Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ant šventinio stalo – ir išskirtiniai ūkininkų produktai

Turgavietėse ir mugėse produktus pardavinėjantys ūkininkai teigia, kad prieš šv. Kalėdas ir Naujuosius metus prekyba suaktyvėja. Gamintojai, stengdamiesi patenkinti klientų poreikius, šventėms siūlo vis įdomesnių ir naujesnių produktų.

Dovanoms – prieskoniai

Ekologinio ūkio šeimininkė Laima Stragienė, šviežiomis daržovėmis lepinanti sostinės gyventojus, jas pradėjo tiekti ir ukmergiškiams. „Ukmergės turgavietėje prekiaujame antras mėnuo. Jau turime kelias dešimtis pirkėjų, kurie daržoves perka didesniais kiekiais. Smagu, kad žmonės rūpinasi savo sveikata ir vertina skanias, ekologiškai užaugintas daržoves. Kai kurie atvyksta jų įsigyti tiesiai į ūkį“, – teigė moteris, ukmergiškiams siūlanti per 30 pavadinimų daržovių.

L.Stragienė pastebi, kad kai kurias daržoves klientai pradeda pirkti intensyviau, pasiklausę laidų apie sveikatą. Šiuo metu populiarumo susilaukė moliūgai, salierai, pastarnokai, porai, briuseliniai kopūstai. Prieš šventes pirkėjai perka lapinius kopūstus, krienus indeliuose. Dovanoms perkami įvairūs prieskoniniai augalai vazonėliuose: petražolės, šalavijai, čiobreliai ir kt. Šventiniam Kūčių stalui buvo graibstomos pupelės, kviečiai. „Kviečiai – skalsos simbolis. Jie valgomi, kad visus metus būtų duonos, kad metai būtų derlingi“, – sakė ekologinio ūkio šeimininkė, nestokojanti patarimų pirkėjams.

Prieš šventes L.Stragienė pirkėjams siūlo ir naujovių: raugintų agurkų, pomidorų, trijų veislių moliūgų, dviejų veislių burokėlių, morkų. Jų kainos bus prieinamos. „Kainos visada derinamos. Jei kam nors produkto labai reikia, net ir padovanoju“, – teigė moteris.

Egzotiškos uogienės

Visa ekologiška Ukmergės rajono ūkininkės Genovaitės Sakalauskienės gaminama produkcija iškeliauja į Vilnių. „Šiuo metu – pats darbymetis, vos spėjame suktis, – pasakojo ūkininkė, gruodžio viduryje plušanti pasiraitojusi rankoves. – Klientams vežame uogienes, džemus, tyres, sirupus, sultis. Į kaspinėliais perrištas dėžutes pakuojame šventines dovanėles. Prekiaujame ir mugėse.“

Genovaitė tvirtino, kad pirkėjai ieško ekologiškame ūkyje išaugintų produktų ne tik šventiniam stalui, bet ir dovanoms. O rinktis jie tikrai turėjo iš ko. Ūkininkė pirkėjams siūlo ir tradicinių, ir egzotinių skonių uogienių: bruknių, šermukšnių ir kriaušių, spanguolių ir aviečių su imbieru, mėlynių su kardamonais. Indelis šių skanumynų kainuoja 2,99 – 3,99 euro. Taip pat siūlomi džemai: raudonųjų serbentų, spanguolių, apelsinų, moliūgų –apelsinų, šermukšnių, šaltalankių ( 210 ml indelis kainuoja 2,99 euro).

Atsižvelgiant į klientų pageidavimus, pakuojamos ir skanios dovanėlės: „Natūralių džemų kvartetas“, į kurį įeina keturi 210 ml stiklainiai (kaina – 13 eurų) bei „Natūralių sirupų trio“ – trys stiklainiai po 300 ml, kaina –12 eurų.

„Pirkėjai perka ne vien tik supakuotas dovanėles, bet ir stiklainiukais. Tai priedas prie dovanėlės, vietoje šokolado. Itin populiarūs gaminiai iš šaltalankių. Pastarieji niekada neišeina iš mados“, – tvirtino G.Sakalauskienė.

