Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aukštakulnių batelių paslaptis

Mūsų daiktai kartais pateikia netikėtų siurprizų: automobilis ima ir sustoja, žadintuvas suskamba ne laiku, o avalynė... skleidžia neigiamus laukus.

Ne viskas pasimatuojama

Žinome, kaip nelengva nusipirkti batus, kad jie nespaustų, nekristų nuo kojų, būtų gražūs ir gerai dėvėtųsi. Po kelių pasimatavimų pagaliau pasakome: „Štai jie!“

Bet čia problemos tik prasideda. Juk kiekviena pora buvo siuvama pagal standartinį kurpalį, o ne pagal jūsų koją. Reikia laiko, kad batas prisitaikytų prie jūsų kojos, o koja prie jo.

Būna, pasimatuojame – lyg ir viskas gerai, bet pavaikščiojame ilgiau ir atsiskleidžia netikėti trūkumai. Ypač taip nutinka nusipirkus modernius batelius aukštais kulniukais. Ne šiaip sau kokiame nors laukiamajame po stalu išdygsta krūva „atliekamų“ batų.

Kodėl taip atsitinka? Paprastai mes atkreipiame dėmesį tik į tas batų savybes, kurias matome ir jaučiame. Bet dar esama spinduliavimo, nepavaldaus mūsų jutimams. Tik prietaisai gali tai parodyti.

Magnetinis laukas

Aišku, kyla klausimas: kuo čia dėta avalynė? Tai juk ne atominis reaktorius ir ne aukštos įtampos linijos! Pasirodo, ir avalynė gali skleisti aukšto intensyvumo magnetinius spindulius.

Moteriška aukštakulnė avalynė turi nuo akių paslėptą detalę, paprastai vadinamą supinatoriumi. Jis yra įsikūręs pade. Atsižvelgiant į tenkantį didelį krūvį, supinatorius gaminamas iš plieno, pasižyminčio stipria magnetine jėga. Gaminant supinatorių, taikomas magnetinio termoapdorojimo metodas, taigi gaminys įsimagnetina, o aplink jį susikuria pastovus aukštas magnetinis laukas.

Patikrinus aukštakulnę moterišką avalynę paaiškėjo, kad stilingas supinatorius sukuria aplink save magnetinį lauką, kurio įtampa siekia iki 102 mkTl (mikroteslų). Esant 10 mikroteslų, aplink supinatorių susidaro 15 cm magnetinis laukas, kuris, augant lauko įtampai, didėja.

Moksliniai tyrimai parodė, kad kai moteris stovi arba sėdi, supinatorius suformuoja pastovų magnetinį lauką, o kai ji eina, prie to lauko prisideda dar vienas spinduliavimas – nuo kintamo žemo 1–2 hercų dažnio lauko, kurį skleidžia besilankstantis supinatorius.

Taigi avalynėje yra įmontuotas stiprus magnetas, kuris nėra patvirtintas jokiomis higienos normomis.

Tokius batus dėvinčios moterys net neįsivaizduoja, kad jų kojos yra nuolat veikiamos magneto. Štai kodėl kiekviena iš mūsų nesąmoningai stengiamės išsivaduoti nuo jaučiamo diskomforto ir, vos pasitaikius progai, aukštakulnius nusiauname.

Kaip magnetas veikia?

Įvairių šalių mokslininkai, atlikę daugelį eksperimentų, priėjo išvados, jog žmogui palankiausias magnetinio lauko intensyvumas yra lygus nuliui arba artimas jam. Didėjant magnetinio lauko intensyvumui, žmogaus organizme daugėja neigiamų reiškinių.

Magnetinis laukas veikia nervų, širdies – kraujagyslių sistemą, pagreitina kraujo krešėjimo procesą, gali sukelti trombozes. Nustatyta, jog intensyvus magnetinis laukas sutrikdo menstruacijų ciklą ir pagreitina menopauzę. Tyrėjai pabrėžia, jog dėl jo gali atsirasti nepiktybinių auglių ir kiaušidžių cistų, taip pat 1,5 karto padidėja rizika persileisti pastojus.

Tiek natūralūs, tiek dirbtiniai intensyvūs magnetiniai laukai yra kenksmingi. Jų derėtų vengti, stengiantis laikytis prieinamų saugumo priemonių.

Neįsikurkite anomaliose magnetinių laukų zonose, nelaikykite savo miegamuosiuose ir vaikų kambariuose prietaisų, sukuriančių intensyvius magnetinius laukus (kompiuterių, televizorių, šaldytuvų), nedėvėkite avalynės, kuri kenkia sveikatai.

Kaip apsiginti?

Bet kaipgi išsiversti be batų su kulniukais? Ar galime dėvėti mėgstamus batus ir nepatirti neigiamų pasekmių?

Pasirodo, galima, jeigu supinatorius būtų gaminamas iš minimaliai įmagnetintos medžiagos. O tam būtina žinoti apie magnetinių laukų egzistavimą ir jų ypatumus, išmanyti elektromagnetinės ekologijos pagrindus.

Rašytojas Danijilas Graninas yra rašęs: „Kodėl senovės geografai neatrado Šiaurės ir Pietų ašigalių? Pristigo drąsos ar nejautė poreikio? Ne! Tiesiog pirmiausia reikėjo žinoti, kad šie ašigaliai egzistuoja.“

Kodėl merginos šiandien nešioja avalynę su stipriu magnetu? Todėl, kad nieko apie tai nežino.

Kol kas nesama ir higieninių standartų, normuojančių avalynės magnetinį lauką. O kol šie standartai bus kuriami ir tvirtinami, savo sveikata turėtume rūpintis pačios.

 

Ina Laumenytė

Rekomenduojami video