvirtino jau ne pirmus metus pastebimą tendenciją – žiūrovų įpročiai smarkiai keičiasi. Tarp varžybų stebėtojų vis rečiau pasitaiko neblaivių asmenų, be to, jie drausmingesni. Šiuos teigiamus pokyčius lėmė sprendimas renginį padaryti mokamą – bilietas kainuoja 15 eurų. Todėl į žiemos ralį beveik nebepakliūva atsitiktinių žmonių, o sumokėjusieji pinigus nori ne prisigerti gamtoje, bet blaiviomis akimis stebėti lenktynininkų kovas.

Nebesivarto pusnyse

Valstiečių laikraščio“ žurnalistas aplankė net tris šių metų „Winter rally“ etapus. Juose į akis nekrito nė vienas alkoholio padauginęs žiūrovas. Dar prieš keletą metų vaizdas šalia trasos būdavo visiškai kitoks – daugybė vos ant kojų pastovinčių, pusnyse besivoliojančių ar sulankstomose kėdutėse tiesiog užmigusių „ralio aistruolių“. Neretai pasitaikydavo net muštynių tarp tos pačios ralio sirgalių grupės narių. Žinoma, kitą dieną jie nebeprisimindavo ne tik varžybų, bet ir savo „žygdarbių“. Todėl pagrindinis ralio organizatorių rūpestis būdavo susitvarkyti su smarkiai įkaušusiais ir kuo arčiau trasos žūtbūt norinčiais patekti girtais žiūrovais.

Dabar padėtis pasikeitė kardinaliai: renginio metu kūrenami laužai, kepamos dešrelės, saikingai vartojami svaigieji gėrimai. O bet kurį savo „drąsą“ bandantį pademonstruoti ir arčiau trasos besibrukantį žiūrovą kaipmat sudrausmina kiti.

Atvažiavo traktoriumi

Vienas geriausių pasikeitusių ralio gerbėjų pavyzdys buvo iš Sudeikių traktoriumi „Belarus“ su puspriekabe varžybų stebėti atvažiavę keli vyrai. Į puspriekabę jie buvo įsimetę keletą šiaudų ritinių atsisėsti, kepsninę, malkų, užkandžių – žodžiu, visko, ko reikia norint smagiai pabūti lauke ir kartu turėti patogią (iš aukščiau geriau matyti) vietą raliui stebėti.

Keli vyrai iš Sudeikių stebėti ralio atvyko traktoriumi „Belarus“ su puspriekabe. Autoriaus nuotr.

Vyrai blaivūs, geros nuotaikos. Sakė, mintis traktoriumi atvažiuoti į varžybas buvo kilusi jau seniau, bet tik šiemet ją įgyvendino. „Šitaip anksti ir gražiai pradėjome dieną, gražiai ją ir užbaigsime – pažiūrėję ralį grįšime namo, kur mūsų lauks jau pakurta pirtis“, – kalbėjo vienas sudeikiškių.

Ralio direktorius Ramūnas Kliunka, šias varžybas organizuojantis jau 12 metų, „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo, kad iš pradžių būdavo daug viešosios tvarkos pažeidimo atvejų, muštynių. „Ralio metu visos Utenos policijos turimos laikinojo sulaikymo patalpos būdavo pripildytos prasižengėlių“, – teigė jis.

Sumažėjo žiūrovų

Dabar, pasak jo, situacija smarkiai pasikeitusi. Tam įtakos turėjo ne tik tai, kad ralis tapo mokamas, bet ir nuolatinis visuomenės švietimas, nemažas skaičius varžybų tvarką prižiūrinčių pareigūnų bei specialių žiūrovų zonų įrengimas. Šiose zonose ralį galima stebėti saugiai, jose siūlomos įvairios pramogos, maistas ir gėrimai, veikia lauko tualetai, budi policijos ir greitosios pagalbos ekipažai, o lenktynininkai pro kiekvieną jų važiuoja net keturis kartus.

Tad atvykęs į tokią zoną lenktynių gerbėjas gali čia praleisti visą dieną – būdamas vienoje vietoje, nebesiblaškydamas po greičio ruožus ir nesistengdamas pamatyti jų kuo daugiau, jis gali pamatyti net 4 važiavimus iš 7.

Tiesa, šiemet ir ralio dalyvių (startavo 27), ir žiūrovų skaičius buvo gerokai mažesnis nei ankstesniais metais. Kai Utenos apylinkėse vykdavo bendras Lietuvos ir Latvijos ralio čempionato etapas, jame dalyvaudavo per 100 sportininkų, kurių kovų susirinkdavo stebėti apie 50 tūkst. žiūrovų.

Šiais metais žiūrovų buvo apie 10 tūkstančių. Tam įtakos turėjo ne tik mažesnis nei įprastai dalyvių skaičius, bet ir prognozuotos prastos oro sąlygos – prieš pat lenktynes smarkiai atšilo, sinoptikai žadėjo lietų, todėl nemažai žmonių tiesiog nepanoro šeštadienio leisti lietuje ir liko namie“, – aiškino R.Kliunka. Vis dėlto ralio metu buvo puikus oras: nelijo, lengvai snyguriavo ir buvo apie 1 laipsnį šalčio.

Specialiai įrengtoje žiūrovų zonoje sportininkų kovas stebėjo keli tūkstančiai ralio gerbėjų. Autoriaus nuotr.

Dalijo patarimus

Išvažiuojantiesiems iš žiūrovų zonos buvo dalijamos vairuotojo atmintinės žiemos metu. Kadangi žiema dar nesibaigė, pateikiame keletą patarimų iš šios atmintinės.

Sumažinkite greitį. Greitis turi būti pasirinktas pagal oro sąlygas. Žiemą itin svarbu planuoti savo maršrutą. Nenorite vėluoti – išvažiuokite anksčiau.

Kombintuotas stabdymas. Daugumoje automobilių dabar įdiegta stabdžių ABS sistema, kuri neleidžia ratams užsiblokuoti stabdant, o automobiliui nevaldomai slysti. Jeigu jūsų automobilyje nėra stabdžių ABS, ekstremalaus stabdymo atveju patartina ją imituoti – stabdžių pedalą spustelėti staigiais ir trumpais judesiais.

Žinokite pavojingus kelio ruožus. Potencialiai slidžiausi ir pavojingiausi kelio ruožai žiemą yra tie, kuriuose automobiliai stoja ir greitėjai – sankryžos, įvažiavimai į pagrindinį kelią, transporto stotelės.

Užmirškite laisvą pavarą. Riedėti laisva pavara galimas tik sausu oru. Žiemą kiek įmanoma dažniau stabdykite varikliu ir venkite bet kokio riedėjimo laisva pavara.

Pagrindinis pedalas – akceleratorius. Vairuodami mašiną slidžiame kelyje nepiktaudžiaukite stabdžiais. Žiemos sąlygomis tai gali tapti avarijos priežastimi. Staigiai stabdant apkraunama priekinė automobilio ašis, todėl valdyti automobilį tampa daug sunkiau, o reaguoti į greitai besikeičiančią situaciją praktiškai neįmanoma.

Užsitikrinkite gerą matomumą. Prieš vykdami į kelionę gerai nuvalykite automobilį. Joks skubėjimas nepateisina rizikos važiuoti apšarmojusiais stiklais ir pusnimi ant stogo.

Rekomenduojami video