Kaip naujieną šiais metais ji parduoda raudonėlių sirupą su imbieru, kalėdinį sirupą su juodais serbentais, apelsinų džemą bei kitus džemus, pagardintus prieskoniais.

Paklausa išauga trečdaliu

Dovanėlių, praturtintų vitaminais, pirkėjams siūlo ir ukmergiškis bitininkas Vytautas Markauskas. Jis teigia, kad 4 rūšių medus: pavasarinis, vidurvasario, vasaros pabaigos bei miško – yra pati geriausia dovana. Prieš šventes bitininkas savo produkciją supakuoja į drobinius krepšelius. Į vienus jų sudėta bičių duonelė, žiedadulkės ir medus, kituose – kelių rūšių medus. Šios dovanėlės kainuoja po 15 eurų.

Prieš šventes V.Markausko produkcija įpakuojama į drobinius krepšelius.

Pasak V.Markausko, šventiniu laikotarpiu jo produktai – paklausi prekė. Prekyba yra suaktyvėjusi, produkcijos parduodama apie 30 proc. daugiau nei įprastai.

„Pirkėjams siūlau naujieną – kramtomąsias vaško plokšteles, pravalančias burnos gleivinę, saugančias nuo karieso, nuo parodontozės. Jas reikia kramtyti 10 minučių, o paskui suvalgyti. Kramtomosios vaško plokštelės kainuoja 1,5 euro“, – sakė bitininkas.

Sveikatos stiprinimui siūlomas medus su pikiu, kainuojantis 5 eurus, ir medus su dilgėlių sėklomis, kainuojantis 8 eurus. Tarp pirkėjų populiari bičių duonelė, pasižyminti unikalia chemine sudėtimi, kurios trečdalį sudaro baltymai, o likusiąją dalį – vitaminai, enzimai, makro- ir mikroelementai bei amfoteriniai junginiai.

„Klientai renkasi ir pikį – gamtinį antibiotiką, aliejinį pikio tepalą, natūralaus vaško žvakes“, – sakė V.Markauskas.

Ožkos ir karvės atostogauja

Lietuvoje visiems gerai žinomos Ukmergės rajono Petronių kaimo sūrininkės žiemos šventėms tiekia nedidelę dalį produkcijos, nes žiemos laikotarpiu karvės „ilsisi“ ir pieno primelžiama mažiau. Sūrininkės pasakojo, kad šiuo metu didžiausią paklausą turi varškė ir grietinė. Perkami ir įvairių rūšių sūriai: su juodais pipirais, čiobreliais, kadagių uogomis, česnakais ir kt. Kilogramas sūrio kainuoja 5 eurus. Pasak ūkininkų, trečiadieniais, kuomet į turgų užsuka daugiau senjorų, išperkami mažesnio svorio sūriai, o šeštadieniais – sveriantys daugiau ir įvairesnių rūšių.

„Prieš šventes pradėjau gaminti varškės keksiukus, kurių vienas kainuoja 50 euro centų. Tačiau kol kas didelio populiarumo jie nesulaukė. Pirkėjai galvoja, kad į juos yra pridėta cukraus, kiaušinių. Todėl tenka aiškinti, kad jie gaminami vien tik iš varškės“, – sakė Emilija Zvicevičienė.

Širvintų rajono ekologinio ožkų ūkio šeimininkė Dalia Ėmužytė šviežių sūrių neturi. „Ožkos „atostogauja“, todėl klientams siūlau brandintus, džiovintus, pelėsinius sūrius, brinzą. Juos pjaustau nedideliais gabalėliais ir pakuoju dovanėlėms. Daug dovanėlių savo darbuotojams, partneriams užsako įmonės, taip pat ir pavieniai žmonės. Pastovūs klientai užsuka į ūkius, kitiems supakuotas dovanėles išsiunčiame“, – teigė ūkininkė.

Pašnekovė sakė, kad ožkų sūrio dovanėlės kainuoja 10–20 eurų, o kilogramas sūrio – apie 25 eurus. „Ateinantys metai – žiurkės. Tikiuosi, kad šį mažą padarėlį visus metus galėsiu pamaloninti sūriu“, – pašmaikštavo D.Ėmužytė.

 

 

Rekomenduojami video