Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Automatinio valdymo sistemos – laiminčių ūkininkų pasirinkimas

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje užauginamų grūdų kiekis padvigubėjo. 2010-aisiais prikūlėme 3 mln. t grūdų, o praėjusiais metais – 6,9 mln. t. Įdėjus dideles pastangas derliui išauginti, belieka pasirūpinti tinkamu jo išlaikymu, sandėliavimu. Tam, kad grūdai išlaikytų aukščiausią vertę, augalininkystės sektoriaus atstovai diegia procesų automatizavimo sprendimus.

Daugiau nei 18 metų veiklą Lietuvoje ir užsienio šalyse vykdančios procesų automatizavimo įmonės UAB „TPA“ vadovas Alvydas Andrijauskas pataria, į ką šiuo metu grūdininkai turėtų atkreipti didžiausią dėmesį.

Dirba be sustojimų

Ne tik Lietuvoje, bet ir technologiškai toliausiai pažengusiose šalyse: Vokietijoje, Danijoje ar Prancūzijoje – garsiausi grūdų sektoriaus atstovai naudoja modernias grūdų elevatorių valdymo sistemas, kurios ne tik nuo 10 iki 50 proc. padidina darbo našumą, bet ir gerina grūdų kokybę, sumažina prastovų skaičių, taupo laiką, padeda išvengti  žmogiškojo faktoriaus klaidų.

„Mes orientuojamės į kokybę. Galiu drąsiai pasakyti, kad grūdų elevatoriuje sistemos užkimšti neįmanoma. Jei matome, kad grūdų per daug – laiku mažiname srautus. Turime tokių projektų, kur elevatorius per visą sezoną nebuvo nė karto sustojęs dėl įrangos gedimų. Tai itin svarbu grūdus superkančioms bendrovėms. Jeigu prie elevatorių nusidriekia ilga eilė, ūkininkai gaišta laiką, negali laiku nuimti derliaus, dėl to labai svarbu efektyviai paskirstyti ir sureguliuoti grūdų srautus. Pagrindinis mūsų klientų siekis – maksimaliai padidinti darbo našumą. Šiais laikais tai nei sudėtinga, nei labai brangu, nes tinkamai parinkti elevatoriaus valdymo sprendimai atsiperka jau po kelerių metų“, – pažymi UAB „TPA“ vadovas A.Andrijauskas.

Taupomi resursai

Šiuo metu daugelis įmonių ir ūkininkų sąmoningai orientuojasi į tvarius sprendimus, renkasi ilgaamžę ir kokybišką įrangą, kuri be remonto ir pakeitimų tarnauja dešimtmečiais. Negalima pamiršti ir to, kad automatizuota technologinė įranga sunaudoja mažiau energetinių resursų, kurių kainos šiuo metu sparčiai išaugo ir, prognozuojama, ateityje augs toliau.

„Elevatorių veiklos procesuose yra kur kas efektyviau naudojami resursai, o procesų diagnostika ir veiklos ataskaitų analizė leidžia lengvai rasti „butelio kaklelį“, kuris parodo, kaip veikė visi procesai, kaip pakeisti patį procesą, kad būtų taupomi gamtiniai ir energetiniai ištekliai. Taip pat tiksliai palaikomi grūdų apdorojimo parametrai, užtikrinant aukštą produkcijos kokybę. Dar vienas resursų taupymo pavyzdys – diegiamos nuotolinės valdymo sistemos, leidžiančios kontroliuoti, keisti užduotis ar darbo parametrus mobiliaisiais telefonais. Vadinasi, tas pats žmogus gali pjauti kombainu ir džiovinti grūdus“, – pagrindines automatinių valdymo sistemų naudas pristato A.Andrijauskas.

Šiuo metu daugelis įmonių ir ūkininkų sąmoningai orientuojasi į tvarius sprendimus, renkasi ilgaamžę ir kokybišką įrangą, kuri be remonto ir pakeitimų tarnauja dešimtmečiais. Negalima pamiršti ir to, kad automatizuota technologinė įranga sunaudoja mažiau energetinių resursų, kurių kainos šiuo metu sparčiai išaugo ir, prognozuojama, ateityje augs toliau.

