Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Avansinės išmokos ūkininkų sąskaitose – nuo spalio 16 d.

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA)nuo spalio 16 d. ūkininkams pradeda mokėti išmokų už deklaruotus plotus avansines išmokas. Tiesioginių išmokų avansas sudarys iki 70 proc. tiesioginių išmokų dalies, o pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemones „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ ir „Ekologinis ūkininkavimas“ – 85 proc. skirtos paramos sumos.

2022 m. avansu ūkininkams, kurių pateiktose paraiškose nebuvo nustatyta neatitikimų ar jie buvo išspręsti, bus išmokėtos tiesioginių išmokų avansinės išmokos, taip pat avansai pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose yra gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ ir pagal KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“.

Nors Europos Sąjungos reglamentas įpareigoja valstybes nares avansines išmokas mokėti nuo spalio 16 d. iki lapkričio 30 d., NMA daugumą avansinių išmokų planuoja išmokėti per pirmąsias dvi mokėjimo savaites.

Nuo gruodžio 1 d. pareiškėjų sąskaitos bus pradėtos pildyti likusia avansinių išmokų dalimi, taip pat bus pradėta mokėti parama pagal KPP priemones „Natura2000“, atitinkamas priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklas („Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“, „Ekstensyvus pievų tvarkymas ganant gyvulius“ ir kitas veiklas) ir atsietoji pereinamojo laikotarpio nacionalinė parama už baltyminius augalus.

Nors Europos Sąjungos reglamentas įpareigoja valstybes nares avansines išmokas mokėti nuo gruodžio 1 d. iki kitų metų birželio 30 d., NMA daugumą galutinių išmokų planuoja pervesti per pirmąsias dvi mokėjimo savaites.

Informacija apie avansų išmokėjimo laikotarpius ir sumas NMA informaciniame portale

Pareiškėjai savo pateiktų paraiškų administracinę būseną gali stebėti NMA informaciniame portale. Prisijungę prie informacinio portalo ir paspaudę 2022 m. pateiktos paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraiškos nuorodą, ūkininkai jau gali matyti ir jiems planuojamus avansų išmokėjimo laikotarpius.

Taip pat apie išmokų avanso mokėjimo terminus galima sužinoti NMA bendruoju informacijos teikimo telefonu (8 5) 252 6999 arba trumpuoju numeriu 1841 (paskambinus spausti „1“). Robotas skambinančiajam pateiks aiškią ir tikslią informaciją, jei tik pareiškėjas skambins iš paraiškoje nurodyto telefono numerio.

Preliminarias išmokų sumas taip pat galima apskaičiuoti naudojantis atitinkama skaičiuokle čia

.

Rekomenduojami video