Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Apie žieminių javų sėją šį rudenį

Pastarųjų savaičių lietūs sudrėkino dirvas ir pagerino sąlygas tiek ruošti dirvas, tiek optimaliu laiku bei kokybiškai pasėti žieminius rapsus, o po to – ir žieminius miežius. Labai gera pradžia, sėjant žiemkenčius. Šių rūšių augalų sėjai sąlygos buvo beveik optimalios. Sakome „beveik“, nes kai kurios lengvesnės dirvos buvo per sausos kokybiškos žieminių rapsų ar žieminių miežių sėjos reikalavimams, tačiau didelė dalis ūkių sėjos darbų nestabdė. Teisingai pasielgė, nes po lietaus ir rapsai, ir miežiai tolygiai sudygo, o dabar jau vyksta jų priežiūros darbai.

Šiame straipsnyje kalbėsime apie žieminių kvietrugių, rugių ir kviečių sėją. Šią vasarą, po dvejų metų pertraukos, mums vėl pavyko paruošti pakankamą žieminių javų kokybiškų sėklų fondą, kuriame yra ne tik žinomos, bet ir naujausios kartos aukšto produktyvumo žieminių kviečių veislės. Per paskutiniuosius dvejus metus labai geri rezultatai įvairiomis augimo sąlygomis buvo gauti naujausių žieminių kviečių veislių Etana, KWS Emil ir Balitus. Jas ir šiemet rekomenduojame rinktis kaip pagrindines veisles, kurios bus auginamos didžiuosiuose ūkio plotuose. Šios veislės dėl stabiliai aukšto derlingumo buvo ypač pelningos, lyginant su daugeliu kitų veislių.

Šį rudenį reikėtų daugiau pasėti ir hibridinės kviečių veislės Hylux. Ji yra ankstyvos brandos, aukšto ir stabilaus derlingumo. Šias metais Hylux veislės kviečių derlingumas Šakių r. Lukšių žemės ūkio bendrovėje, 20 ha plote, buvo 9,01 t/ha. Jos pranašumas prieš linijinės selekcijos veisles ypač pasireiškia žemesnio našumo žemėse arba esant nepalankioms augimo sąlygoms. Tačiau jokiu būdu negalima vėlinti hibridinių kviečių sėjos.

Dirvožemių parinkimas ir jų ruošimas sėjai

Dirvožemių našumui mažiausius reikalavimus kelia žieminiai rugiai. Jeigu juos auginame  žemo našumo (20-30 balų) dirvose, pagal gaunamą derlingumą jie lenkia visas kitas javų rūšis. Tačiau rugiai prastai žiemoja padidinto drėgmės režimo žemėse. Dėl to juos vengiama sėti į sunkesnių priemolių ar molių žemes bei į laukus, kuriuose drenažas veikia blogai. Dažniausiai ūkininkai rugius sėja į priesmėlio ar net smėlio žemes, mažai kreipdami dėmesį į pH reakcijos lygį ar dirvoje esančių maistinių elementų kiekį. Dėl to ir rugių derlingumas būna mažas. Vis dėlto rugiai nėra tokie „abejingi“ dirvožemių našumui. Bandymų duomenys rodo, kad priesmėlių našumo padidėjimas nuo 20 iki 40 balų žieminių rugių derlingumą vidutiniškai padidina net 2,5-3,5 t ha-1. Nors rugių sėklos į dirvą įterpiamos sekliai, tačiau visada didesnį derlingumą gausime suartose žemėse, nes padidėja jų aeracija, kuriai rugiai yra labai jautrūs. Arimo poreikį didina ir tas faktas, kad jie dažnai atsėliuojami.

Žieminiai kvietrugiai ūkininkus domina dėl savo atsparumo rūgščioms ir šlapioms dirvoms. Dėl to rugiai ir kvietrugiai paprastai tarpusavyje nekonkuruoja dėl žemių. Žinoma, ir vieni, ir kiti gali būti auginami ir aukštesnio našumo dirvose. Šiuo atveju pirmenybę reikėtų skirti žieminiams kvietrugiams, nes jų grūdai yra brangesni, nors abiejų augalų rūšių derlingumas paprastai būna panašus. Žemių priešsėjinis ruošimas kvietrugiams yra panašus į jų ruošimą žieminiams kviečiams.

Žieminiai kviečiai. Visi seniai esame supratę, kad žieminiai kviečiai yra „elitinio gyvenimo“ mėgėjai. Tiesa, didelė meilė kviečiams neretai mus gundo daryti klaidas. Antai, kartais juos sėjame net į žemo našumo (30-35 balai) žemes, o auginame „prabangiai“. Kartais iš tokių pasėlių pavyksta prikulti ir per 5 t ha-1 grūdų, bet pelno būna mažai.

Kviečiai nemėgsta nei per sausų, nei per šlapių, nei šalnas traukiančių žemių. Be to, jie reikalauja sau padidinto ir nepigaus dėmesio visą vegetacijos periodą. Taigi, prieš pasirinkdami dirvas žieminių kviečių sėjai, prisiminkite Jums įkyrėjusias vadovėlines tiesas apie žemes, kuriose geriausiai auga kviečiai, ir tas dirvų savybes, kurios neigia kviečių sėkmingo auginimo galimybes.

Žemių ruošimo žieminių kviečių sėjai schema nėra sudėtinga: priešsėlinių pasėlių ražienų gilus skutimas 0-3 dienų laikotarpiu po pasėlio nukūlimo, toliau – priešsėjinis mineralinių trąšų išbėrimas, dirvos paviršiaus purenimas ir sėja. Jei kviečius atsėliuojame, tai žemių ruošimo schema tokia: kviečių ražienų arimas 15-20 cm gyliu, priešsėjinis trąšų išbėrimas, arimo paviršiaus purenimas, sėja. Be abejo, kiekvienas ūkininkas turi sukūręs ar patobulinęs savas žemių ruošimo sėjai sistemas. Svarbu tik kokybiškai ir laiku jas įgyvendinti.

Rekomenduojami video