Jis džiaugiasi, kad įmonės kuriami sprendimai augalininkystės ūkiams ir bendrovėms didelės sėkmės sulaukė Latvijoje, kur užimta didelė elevatorių automatizavimo rinkos dalis, šiemet projektai bus įgyvendinami ir Vokietijoje. Jų nauda įsitikino ir norvegų, rumunų agroverslininkai. „TPA“  komanda atnaujina ir senų elevatorių automatinio valdymo sistemas, vien šiais metais atnaujinti 6 prieš 15 metų įdiegtį valdymo sistemų projektai.  

Tikslesnis darbas

Modernizuoti savo naudojamas sistemas, pasak UAB „TPA“ vadovo, dažniau renkasi augalininkystės sektoriaus titanai, nors ir mažesniesiems šio sektoriaus atstovams tai yra itin aktualu. Tiesa, daugelis jų savo veikloje įdiegti automatines valdymo sistemas nedrįsta, neva dėl didelių įrangos kaštų, tačiau pasikonsultavę ir išdrįsę pabandyti – nustemba trumpu investicijos atsipirkimo laikotarpiu ir itin greitai atliktais darbais.

Vienas naujausių įmonės UAB „TPA“ klientų – Agrokoncerno grupė – viena didžiausių žemės ūkio produkcijos realizavimo įmonių grupė Lietuvoje. Čia UAB „TPA“ įgyvendino UAB „Agrokoncerno grūdai“ Mauručių  elevatoriaus naujos automatinio valdymo sistemos diegimo ir modernizavimo projektą, kuris bendrovei padės padidinti savo darbo našumą bei apimtis.

„Agrokoncerno grūdai“ direktoriaus pavaduotojas statybai Žygintas Mockevičius sutinka, kad jų ankstesnė valdymo sistema buvo atgyvenusi. Plečiant elevatoriaus pajėgumus, įrengiant naujas talpyklas ir atkrovimo į geležinkelio vagonus tašką, buvo nuspręsta pakeisti valdymo sistemą į šiuolaikišką. „Darbas tapo našesnis ir tikslesnis, pradingo žmogiškųjų klaidų tikimybė“, – pabrėžė Ž.Mockevičius pridurdamas, kad grūdų supirkimo metu visų linijų procesus gali valdyti vienas žmogus, taip pat elevatorių galima valdyti ir nuotoliniu būdu.

Pasak jo, nauja automatizavimo sistema sumažina elektros kaštus, nes pilnai optimizuoja ir leidžia dirbti tik tai įrangai kuri reikalinga tam tikram technologiniam procesui. Yra monitoringo sistema, kuri leidžia stebėti ir analizuoti įrangos veikimo našumus ir darbo laiką, kas leidžia dar geriau išanalizuoti ir optimizuoti technologinių įrenginių darbą. „TPA pasirinkome kaip patikimą automatizavimo sprendimų specialistą, šiuo metu ir toliau dirbame su jais ir įrenginėjame automatizavimo sistemą į naujai statomą elevatorių viename Agrokoncerno grupės ūkyje“, – tolesnius projektus ir toliau patiki TPA komandai „Agrokoncerno grūdai“ direktoriaus pavaduotojas statybai Ž.Mockevičius. 

Išvengia gedimų

Vien per praėjusius metus „TPA“ Lietuvoje ir užsienio šalyse sėkmingai įdiegė 25 naujas kompiuterizuotas grūdų elevatorių valdymo sistemas. Iš viso savo veiklos istorijoje įmonė yra automatizavusi apie 300 įvairių elevatorių, malūnų, pašarų ruošimo cechų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Anot A.Andrijausko, atsakingai parinkti patikimi ir tinkami valdymo komponentai ir įranga padeda išvengti gedimų ir užtikrina įrangos ilgaamžiškumą. Šie darbai atliekami per itin trumpą laiką, o atliktų darbų patikimumą įrodo rezultatas, jog į 90 proc. elevatorių objektų pakartotinai (dėl gedimų ar pan.) nėra važiuojama.

UAB „TPA“ yra technologinių procesų automatizavimo įmonė, teikianti lanksčius, individualiai pritaikytus inžinerinius sprendimus elektrotechnikos ir automatikos srityse. TPA yra gerai žinomos pasaulyje technologijų įmonės „Siemens“ partneris Lietuvoje, įgyvendinęs ne vieną individualų automatizavimo įrangos sprendimą Lietuvoje bei užsienyje. 2021 metais UAB „TPA“ tapo Metų inovatyviausia įmone Panevėžyje.

Rekomenduojami video